Orbán: A hárommillió oltatlan potenciálisan beteg

Legfontosabb

2021. június 18. – 08:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt héten a migráció visszatéréséről beszélt a kormányfő, valamint a gyermeket nevelőknek beígért és a választások elé időzített adóvisszatérítésről – amit ettől függetlenül nem tart kampányfogásnak –, és az Eb-n térdeplő csapatokról, akiknek gesztusa szerinte nem tartozik a stadionokba.

Magyarország szempontjából négy migrációs védvonalunk van: keleti irányban Afganisztánban, déli irányban Malinál van. Ezekben az országokban kell megállítani a migrációt – véli Orbán. A második védvonal a Földközi-tenger és Törökország, a hármas számú védvonal Szerbia, a negyedik már a szerb–magyar határon lévő kerítés – sorolta a kormányfő, jelezve, hogy a NATO, benne Magyarország ezért van jelen Afganisztánban, több közép-európai ország pedig Maliban.

Orbán szerint fantasztikus eredményt nyújtott az ország, amely legyőzte a harmadik hullámot, és csökkentette a negyedik hullám esélyét. De a járvány utáni élet nem lesz olyan, mint előtte. A nemzeti konzultáció a kormányfő szerint arra irányul, „hogy kiderüljön, mik legyenek azok a pillérek, tartóoszlopok, amelyekre építjük az életünket a járvány után” – ez vonatkozik a migrációra is.

Óriási mértékben megnőtt a migrációs nyomás, főleg a tengeren – mondta a kormányfő, aki szerint a migráció alapeszménye sem üdvözlendő. „A jóisten nem véletlenül” rendelte úgy, hogy az emberek oda szülessenek, ahova. „Mi eleve nem támogatjuk a migrációt. Az igaz, hogy néha megölik az embereket, elnyomástól szenvednek, és akkor el kell menekülni, ilyen van, ilyenkor a migráció nem iktatható ki.” De ilyenkor is az kell, hogy legyen a cél, hogy a menekültek mielőbb visszamehessenek oda, ahonnan el kellett jönniük.

Nő a versenyképesség, de ezt nem veszélyezteti Brüsszel a minimumadóval? – érdeklődött a műsorvezető.

„Ma a pénzünk nagy részét abból állítjuk elő, hogy képesek vagyunk nemcsak a 10 millió magyar, hanem mások számára is élelmiszert és ipari termékeket előállítani, olcsóban, jobban, jobb minőségben és gyorsabban, megbízhatóbban” – közölte Orbán, visszautasítva, hogy kívülről ráerőltetett adószabályokat kelljen elfogadnia az országnak, mert az rontja az exportorientált magyar gazdaság versenyképességét.

A költségvetési hiány azonban gondot jelent – ismerte el a kormányfő. Jobb lenne, ha hitelezők lennénk, oda szeretném eljuttatni Magyarországot, hogy ne hitelfelvevők, hanem hitelnyújtók lehessünk majd. Jó lenne, ha az államadósság nulla közelében lehetne, és költségvetési többlet lenne, de ez a következő években nem reális – mondta.

Orbán szerint vita van a liberális és a konzervatív közgazdászok között. Előbbiek szerint nagy ütemben kellene csökkenteni az államadósságot és tartalékot felhalmozni. Orbán szerint ebben van logika, de most az ország visszaerősítésén kell dolgozni, tehát „oda kell adni a 13. havi nyugdíj következő szakaszát, most kell bevezetni az adómentességet a fiataloknak, ha dolgoznak, most kell visszafizetni a befizetett adót, most kell megállapodni a vállalkozókkal, hogy milyen feltételek mellett tudnak 200 ezer forintos minimálbért adni” – a helyreállítás ideje van itt, vélte Orbán, ezt tükrözi szerinte a költségvetés is.

„Nekünk nem tűnik melegellenesnek a törvény, de ebben a kérdésben a melegek véleménye számít” – mondta a kormányfő, aki szerint azért sem melegellenes a törvény, mert a 18 év felettiekre nem vonatkozik.

„Akik nem felnőttek, azokat védeni kell. Ha a melegközösség tagjai továbbolvassák a törvényt, akkor látják”, hogy a gyermekek szexuális nevelése továbbra is a szülőkre tartozik, „azt semmilyen intézmény nem veheti el. Ezen az alapon áll ez a törvény.” „Az iskolai szexuális nevelés korlátait nagyon világosan fel kell állítani, és meg kell védeni a kiskorúakat attól, hogy olyan tartalomhoz jussanak, amely ellentétes azzal az elgondolással, amelyet a szüleik helyesnek tartanak.”

A névleg pedofilellenes, de a menet közbeni módosításokkal melegellenessé tett, a heteroszexuálistól való eltéréseket a nyilvánosság nagy részéből kizáró törvényt a parlamenti többség kedden fogadta el. Hétfőn a Parlamentnél, szerdán a Sándor-palota előtt tüntettek a pedofíliát a homoszexualitással összemosó, orosz mintát követő törvény ellen.

Orbán szerint az Európai Bizottság nem tud kötelezettségszegési eljárást indítani a törvény miatt.

„Jól állunk?” – kérdezte a műsorvezető. A kormányfő elmondta, hogy másfél hónapos előnye van Magyarországnak az oltási programban a többi országhoz képest. Ugyanakkor aggasztja, hogy 3 millió ember továbbra sincs beoltva Magyarországon a felnőtt lakosság körében.

„Mi, magyarok úgy nézünk ki, ahogy. Ha a közvetlen veszély enyhül, akkor a magyar azt gondolja, hogy túl vagyunk rajta” – mondta Orbán, figyelmeztetve, hogy nem lehet hátradőlni. Az oltatlan hárommillió potenciálisan fertőzésre vár.

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként.

Ez alól váratlan kivétel volt a több mint egy év után először nem online megtartott, múlt csütörtöki kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely mellett minden előzetes bejelentés nélkül a kormányfő is megjelent, és a visszakérdezés lehetőségével válaszolt is az újságírók kérdéseire.

Ezzel szemben a közszolgálati rádiónak adott interjúkban váratlan, meglepő kérdések nem hangzanak el, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz.

Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

A magyar média helyzetéről itt olvashat bővebben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!