Pintér elment a nemzetbiztonsági bizottság Pegasus-ülésére, de a Fidesz megoldotta, hogy ne kelljen beszélnie

Legfontosabb

2021. július 26. – 10:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elment, de ahogy sejthető volt, nem kellett beszélnie Pintér Sándornak a Pegasus kémszoftverről a nemzetbiztonsági bizottság előtt hétfő reggel. A belügyminiszternek ebben a Fidesz volt segítségére, miután a bizottság kormánypárti tagjai – ahogy ez sejthető volt – nem mentek el a testület elnöke, a jobbikos Stummer János által összehívott zárt ülésre.

Így a nemzetbiztonsági bizottság határozatképtelen volt, napirendet nem fogadhatott el, Pintérnek tehát nem kellett válaszolnia arra, amire a kormány eddig sem akart: azaz, hogy bevásárolt-e a kémszoftverből és használta-e azt újságírók vagy a kormánnyal nem kifejezetten szívélyes viszonyt ápoló üzletemberekkel, politikusokkal szemben.

Előbbi kérdésre a kormány válasza a kezdeti, óvatos tagadás után a lebegtetés, utóbbira pedig, hogy jogellenes megfigyelés nem történt Magyarországon.

Pintér ugyan többször elmondta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén kész válaszokat adni, ezt azonban annak tudatában is mondhatta, hogy a Fidesz egy ilyen ülés összehívását nem támogatja.

Ennek ellenére a belügyminiszter akkor is a nemzetbiztonsági bizottságra mutogatott, amikor a beszerzésről kérdeztük, mondván, a testület elnökét kell kérdezni a beszerzésről.

Átmehetett a kérés úgy, hogy nem látszott

A belügyminiszter ezzel arra utalhatott, hogy a nemzetbiztonsági bizottsághoz fordulhatott a nemzetbiztonsági kabinet olyan javaslattal, amelyben a közbeszerzési eljárás alóli mentesítést kérik valamilyen eszköz beszerzéséhez.

Erről a mentesítésről ugyanis a nemzetbiztonsági bizottságnak kell döntenie. Információk szerint a testület most visszamenőleg átnézi az összes ilyen kérést, hogy lehet-e köztük olyan, amely a Pegasus beszerzését jelentheti. Ezek a kérelmek ugyanis csak néhány mondatosak, nem feltétlenül derül ki belőlük egyértelműen, hogy mire vonatkozik.

Ellenzéki politikusok szerint azonban Pintér ezzel csapdát állított fel, mert ha esetleg találnak is olyan mentesítési kérelmet, amelyről kiderül, hogy a Pegasusra vonatkozik, arról nem tájékoztathatják a nyilvánosságot, az ugyanis államtitoknak minősül.

Az ülés után az ellenzék sajtótájékoztatót tartott. Stummer szerint a kormány az elmúlt heti reakciója azt mutatta, hogy a Fidesz „sumákol, mellébeszél” a Pegazus ügyében. Az ellenzéki képviselők szerint a kormány szabotázsakcióval igyekszik megtagadni a válaszokat, és jogtechnikai eszközökkel igyekeznek megúszni a felelősségvállalást. Stummer szerint ennek része az is, hogy az ügyészség nyomozást indított, amivel ellehetetlenítették, hogy parlamenti vizsgálóbizottság álljon fel. Erre csak akkor lesz lehetőség, ha az ügyészség nyomozása formálisan lezárul. A tájékoztatóról itt olvashat további részleteket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, a témával foglalkozó összes cikkünket és videónkat itt találja meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!