Hadházy: Tegnap valaki konkrétan megfenyegetett engem – durvul a kampány Zuglóban

2021. június 30. – 18:19

frissítve

Hadházy: Tegnap valaki konkrétan megfenyegetett engem – durvul a kampány Zuglóban
Tóth Csaba (MSZP) és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők találkoznak az Őrs vezér téren, ahol mindketten szerepet vállaltak a Fudan Egyetem létrejötte elleni aláírásgyűjtésben 2021. június 4-én – Forrás: Hadházy Ákos / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a legtöbb körzetben sorra kötik a megállapodásokat az ellenzéki pártok az előválasztásra készülve, Zuglóban hónapok óta nyílt háború zajlik. A szocialista Tóth Csaba kedden azt állította, etikai vizsgálatot kezdeményezett ellenfele, Hadházy Ákos ellen, mert szerinte aljas lejáratókampányt indított a Momentum jelöltje. Mint kiderült, ilyen vizsgálat még nem indult, de ha lesz is a jövőben, nem valószínű, hogy bármi következménye lenne. Hadházy is reagált a vádakra. Ő úgy érzi, megfenyegették kedden.

„Az Országos Előválasztási Bizottsághoz még nem érkezett be ilyen kérelem” – válaszolta Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Telexnek. Tóth Csaba, az MSZP-Párbeszéd zuglói képviselőjelöltje egy keddi sajtóbeszélgetésen azt állította,

pártja etikai vizsgálatot kezdeményezett Hadházy Ákossal szemben, mert szerinte ellenfele „aljas, módszeres” lejárató kampányba kezdett.

A szocialista politikus azt is mondta, hogy a Momentum miatt nem lett semmi a vizsgálatból, Fekete-Győr Andrásék állítása szerint blokkolták azt.

„Nem tudunk ilyen eljárásról és egészen biztosan nem is vétóztuk azt meg” – írták a Momentum sajtóosztályától megkeresésünkre. Azt ők sem zárják ki, hogy Tóthtal szemben etikai vizsgálatot kezdeményezzenek a jövőben, de július 26-ig, a hivatalos jelöltállítási folyamat kezdetéig nem terveznek elindítani ilyet.

MSZP-s forrásból úgy tudjuk, a párton belül valóban felmerült az etikai vizsgálat Hadházy kampánya miatt, de ennek nincs írásos nyoma, és nem került az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) elé az ügy.

Áprilisban fogadott el az előválasztásra készülő hat párt egy közös etikai kódexet. Ebben többek közt az szerepel: az előválasztáson induló jelölteknek vállalniuk kell, hogy jelölttársaikkal szemben nem folytatnak lejárató kampányt. A szövetséges pártok szankciókkal büntethetik, aki megszegi a kódex alapelveit – áll a dokumentumban.

Etikai vizsgálat következmények nélkül

Tóth Csaba már áprilisban – hónapokkal az előválasztási kampány hivatalos kezdete előtt – azt ígérte a Keljfeljancsi című rádióműsorban, hogy a pártelnökökhöz fog fordulni, és így szerez érvényt a szankciónak, mert nem tartja helyesnek, hogy Hadházy rágalmazással próbál pozícióhoz jutni Zuglóban.

Tóth Csaba támogatói aláírásgyűjtése a Bosnyák téren 2021. június 12-én – Fotó: Tóth Csaba / Facebook
Tóth Csaba támogatói aláírásgyűjtése a Bosnyák téren 2021. június 12-én – Fotó: Tóth Csaba / Facebook

„Elkészült a beadvány az ellenzéki pártok elnökeinek, ezt jelenleg jogászok nézik át, hogy helyénvaló-e” – mondta a szocialista politikus, majd hozzátette,

„ha Hadházy folytathatja az ellenem indított lejáratókampányt, akkor az etikai kódex pontosan annyit is ért”.

Valójában még az Országos Előválasztási Bizottságban (OEVB) se tudják, hogy milyen szankcióval járhat, ha vétkesnek mondanak ki egy jelöltet. Még egy vizsgálat sem indult, de kérelem se érkezett a bizottsághoz – erősítette meg lapunknak Kocsis-Cake.

