Karácsony Gergely levelet küldene a kínai elnöknek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekkel a Fudan miatt

2021. június 6. – 11:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 2021. 06. 06. 14:50-kor:

Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje már reagált is Karácsony felvetésére a közös levelet illetően. Azt írta a Facebookon, hogy támogatja a közös üzenetet. „Jobb, ha Kínában is tudják, hogy Magyarország nem fogja évtizedekre eladósítani magát azért, hogy kínai érdekeket szolgáljon és még gazdagabbá tegyen pár, a beruházásból hasznot húzó fideszes gazembert. Ez a levél azonban nem szólhat csak a Fudanról. Van legalább még egy ilyen, kísértetiesen hasonló ügy, a soha meg nem térülő, szintén kínai gigahitelből épülő, szintén kínai érdekeket és Fidesz-közeli vállalkozásokat szolgáló Budapest-Belgrád vasút. Itt nem egyszerűen két rossz projektről van szó, hanem arról az elvtelen politikáról, amely szembemegy hazánk európaiságával, és amelyet 2022-ben ezzel a két projekttel együtt fogunk a kukába dobni. Az összes ellenzéki miniszterelnök-jelölt támogatását kérem ahhoz, hogy a közös levelünk ne csak a Fudanról, hanem a Budapest-Belgrád vasútvonalról is szóljon” – terjesztette ki a közös levelet a vasútra is Dobrev Klára.

Korábban írtuk:

Szombaton több ezren tüntettek a Fidesz és a Fudan Egyetem ellen Budapesten, hosszú idő óta ez volt az első nagy kormányellenes tüntetés. Az eseményen számos ellenzéki politikus és szinte minden ellenzéki párt jelen volt valamilyen formában, ami az ellenzék egységes képét mutatja. Felszólalt Karácsony Gergely főpolgármester, miniszterelnök-jelölt is, aki vasárnapi Facebook-bejegyzésében tovább ütötte a témát: azt írta, felkéri az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket, írjanak hivatalos levelet Kína elnökének, miniszterelnökének és a Kínai Kommunista Párt főtitkárának.

Ebben az állna: „2022-ben a kormányváltás után, bármelyikünk is vezeti az új kormányt, nem épül meg a kínai kommunista egyetem Budapesten, megépül viszont a Diákváros, és nem kérünk, nem akarunk több mint 500 milliárd adósságot Kínától.”

Karácsony azt írta, hétfőn megkezdi az egyeztetést Dobrev Klárával, Jakab Péterrel, Fekete-Győr Andrással, Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel a közös kiállásról.

A főpolgármester a bejegyzésében arról is írt, hogy megtisztelte a sok tüntető. „Nem csak a kínai kommunista egyetem ellen és a Diákvárosért tüntettünk. De kiálltunk sok milliárd forintny közpénz lenyúlása ellen. Kiálltunk Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen. Vagyis nem a kínai emberek ellen, hanem a saját hazánkért, a saját önbecsülésünkért álltunk ki.”

A tüntetésről szóló közvetítésünket ide kattintva, képriportunkat pedig itt olvashatja, nézheti meg, videónkat pedig alább:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!