Orbánnal indított hétfőn a CNN

2021. július 12. – 06:12

frissítve

Orbánnal indított hétfőn a CNN
Orbán Viktor és a Fudan Egyetem budapesti terve a CNN nyitóoldalán hétfő reggel – Forrás: CNN.com

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának megosztó tervéről és a választásra készülő ellenzékről írt a CNN hétfőn vezető anyagában. A lap szerint Orbán Viktor keleti nyitásának újabb fejezete mozgósította az ellenzéket, amelynek legesélyesebb kormányfőjelöltjeként Karácsony Gergelyt jelölte meg a cikk. Az egyesült ellenzék felsorolásába csak a főpolgármester került a Párbeszéd Magyarországgal, valamint a Jobbik – egykori szélsőjobbos pártként megjelölve – és a Momentum mint az új centrista formáció. Az MSZP és a DK tehát kimaradt az anyagból, amely az elmúlt 11 év tüntetéseire és ellenzéki mozgásaira is kitért, megemlítve a 2019-es önkormányzati választást, amelyen az összehangoltan dolgozó ellenzék eredményes volt.

LMBTQI dobva a Fudanra

A CNN Krekó Pétert kérdezte – akinek egy korábbi, a Politicónak adott nyilatkozatát a kormánysajtó elferdítve adta tovább, amiért az elemző perre ment és nyert a Magyar Nemzettel szemben –, a Political Capital vezetője szerint a kormánypárt a melegeket és a pedofíliát összemosó törvény elfogadása azt a célt is szolgálta, hogy megossza a Fudan Egyetem budapesti campusának létrehozását célzó tervre irányuló figyelmet, amely az ellenzéknek adott lendületet. Egyúttal az ellenzékben is réseket ütött – hiszen a Jobbik megszavazta a törvényt, amely eredeti célja szerint a pedofília bűncselekménye elleni szigorúbb fellépésre szolgál, a módosításokkal viszont az LMBTQI-közösségeket bélyegzi meg.

A Fudan és a melegellenes törvény közötti lehetséges összefüggéssel, és annak belpolitikai hatásával a Telexen is foglalkoztunk az alábbi videóban:

A Fudan Egyetem létrehozásának anyagi hátteréről – amely szerint a magyar állam kínai hitelt vesz fel, hogy létrehozza a kínai egyetemet Budapesten, nagyrészt a megálmodott Diákváros helyére – először a Direkt36 írt, amit a CNN többször idéz is.

Krekó mellett a Corvinus Egyetem oktatója, a Közép-európai Ázsia Kutató Központ alapítója is megszólalt. Matura Tamás Kína-szakértő szerint a Fudan Egyetem ugyan valóban a világ élvonalában van, ám budapesti megjelenése oktatókat szipkázhat el a magyar felsőoktatási intézményekből, és elhelyezésével – a Diákváros nagy részének elfoglalásával – a diákok szálláslehetőségeit szűkíti.

„Orbán régóta fejfájást okoz az EU-nak” – mondta a cikkben harmadikkén megszólaló Dermot Hodson. A London University politológus professzora szerint a magyar kormányfő veszélyes kombinációt" követ, amikor az EU ellen ágál, ugyanakkor benne is maradna a szövetségben. (Amelybe a fideszes Kövér László házelnök ma már be sem lépne.)

Hodson szerint kétséges, hogy a Fudan ügye a fővároson túl is hatna a 2022-es választásokon, így a brit politológus szerint Orbán újraválasztásának esélye érdemben nem változott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!