Épp ezért precedensértékű lenne, ha az MSZP kezdeményezné az eljárást, akkor ugyanis pontosítaniuk kellene a pártoknak a részleteket. Jelenleg semmilyen kidolgozott szabály nincs arra, hogy honnantól számít egy kampány lejáratásnak, és milyen szankcióval sújthatják a jelölteket. A Párbeszéd képviselője azt ígérte, az OEVB nem fogja lesöpörni az asztalról, ha érdemi beadvány érkezik hozzájuk.

Egy másik – név nélkül nyilatkozó – ellenzéki politikus szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy komoly következménnyel járna egy etikai ügy, ez inkább morális kérdés. Ha az előválasztási kampányban lesz is ilyen vizsgálat, biztosan nem fognak súlyos szankciót kiszabni. Ilyen lehetne például, ha egy jelöltnek vissza kellene lépnie, az azonban olyan politikai botránnyal járna, amelyre egyik párt se vágyik. De már a vizsgálat se segítené az ellenzéki kampányt, az eddig felmerült konfliktusokat is igyekeznek házon belül tartani. Zugló valamelyest kivételt képez. A zuglói (Budapest 10. választókerület) előválasztási kampányban a kezdetektől fogva megy az adok-kapok, erről már korábban is írtunk.

„Semmit nem tudok az etikai vizsgálatról, engem senki nem keresett meg – mondta Hadházy Ákos a Telexnek. – Én biztosan nem kértem, hogy ne induljon vizsgálat. Sőt, kifejezetten szeretném, hogy folytassák le, ha Tóth Csaba így gondolja. Kíváncsi vagyok, mit nehezményezett.” A Momentum jelöltje nem gondolja, hogy bármi olyat mondott volna az elmúlt hónapokban, amivel megsértette volna az etikai kódexet.

Korrupciót emleget a Momentum

„Akkor lehet csak az országban változás, hogyha Zuglóban is változás lesz.” Ezzel a szlogennel kezdődött Hadházy Ákos kampánya februárban. Bemutatásakor úgy fogalmazott, az ellenzék csak akkor nyerhet jövőre a választáson, ha az emberek elhiszik, hogy teljes változás jön 2022 után. Szerinte fontos, hogy az ellenzék ne indítson olyan jelöltet, akinél a korrupció gyanúja felmerülhet, de azóta is több alkalommal korrupciós ügyekre utalt Tóth személye körül.

Az MSZP képviselője viszont azt mondja, tévedés Zuglóban keresni a korrupciót, mert ott nincs. Alaptalanok Tóth szerint az ellene megfogalmazott vádak, a Partizánnak adott interjúban arról beszélt, hogy a korábbi ügyekben a nyomozó szervek mindenben őt igazolták.

Fekete-Győr András először szeptemberben nyilatkozott úgy az ATV-ben, miszerint garancia kell arra, hogy az ellenzék közös listáján ne szerepeljenek olyan jelöltek,

„akik az elmúlt harminc évben megkárosították a magyar adófizetőket, vagy olyan mértékű csalásban, lopásban vettek részt”.

Példaként Tóth Csabát hozta fel, akiről azt mondta, hogy nem szeretné a közös listán, a parlamentben vagy más politikai intézmény közelében látni. A szocialista képviselő emiatt fel is jelentette a Momentum elnökét, de a bíróság elutasította Tóth keresetét.

Lejárató szórólapok jelentek meg Zuglóban

Tóth sem megy a szomszédba egy élesebb nyilatkozatért. Egy interjúban úgy fogalmazott, Hadházy csak mandátumot próbál szerezni Zuglóban, az ott élők nem fontosak neki, és azért jött el Szekszárdról, mert 2018-ban „csúfos vereséget szenvedett”. Az MSZP-s politikus szerint olyan ember kiabál rá kígyót-békát, „akinek az ország a Fidesz kétharmados többségét köszönheti”. Máshol pedig az mondta, hogy „Hadházy úgy váltogatja a pártokat, mint más az alsógatyáját”. Ezzel arra utalt, hogy Hadházy korábban az LMP társelnöke volt, előtte pedig fideszes politikus Szekszárdon.

