Elkezdődött a Blaha Lujza tér átépítése, Karácsony váratlanul megköszönt a kormánynak egy dolgot

2021. július 12. – 15:34

frissítve

Elkezdődött a Blaha Lujza tér átépítése, Karácsony váratlanul megköszönt a kormánynak egy dolgot
Karácsony Gergely beszél a BKK hétfői sajtótájékoztatóján – Fotó: Körömi Csongor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy nagyon-nagyon régóta várt nap ez a mai” – kezdte beszédét Karácsony Gergely főpolgármester a Blaha Lujza tér felújításáról szóló hétfői sajtótájékoztatón. – „A tér, aminek gyönyörű múltja van, borzasztó jelene, és reméljük, hogy újra gyönyörű jövője is lesz.”

Hétfőn elindult a Blaha megújítása, a főpolgármester pedig már a munkagépek körül tartotta a tájékoztatót. Ezen Karácsony mellett részt vettek az érintett kerületek egyébként ellenzéki polgármesterei, Niedermüller Péter (VII. kerület) és Pikó András (VIII. kerület), valamint jelen volt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) részéről Horváth László projektmegvalósítási igazgató és Kiss Róbert, a Strabag direkció gazdasági vezetője is – igaz, utóbbi nem szólalt fel az eseményen.

Még június elején írta alá a BKK a szerződést az STR Mély- és Magasépítő Kft.-vel, a bruttó 3,47 milliárd forint értékű felújítás forrását a Fővárosi Önkormányzat és a magyar kormány biztosítja. Igaz, a kormány által biztosított 1 milliárd forintos részt csak 2021 végéig lehet felhasználni, így várhatóan még idén decemberben átadhatják a tér egyes részeit, a teljes felújítás pedig 2022 végére zárulhat le. Arról, hogy hogyan változik a környék közlekedése a felújítás ideje alatt, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Októberig tart a legnehezebb szakasz

„Sajnos az elmúlt években azt kevéssé mondhatjuk, hogy a Blaha Lujza tér megkapta volna azt a gondoskodást és figyelmet, amit megérdemelne, hiszen ez a város egyik legforgalmasabb köztere” – mondta a főpolgármester. Bár a Nemzeti Színház egykori helye patinás múlttal bír Karácsony szerint, mára „Budapest szégyenévé vált”.

„Nagyon sok politikus itt állt már ezen a téren, és elmondta, hogy mikor fog ez a tér megújulni – legutóbb éppen az előző városvezetés datálta 2019-re a tér átadásának időpontját. Büszkék vagyunk arra, hogy pandémia ide vagy oda, kormányzati megszorítások ide vagy oda, el tudjuk kezdeni ennek a térnek a megújítását.”

Karácsony azt mondta, hogy a Tarlós-érában készült felújítási terveket dolgozták át, és tettek bele még több zöldterületet. A renováció után közel 1000 négyzetméternyi zöldfelület és 80 fa lesz az akadálymentesített téren, ami „megidézi majd a Nemzeti Színház szellemét is a burkolatba gravírozott alaprajzzal és a bordó színházi székekre hajazó köztéri székekkel”. Felújítják majd a metróaluljáró födémét is, ami miatt lezárják a Blaha mentén futó utak egy részét – de a főpolgármester szerint igyekeznek majd úgy sürgetni a munkát, hogy a java még beleférjen a nyári szünetbe.

Fent: a Blaha Lujza tér a felújítás kezdetén; lent: a Corvin Áruház felőli rész a BKK látványtervén – Fotó: Körömi Csongor / Telex Fent: a Blaha Lujza tér a felújítás kezdetén; lent: a Corvin Áruház felőli rész a BKK látványtervén – Fotó: Körömi Csongor / Telex
Fent: a Blaha Lujza tér a felújítás kezdetén; lent: a Corvin Áruház felőli rész a BKK látványtervén – Fotó: Körömi Csongor / Telex

„Körülbelül 10-12 hétig kell azzal számolnia az itt közlekedőknek, hogy a felújítás tőlük is áldozatokat vár”, mondta Karácsony, de várhatóan októbertől már csak a tér területén fognak dolgozni. Ezzel párhuzamosan viszont könnyítenek az eddigi forgalomcsillapító intézkedéseken – például teljesen átjárható lesz majd a következő hetekben a Wesselényi és a Dohány utca is.

„Szeretném megköszönni mindenkinek a közreműködését azzal kapcsolatosan, hogy most itt lehetünk, (…) és – most mondok egy talán meglepőt, de – szeretném megköszönni a magyar kormánynak, hogy a beruházás áfaköltségét biztosították a városnak”

– emelte ki a főpolgármester, de azért hozzátette: „Arra kérem a politikai ellenfeleinket, hogy ne hergeljék a budapestieket Budapest fejlődésével szemben. Minden beruházás megköveteli azt a türelmet a budapestiektől, amivel a beruházások átmeneti kellemetlenségekkel járnak, de nincsen beruházás ilyen típusú kellemetlenségek nélkül.

Arra kérem a tisztelt sajtó képviselőit és a politikai ellenfeleinket, hogy örüljenek annak, hogy Budapest fejlődik.”

