Szabadságon van az adatvédelmi biztos, csak augusztusban lesz döntés egy esetleges vizsgálatról a Pegasus-ügyben

2021. július 20. – 13:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus harmadikán tér vissza a szabadságáról a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila, ezért csak ezután tud dönteni arról, hogy vizsgálatot indít-e a Pegasus-ügyként ismertté vált kémprogramos lehallgatási botrány miatt. Péterfalvi a Magyar Hangnak beszélt erről, és egyúttal azt is elmondta, hogy már több beadvány is érkezett a NAIH-hoz emiatt.

„A mostani hírek titkos információgyűjtésre utalnak, ezt a szakszolgálat végezheti igazságügyi miniszteri vagy bírói engedély alapján” – tette hozzá azzal, hogy egy vizsgálat során azt meg tudják állapítani, hogy kaptak-e a szakszolgálatok felhatalmazást. 2016-2017-ben amúgy már vizsgálták az ún. szakszolgálatokat, de akkor csak azt nézték, hogy alapvetően rendben működnek-e.

Ha vizsgálati eljárás indul, akkor arra a NAIH-nak 60 napja lesz, hatósági eljárás esetén 150 nap a határidő. Utóbbi egyszer 150 nappal meghosszabbítható, így meglehet, írja a Magyar Hang, hogy az eredmény csak a választás után lesz meg.

Mi nem akkor megyünk szabadságra, amikor valami fontos dolog történik. Ha fontosnak tartod a munkánkat, támogasd a Telexet és a szabad újságírást!

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben. A kedd reggeli állapotról itt írtunk összefoglalót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!