Hadházy Ákos kampányindító eseménye a Bosnyák téren 2021. június 6-án – Fotó: Hadházy Ákos / Facebook
Hadházy Ákos kampányindító eseménye a Bosnyák téren 2021. június 6-án – Fotó: Hadházy Ákos / Facebook

Tóth a Partizánnak azt mondta: politikai ellenfele nem leleplezte a trafikmutyit, hanem elárulta azt a kört, amelyiknek „ő mindent köszönhetett”. „A párttársaimat ilyen helyzetbe én soha nem hoznám. Soha nem venném fel a beszélgetéseinket”. Erre Hadházy így reagált:

„Ha valaki hallgat, amikor a pártjában súlyos korrupcióról szerez tudomást, az nem lojalitás, hanem cinkosság. És bolsevik tempó...”

Alig pár nappal ezután valaki szórólapokat kezdett el terjeszteni Zuglóban „Áruló Ákos” felirattal, felsorolva azokat a pártokat, ahol Hadházy pályafutása során eddig megfordult. „Remélem, a helyi Fidesz próbál így beavatkozni az előválasztási küzdelembe, a másik lehetőség ugyanis nagyon szomorú lenne” – írta ekkor Hadházy. Tóth kedden határozottan tagadta, hogy bármi köze lenne ezekhez a szórólapokhoz.

Hadházy: Tegnap valaki konkrétan megfenyegetett engem

„Mindenki múltjában lehetnek sötét foltok.” Ezt szintén kedden mondta Tóth Csaba, és egyértelműen utalt arra, hogy

a kampány során akár Hadházy múltjáról is kiderülhet valami, bár állította, nem tud semmi konkrétumot.

Ennek ellentmondott ugyanakkor, hogy egy vaskos köteg papír feküdt előtte, amelyről azt mondta, hogy szekszárdi ügyeket szedett össze.

„A hitemből eredő mély meggyőződésem, hogy bűntelen ember a Földön csak a Jézus Krisztus volt. Nincs olyan ember, aki soha nem követett el valamit” – mondta Hadházy, amikor a múltját firtató kijelentésről kérdeztük. „Mint mindenki, én is elkövettem olyan dolgokat az életemben, amelyekre utólag nem vagyok büszke, de olyat nem tettem, ami miatt vállalhatatlan lenne, hogy a közösségért dolgozzak” – tette hozzá.

Később Facebookon tett közzé egy bejegyzést, amelyben ugyan nem említette meg Tóth nevét, de félreérthetetlenül utalt szocialista ellenfele keddi megnyilvánulására.

„Ha jól értem a híreket, tegnap valaki konkrétan megfenyegetett engem, hogy majd a múltamból előásott sötét dolgokkal jól lejárat, ha nem lépek vissza az előválasztáson.

Ez engem a saját szempontomból nem érdekel, soha nem féltem, akkor sem, amikor a Fidesz fenyegetett. Más szempontból viszont a dolog vérfagyasztóan ijesztő: vajon kiket és mivel fenyegetett még meg ez az ember az ellenzékiek közül az elmúlt hetekben? Kiről mit tud és mire használja ezt a tudást az elmúlt években? Milyen befolyása van ezeknek az erőknek az ellenzékben?” – írja.

Pár napja Hadházy mellett Fekete-Győr András is érthetetlennek nevezte, hogy Tóth Csaba mögé állt be a DK, valamint a Jobbik és Karácsony Gergely is a szocialista képviselőjelölt kampányát támogatja. A Momentum elnöke szerint „az elvtelen kompromisszum megengedhetetlen”, szerinte csak úgy van esélyük 2022-ben győzni, „ha tényleg süt rólunk, hogy korszakváltást és egy új Magyarországot akarunk”.

Itt tart most a zuglói kampány, és a hivatalos jelöltállítás még csak egy hónap múlva kezdődik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!