Senki nem örül a dugóknak, de egy lakásfelújítás sem kényelmes

„Egy város sosincs kész: ha nem újítjuk fel rendszeresen, teljesen le tud romlani – amit most itt is tapasztalhatunk” – mondta Horváth László, a BKK projektmegvalósítási igazgatója. Szerinte a felújítás egyszerre kényszer, bosszúság és lehetőség is, és bár a következő 10-12 hét nehéz lehet az itt élőknek, október végétől már nem fog sokakat zavarni a felújítás hátralevő része:

„A régi kulturális örökséget ugyan nem tudjuk visszaadni, de a térből egy olyan találkozóhely, egy olyan zöldövezet lehet, ahol jó érzés lesz átsétálni, leülni, találkozni egymással.”

Erzsébetváros polgármestere, Niedermüller Péter is kiemelte, hogy szükség van az olyan közösségi terekre, mint amilyen lesz majd a Blaha a jövőben, „mert ez most egy betondzsungel”. A VII. kerület vezetője reméli, hogy a Lánchíd és a Blaha Lujza tér után a jövőben a Rákóczi utat is fel tudják majd újítani.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere beszél a hétfői sajtótájékoztatón – Fotó: Körömi Csongor / Telex
Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere beszél a hétfői sajtótájékoztatón – Fotó: Körömi Csongor / Telex

„Főpolgármester úr azt kérte, ne hergeljenek a felújítás ellen a politikai ellenfeleink – de sajnos el kell keserítenem, hogy pontosan ezt fogják csinálni. A lakók viszont látni fogják, hogy értük dolgozunk, és ez nem Karácsony Gergely vagy Pikó András Budapestje lesz, hanem a mi közös városunk.

Senki nem örül persze annak, hogy dugók lesznek, de ha önök otthon felújítják a lakást, akkor aközben sem tudnak abban a kényelemben élni, mint előtte”

– mondta Niedermüller. Józsefvárosi kollégája, Pikó András szerint évek óta vártak már a felújítás kezdetére, és személyesen is ragaszkodott a projekthez. Kiemelte, hogy az új zöldterületeken kívül egy 0-24-es közvécével is kiegészül majd az új Blaha, „a beruházás pedig a Corvin Áruház megújulásával lesz majd teljes”. A VIII. kerület polgármestere szerint a kerület és a főváros is nagyon nehéz időszakon van túl, nemcsak a pandémia, de a kormány megvonásai miatt is. Utóbbi miatt egyelőre kérdéses, hogy a Blahával együtt felújítják-e a Somogyi Béla utcát is, Pikó szerint ugyanis bizonytalanok ehhez az anyagi feltételek.

Hajómutyi nincs, létbizonytalanság van

Több kormányközeli médium újságírója is arról kérdezte Karácsony Gergelyt, miért a Lánchíd és a pesti alsó rakpart felújítása közben kezdtek bele a Blaha renovációjába:

„Játsszunk el a gondolattal, hogy azért tartunk itt egy sajtótájékoztatót, mert nem kezdtük el a Blaha Lujza tér felújítását. Az lenne az első kérdés, hogy »na de miért nem?« (…) Nagyon súlyos forrásvesztést jelentett volna, ha később indulnak el ezek a projektek”

– mondta a főpolgármester. Arra a kérdésre, hogy a tér átalakítása tovább fokozza majd a fővárosi dugóhelyzetet, Karácsony azt mondta: „A járvány sokakat elbizonytalanított a közösségi közlekedésben, azonban arra kérnék mindenkit, hogy az utazásaik megtervezésénél tegyék félre a pandémia alatt kialakult félelmeket. A közösségi közlekedésben nagyon alacsony szinten terjedt a vírus a járvány alatt, most pedig úgy tűnik, egy járványmentes időszakban vagyunk. Emellett természetesen igyekszünk a lehető leghamarabb befejezni a munkát.”

Karácsony Gergely újságírói kérdésekre válaszol – Fotó: Körömi Csongor / Telex
Karácsony Gergely újságírói kérdésekre válaszol – Fotó: Körömi Csongor / Telex

A főpolgármester reagált arra a fideszes vádra is, miszerint a BKV gyanús körülmények között pályáztatta meg a dunai hajózást – az ügyről ebben a cikkünkben írtunk részletesen: „Évek óta üzemeltetett a BKK hajójáratokat, ahol most is éles volt a verseny – és természetesen az nyert, aki a legjobb ajánlatot adta. A következő időszakban azt mérjük majd fel, mennyire volna igény a hajójáratokra. Természetesen minden vizsgálatnak elébe állunk, a BKV is mindent kivizsgál, és semmilyen mutyiról nincs szó.”

Végül arról kérdezték Karácsony Gergelyt, mit szól ahhoz, hogy a CNN hétfőn megjelent anyagában őt tartják a legesélyesebb ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek – miközben a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz enyhén erősödött az elmúlt hetekben: „Örülök, ha a nemzetközi sajtó foglalkozik velünk, de a választást a magyar választók döntik el, ahogyan az előválasztást is. A közvélemény-kutatások minimális változást mutatnak, és még mindig nagyjából ugyanannyi támogatója van a kormánypártnak és az ellenzéknek.

Azonban rengeteg választó számára nagy az egzisztenciális bizonytalanság, így komoly esélyei lehetnek az ellenzéknek. Ha az előválasztáson engem választanak miniszterelnök-jelöltnek, azoknak szeretnék majd üzenni, akiknek bizonytalan lett a helyzetük a pandémia alatt.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!