A magyar ügyészség egyelőre vizsgálja a Pegasus-botrány feljelentését

2021. július 20. – 16:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy az ügyészségre érkezett feljelentést a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervezeti egységeink vizsgálják”

– válaszolta a Legfőbb Ügyészség a Telex megkeresésére. Arról érdeklődtünk, érkezett-e az ügyészséghez feljelentés a hétvégén kirobbant nemzetközi megfigyelési botrány, a Pegasus-ügy magyar szála miatt, valamint indítottak-e hivatalból nyomozást az ügyben, és ha igen, akkor milyen jogsértések gyanúja alapján.

A francia sajtó kedden arról írt, a párizsi ügyészség már vizsgálatot indított francia újságírók megfigyelésének ügyében, amit a marokkói vezetés megbízására hajthattak végre az izraeli Pegasus-szoftverre. A francia ügyészség tíz feltételezett jogsértés alapján indított nyomozást, mint a magánélethez való jog megsértése, jogtalan behatolás informatikai rendszerbe, üzenetváltás megszerzése.

A lehallgatási ügy miatt már több beadvány is érkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, de az adatvédelmi biztos épp szabadságon van, így egy esetleges vizsgálatról csak augusztusban lesz döntés.

A Pegasus kémszoftvert gyártó izraeli NSO Group egyik alapítója és igazgatója, Shalev Hulio szerint „az általunk gyártott platform életmentő, terrortámadásokat előz meg”, és nem tartja felelősnek a cégét a program további felhasználásáért. Ugyanakkor szerinte képesek észlelni, ha egy kormány visszaél a programjukkal. A cég vasárnap közleményben visszautasította az elmúlt napokban megjelent „hamis állításokat”.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nem csak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben. A kedd reggeli állapotról itt írtunk összefoglalót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!