Pázmány docense: A melegellenessé eltérített pedofilellenes törvény sokkal szigorúbb az orosz mintánál

2021. június 16. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor még a Putyin-rezsimnél is drasztikusabban diszkriminatív szabályokat alkotott. A melegellenessé eltérített pedofilellenes törvény ugyanis sokkal szigorúbb, mint az orosz minta, véli Rácz András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nemzetközi és Politikatudományi Intézetének egyetemi docense.

„Az a jogszabály, amit a magyar Országgyűlés a napokban készül elfogadni, valójában csak annyiban tekinthető orosz mintájúnak, hogy az alapötlet (tehát a gyermekvédelemre való hivatkozás, illetve a gyermekvédelemre vonatkozó törvények módosítása) hasonló. Tartalmilag azonban a magyar jogszabálytervezet lényegesen szélesebb körű és szigorúbb LGBTQI-ügyekben, mint az orosz”

– állapította meg a történész-politológus, aki saját Facebook-oldalán hasonlította össze a magyar törvényt a 2013-as orosz jogszabállyal. Elemzésében többek között arra jutott, hogy

  • az orosz jogszabály nem mossa össze szándékosan (már címében is) a pedofíliát a homoszexualitással. A magyar igen.
  • Az orosz jogszabály az LGBTQI-körben maradva csak a „nem hagyományos” szexuális kapcsolat ábrázolását és népszerűsítését tiltja 18 év alattiak körében. A magyar jogszabály nemcsak a homoszexualitás megjelenítését és népszerűsítését tiltja, de a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést és a nem megváltoztatását is, és azt is, hogy a 18 év alatti személyek ilyesmiről egyáltalán halljanak.
  • A magyar törvény egy később megalkotandó listán való szerepléshez köti, hogy mely – az iskolai állományon kívüli – személy vagy szervezet végezhet szexuális kultúrával, nemi élettel stb.-vel kapcsolatos foglalkozást… Ilyen típusú korlátozás az orosz törvényben egyáltalán nincs.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!