A kínai nagykövetségről üzenik Karácsonynak, hogy fényes nappal nem illik kritizálni egy másik ország belügyeit

2021. június 6. – 21:16

frissítve

A kínai nagykövetségről üzenik Karácsonynak, hogy fényes nappal nem illik kritizálni egy másik ország belügyeit
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai nagykövetség sajtószóvivőjét sokkolta Karácsony Gergely szombati, a Fudan Egyetem elleni tüntetésen elmondott beszéde, amire a követség hivatalos Facebook-oldalán így reagált:

„Fényes nappal nem illik kritizálni egy másik ország belügyeit”

− a diplomata, aki csaknem egy évtizede él Magyarországon, sérelmezte a főpolgármester beszédében hallott kulcsszavakat, a „Tienanmen téri tüntetéseket”, „demokráciát”, „emberi jogokat” és „értékeket”, szerinte „ezek a szavak teljesen bemocskolják Kínát”.

„Kína az, ami. Bárki, aki nem tesz úgy, mintha aludna, vagy szelektív vakságban szenvedne, az láthatja Kína valóságát. Közismert, hogy Kína ragaszkodik az emberiség közös értékeihez: a békéhez, a fejlődéshez, a tisztességhez, az igazságossághoz, a demokráciához és a szabadsághoz.”

A kínai−magyar barátságra támadó szavak

A kínai követség szóvivője szerint Karácsony a beszédével rátámadott egyrészt a kínai politikai rendszerre, másrészt pedig arra a kínai−magyar baráti együttműködésre, amelynek az alapja a kölcsönös tisztelet.

„Bár a polgármester többször is elmondta, hogy nem Kínát vagy a kínai népet vette célba, mindezek a szavak és cselekedetek az ideológiai ellentétek és ellenségeskedések egyértelmű felbujtásának tűnnek a tények ismeretében”

– olvasható az angolul vasárnap este kiadott közleményben. A diplomata szerint a néhány nappal ezelőtti köztérátnevezéseket is nehéz úgy érteni, mintha azok nem egyértelműen Kínára és a kínai emberekre céloztak volna.

Kína egyébként azt már korábban közölte, hogy megvetendőnek tartja a leendő Fudan melletti közterületek átnevezését. Wang Wenbin, a kínai külügy egyik szóvivője akkor azt mondta, hogy szerinte a magyar politikusok felfújják a Kínával kapcsolatos ügyeket, és hátráltatják Kína és Magyarország között az együttműködést.

Baráti jó tanácsok

A Facebookon megosztott hivatalos közlemény végén a kínai követség szóvivője tanácsokkal látja el Karácsony Gergelyt azzal kapcsolatban, hogy hogyan legyen jó polgármester. Ezek lényege nagyjából a következő:

  • Tegye azt, amit egy polgármesternek tennie kell: éljen a budapesti polgárok bizalmával.
  • Maradjon objektív és észszerű, azaz ne engedje, hogy a „saját önző érdekei” félrevigyék, inkább munkálkodjon a kínai és a magyar nép barátságának erősítésén.
  • Viselkedjen úriemberként.

Frissítés 21:56-kor: Vasárnap késő este a kínai nagykövetség honlapján kínai nyelven is megjelent egy hasonló közlemény. Igaz, a fordítóprogram szerint ez egy keményebb szöveg, amelyben olyasmik szerepelnek például, hogy:

„Ez durva beavatkozás Kína belügyeibe, és szándékos kísérlet a két nép közötti baráti és kölcsönösen előnyös együttműködés aláásására, ami összeegyeztethetetlen a mindenki számára előnyös együttműködés korának trendjével. Határozottan tiltakozunk ellene, határozottan ellenezzük és szigorúan elítéljük.”

Hogy jutottunk el idáig?

A Fudan kínai elit egyetem magyarországi kampuszát kínai hitelből, vagyis a magyar adófizetők pénzéből kínai kivitelezőt fizetve építené fel a kormány, a diákok nagy része pedig szintén kínai lenne. A projektnek köszönhetően ráadásul a magyar diákok számára tervezett Diákváros területéből is elvennének. A magyarok kétharmada elutasítja a kínai intézmény megépítését, ami egyébként a világ második legnagyobb Kínán kívüli kampusza lenne, ha elkészül.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szombaton sok ezren jöttek össze Budapesten, hogy a kínai Fudan Egyetem és a Fidesz ellen, valamint a Diákváros mellett tüntessenek. Az esemény a felfűtött közéleti hangulat ellenére békésen zajlott, a rendezvény hivatalos szimbóluma a Kínában betiltott Micimackó volt. Számos ellenzéki politikus és szinte minden ellenzéki párt jelen volt valamilyen formában a tüntetésen. A politikai felszólalók arra kérték az embereket, hogy vegyenek részt a Fudan Egyetemről szóló konzultáción, majd pedig az ellenzéki előválasztáson.

Karácsony Gergely a tüntetésen arról beszélt, hogy:

  • a Kossuth téren összegyűlt tüntetők olyanok, mint a Tienanmen téri kamasz fiú, aki két szatyorral a kezében megállította a tankokat,
  • „amit akarunk, az a Diákváros, amit pedig nem akarunk, az az 500 milliárd forintból megépülő kínai elitegyetem”,
  • a Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága,
  • emellett azt is hangsúlyozta, hogy nem a kínai emberek, nem is Kína, és pláne nem a Budapesten élő kínaiak ellen tüntettek.

A főpolgármester a tüntetés után vasárnap egy Facebook-bejegyzésben arra kérte a többi ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, hogy közös levélben jelezzék a kínai vezetésnek, ha kormányváltás lesz 2022-ben, akkor

„nem épül meg a kínai kommunista egyetem Budapesten, megépül viszont a Diákváros, és nem kérünk, nem akarunk több mint 500 milliárd adósságot Kínától.”

Mellékszál, de a Magyar Kétfarkú Kutya Párt vasárnap este a Facebookon közölte, hogy a kínai nagykövetség előtt elkészített, Tienanmen téri vérengzésre emlékező miniatűr installáció tankjait valaki eltávolította.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!