Elkezdődik a Blaha Lujza tér felújítása

2021. július 7. – 13:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Július 7-én szerdán átadják a munkaterületet, ezzel megkezdődik a Blaha Lujza tér felújításának előkészítése, de maga a lezárásokkal járó kivitelezési munka csak hétfőn, 12-én kezdődik, hangzott el egy szerdai sajtóbeszélgetésen, amit a BKK szervezett.

Hol lesz korlátozás?

Az első ütemben, az aluljáró födémszigetelésének idejére, mintegy 10-12 hétig a Rákóczi út és a Nagykörút 1-1 közúti sávját zárják le. Ez azt jelenti, hogy a körút 1-1, a Rákóczi út pedig csak 2-2 sávban lesz járható. A Rákóczi úton a buszsáv ideiglenesen megszűnik, de a buszok elsőbbséggel sorolhatnak be a forgalmi sávba. Ideiglenesen feloldják az egy éve bevezetett Dohány és Wesselényi utcai forgalomcsillapítást, hogy az első 10-12 hétben a Rákóczi úton közlekedők errefelé is tudjanak kerülni.

Mi változik a tömegközlekedésben?

A 4-6-os továbbra is változatlanul jár a Nagykörúton. A Blaha Lujza téren a 7-es buszcsalád megállója 15-20 méterrel hátrébb kerül, és a jelenlegi 3 helyett kettő tud csak beállni. A 4-6-os villamos és a 7-es buszcsalád közti csomóponthoz legközelebbi gyalogátkelő le lesz zárva, csak a Népszínház utcai használható (vagy az aluljáró). A 99-es és a 217E buszok megállói maradnak, de a buszok terelt útvonalon közlekednek, hosszabb menetidővel.

A felújított Blaha Lujza tér terve – Forrás: BKK
A felújított Blaha Lujza tér terve – Forrás: BKK

Mi lesz más a téren?

Felújítják a Blaha Lujza tér felszínét, bővítik a zöldfelületet, vízjáték, szökőkút, új utcabútor is lesz. Három új zebrát festenek fel, egyet a Nagykörútra, kettőt a Rákóczi útra, így a már meglévő zebrával együtt a felszínen körbejárható lesz a tér.

Ahol a közműhelyzet engedi, fákat ültetnek. A jelenlegiekből marad 10 fa, átültetnek 7-et, kivágnak 9-et, ültetnek még 70-et, így összesen 80 fa lesz a téren. A fák alatt vízáteresztő vörös porfír kőburkolat kap helyet. Lesz egy új nyilvános wc, ami a nap 24 órájában nyitva tart majd. Lesz új, a Széll Kálmán térire hajazó „fellövellő” szökőkút, de a régi Gomba-szökőkút is megmarad átalakítva.

Porfír kő és átalakított Gomba-szökőkút – a BKK látványterve
Porfír kő és átalakított Gomba-szökőkút – a BKK látványterve

A téren lesz egy, „a korábban tervezettnél szolidabb jellegű, de a célnak megfelelő” kulturális-vendéglátó épület, ami a tervek szerint koncesszióban működik majd, de a részletekről még nincs döntés. A buszmegállók pavilonjaira borostyánt futtatnak. (Mint megírtuk, az újpesti kísérleti borostyános megálló az első körben elhasalt.)

A volt Nemzeti Színházra visszautalva a burkolatba gravírozzák annak alaprajzát, a bordó színházi székek pedig elszórt közterületi székekként köszönnek vissza. A közterületi munkákat összehangolják a Corvin Áruház jelenleg zajló felújításával is.

A felújított Corvin Áruház látványterve – Forrás: BKK
A felújított Corvin Áruház látványterve – Forrás: BKK

Meddig tart az egész és mennyibe kerül?

A beruházás a tájékoztatás szerint 540 napig tart, a befejezés 2022 4. negyedévben várható. (Pontosabb dátum nincs.) A teljes beruházást két elemmel karcsúsították, így az aluljáró belső felújításának és a Somogyi Béla út felújításának opciósan választható, 1,5 milliárd forintos feladata későbbre marad. A projekt így most bruttó 3,47 milliárd forintba kerül.

De hol a pénz?

A tájékoztatás szerint pont 3,47 milliárd forint áll a BKK rendelkezésre, de ebből az 1 milliárd forintos állami támogatást csak akkor hívhatja le a főváros, ha több, előre meghatározott részfeladatot (aluljáró szigetelése, burkolatok visszaépítése) már teljesített.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!