Reakciók a gyereknépszavazásra: Gyűlöletkeltő kérdések, figyelemelterelés

2021. július 21. – 12:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fontos bejelentést ígért szerdára Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon, majd kiderült, hogy egy ötpontos gyereknépszavazást hirdetnek meg, merthogy egy szerdán reggel hatályba lépő rendelet szerint ismét lehet népszavazásokat tartani. A bejelentésre érkeznek az ellenzéki reakciók, a Momentum például azt írta: már a kérdések is „egyértelműen gyűlöletkeltő, kirekesztő kérdések.”

Fekete-Győr András, a párt miniszterelnök-jelöltje a Facebookon a népszavazás bojkottjára szólított fel, a szavazást pedig kamu, figyelemelterelő népszavazásnak nevezte. „(…) a kormány csak el akarja terelni a figyelmet a Fudan Egyetemről, a lehallgatási botrányról, az elszabadult inflációról, az ellopott autópályákról. Napról napra kínosabb nekik, hogy lelepleződnek a kommunista módszereik. Ma Orbántól csak az lett volna elfogadható, ha a lemondását jelenti be” – írta.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke is reagált a közösségi oldalán, ő azt írta, hogy „Orbánék bajban vannak – előhúzták a Brüsszel-kártyát és a válságkommunikáció eszközét, a népszavazást.” Jakab Fekete-Győrhöz hasonlóan azt írja, hogy a népszavazás csak figyelemelterelés. „Igen, ez egyértelmű terelés – miközben ország-világ válaszokat várna, hogy miért is kellett megfigyelni, lehallgatni magyar állampolgárok százait, talán ezreit. (…) És miközben hangosan ”brüsszeleznek„, egy hang nem esik arról, hogy Brüsszelnek két fő elvárása van: a független igazságszolgáltatás megteremtése és a lopás befejezése” – fogalmazott.

A DK is küldött sajtóközleményt, amiben azt írták, „az orbáni népszavazás érvénytelen és eredménytelen lesz”, ők majd tesznek róla. „Tenni fogunk róla, ahogy elértük ezt a 2016-os népszavazásánál is. Az Orbán-rendszer az utolsó felvonásához érkezett, a végét pedig egy újabb hazugságra épített népszavazás sem tudja megakadályozni” – írták. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szűkszavúan reagált: „Orbánnak üzenem: szórakozz a felmenőiddel, ne a hazáddal!”. Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje is kommentálta a híreket.

„A tegnapi nap világossá vált, hogy az Unió elzárta a pénzcsapokat. Tegnap visszadobták az Orbán-kormány helyreállítási tervét, amely egyelőre még csak az újjáépítésre érvényes, de mivel a felhasználási szabályok ugyanazok, ez a sors vár a többi, európai uniós támogatásra is. (…) Látom azt a próbálkozást, amivel álkérdésekkel próbálja meg elfedni a valóságot. Népszavazást kezdeményez olyan problémákról, amelyek nincsenek, olyan ellenségekkel szemben, akik nincsenek, mindezt azért, hogy ne kelljen a lényegről beszélnie” – fűzte hozzá.

„Az LMP – Magyarország Zöld Pártja végtelenül cinikusnak és felháborítónak tartja az Orbán Viktor által bejelentett népszavazást. Ennek a lépésnek a társadalmon belüli indulatok szításán mellett egyetlen célja lehet, ez pedig a figyelemelterelés a Pagasus-ügyről” – ezt már az LMP küldte.

A Párbeszéd valamivel egy óra előtt tette ki a párt álláspontját a Facebookra, amiben az állt, hogy „Orbán Viktor népszavazása az úgynevezett gyermekvédelmi, valójában a melegek megbélyegzését és kirekesztését célzó törvényről végtelenül álságos és aljas, amelynek egyetlen célja, hogy elterelje a figyelmet a magyar politikatörténet legnagyobb lehallgatási botrányáról, a Pegasus-ügyről, a magyar embereknek és vállalkozásoknak járó, az intézményesített korrupció miatt visszatartott európai támogatástól és az országot sújtó további problémákról”. Emellett felhívták a figyelmet a Karácsony-féle népszavazásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!