A kormány is benyújtotta a kérdéseit, jövő év elején jöhet a népszavazás

2021. július 21. – 18:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sűrű volt a nap a Nemzeti Választási Iroda épületénél. Karácsony Gergely mellett a kormány is benyújtotta szerda délután népszavazási kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB).

Orbán Viktor délelőtt jelentette be, hogy a kormány gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez öt kérdésben. Mint fogalmazott, azért van erre szükség, mert

„Brüsszel az elmúlt hetekben egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt”.

A parlament június közepén fogadta el a melegellenessé eltérített, eredetileg pedofilellenesnek szánt törvénytervezetet. A törvény megtiltja például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás „népszerűsítését” és „bemutatását”, a szexuális felvilágosításból kizárja a civilek egy részét. A törvény melegellenes módosításai ellen többezres tüntetés volt a Kossuth téren, és óriási nemzetközi visszhangot is kiváltott.

A kormány a következő kérdésekről szeretne népszavazást:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

Hatvan napja van a Nemzeti Választási Bizottságnak

Orbánnal párhuzamosan Karácsony Gergely is öt kérdésben kezdeményez népszavazást. A főpolgármester szerint ezek most Magyarország legfontosabb kérdései, amelyekkel nem lehet várni a 2022-es kormányváltásig:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Karácsony azt szeretné elérni, hogy a kormány kérdései mellett az ő kérdései is rajta legyenek a szavazólapon. „Arra biztatok mindenkit abban az esetben, hogy ha ez létrejön, és (…) tíz kérdés lesz a szavazólapon, menjenek el bátran, és szavazzanak igennel Magyarország jövőjének megmentésére, és nyugodtan szavazzanak nemmel az Orbán-kormány ostoba kérdéseire” – fogalmazott a főpolgármester.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján szerda délután már meg is jelentek a kormány és Karácsony kérdései.

Az NVB-nek a benyújtástól számítva hatvan napja van arra, hogy döntsön a kérdés hitelesítéséről – írja az MTI. Az NVB akkor hitelesíti a kérdést, ha az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésről van szó, és ha nem ütközik tiltott tárgykörbe – például a költségvetés vagy nemzetközi szerződések ilyen tárgykört jelentenének –, továbbá ha egyértelmű a kérdés megfogalmazása. Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához, amelynek 90 napja van arra, hogy jogerősen eldöntse, a népszavazásra feltenni kívánt kérdés hitelesíthető-e.

Frissítés: A Magyar Nemzet információi szerint jövő januárban, legkésőbb februárban tarthatják meg az Orbán által kezdeményezett népszavazást.

A Political Capital viszont úgy számol, hogy akár már novemberre is időzíthetik a szavazást, így a kampány nagyjából egybeesne az ellenzéki előválasztással. Azt írják, extrém esetben akár egy bő hónap alatt is Áder János asztalára kerülhet az NVB-t, Kúriát, Országgyűlést megjárt kérdéssor. A köztársasági elnöknek pedig 70-90 napon belülre kell kitűznie a referendumot.

Az Orbán által kezdeményezett ötkérdéses népszavazásról írt véleménycikkünket itt tudja elolvasni, az ellenzéki politikusok, pártok reakcióit pedig itt szedtük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!