Ellenzék: Sumákol a kormány, mert takargatnivalója van a Pegasus ügyében

2021. július 26. – 10:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem jött el a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésére a Fidesz–KDNP négy tagja, így nem volt határozatképes a testület. A kormánypártnak ezzel az akciója lehetővé tette, hogy a testület előtt ne kelljen tájékoztatást adnia Pintér Sándor belügyminiszternek arról, hogy beszerzett-e az állam bármely szerve a Pegasus kémszoftverből és arról, hogy ha igen, hogyan használta azt. Így nem kellett válaszolnia

Az eredménytelen ülés után Stummer János, a testület jobbikos elnöke, az LMP-től Ungár Péter, az MSZP-től Molnár Zsolt tartott sajtótájékoztatót.

Stummer szerint a kormány elmúlt heti reakciója azt mutatta, hogy a Fidesz „sumákol, mellébeszél” a Pegasus ügyében.

Az ellenzéki képviselők szerint a kormány szabotázsakcióval igyekszik megtagadni a válaszokat, és jogtechnikai eszközökkel igyekeznek megúszni a felelősségvállalást.

Stummer szerint ennek része az is, hogy az ügyészség nyomozást indított, amivel ellehetetlenítették, hogy parlamenti vizsgálóbizottság álljon fel. Erre csak akkor lesz lehetőség, ha az ügyészség nyomozása formálisan lezárul. Ungár szerint érdemben nem lehet bízni abban, hogy az ügyészség feltárja az ügyet.

Ősszel újrakezdik

Stummer szerint hiába fúrta meg a hétfői rendkívüli bizottsági ülést a Fidesz, ősszel a rendes ülésszakban erre már nem lesz lehetőségük. Az időhúzás szerinte ezúttal nem vezet eredményre. „Ha azzal számolnak a kormánypárti képviselők, hogy minden csoda három napig tart, akkor szerintem ezúttal rosszul számolnak.”

A bizottság ellenzéki tagjainak Stummer szerint most az a feleadata, hogy a jelenlegi és az előző parlamenti ciklusra visszamenőleg átnézzenek minden, a nemzetbiztonsági bizottsághoz benyújtott kérvényt, amely közbeszerzési eljárás alóli mentesítésre irányult.

A testületnek ugyanis elvileg hozzájárulását kellett adnia a kémszoftver beszerzéséhez.

Hogy ez egyértelműen látszik-e a kérvényből, arra Ungár közölte, erről nem adhatnak tájékoztatást.

Arról sem, ha találnak majd olyan közbeszerzési mentesítési eljárás alóli kérelmet, amely a Pegasusra utal.

Mindez ugyanis államtitok, így egyelőre nincs meg a módja, hogy a Pegasus-ügy hátteréről a nyilvánosságot érdemben tájékoztassák.

Mindenesetre egy ténymegállapító vizsgálatot kezdeményeznek azután, hogy az összes vonatkozó kérvényt átvizsgálták.

Igaz, Ungár szerint elsősorban nem is az a fő kérdés, hogy van-e ilyen szoftver – Molnár is elismerte, hogy önmagában egy nemzetbiztonságot erősítő technikai eszköz nem aggályos, sőt, mindenképpen hasznos –, a lényeg, hogy volt-e azzal jogellenes megfigyelés.

Egyelőre azonban azt sem tudni, hogy ha van ilyen program, akkor azt melyik szerv, mikor, hogyan és milyen felhatalmazással használta.

Ungár kitért Varga Judit Telexnek adott korábbi válaszára, amelyben az igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy a megfigyelésekre vonatkozó engedélyekre a jóváhagyást nem ő, hanem az államtitkára, Völner Pál adja meg. Ungár szerint „rég láttunk olyat”, hogy egy felelős miniszter a helyettesére tolta a felelősséget.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, az elkészült anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, a témával foglalkozó összes cikkünket és videónkat itt találja meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!