A Fudan és a Fidesz ellen tiltakoznak Budapesten

Legfontosabb

2021. június 5. – 17:14

frissítve

A Fudan és a Fidesz ellen tiltakoznak Budapesten
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Percről percre közvetítés a kínai Fudan Egyetem ellen szervezett tüntetésről.

Összefoglaljuk az ellenzéki demonstráció fejleményeit:

  • A járvány harmadik hullámának vége felé sok ezren jöttek össze Budapesten, hogy a kínai Fudan Egyetem és a Fidesz ellen, valamint a Diákváros mellett tüntessenek.
  • Az esemény a felfűtött közéleti hangulat ellenére békésen zajlott, a rendezvény hivatalos szimbóluma a Kínában betiltott Micimackó volt.
  • Számos ellenzéki politikus és szinte minden ellenzéki párt jelen volt valamilyen formában a tüntetésen, ami az ellenzék egységes képét mutatja.
  • Hangsúlyos téma volt a lakhatás, valamint az ország Kínának való eladósodása, kiszolgáltatottsága.
  • A politikai felszólalók arra kérték az embereket, hogy vegyenek részt a Fudan Egyetemről szóló konzultáción, majd pedig az ellenzéki előválasztáson.

Ezzel lezárjuk a percről percre tudósításunkat, köszönjük a figyelmet!

Barabás Richárd, a tüntetés konferansziéja és egyben Újbuda alpolgármestere bejelentette, hogy vége a tüntetésnek. Közben Karácsony kiment a színpad elé, ahol nagy szelfiparti kezdődött.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Karácsony szerint a kormány arról beszél, hogy Budapestnek sok pénze van, a vidéket kell támogatni, ehhez képest most fővárosi polgármester áll ki a Diákvárosért, ami a vidéki hallgatóknak lenne jó.

Baranyi után Karácsony is a fideszes szavazókhoz szólt. Tényleg ezt akartátok? – tette fel a kérdést. Arra kérte a kormánypárti szimpatizánsokat, gondolják át, a kormány által lekommunistázott és lelibernyákozott emberek nem állnak-e közelebb hozzájuk, mint a saját kormányuk.

Szerinte az a cél, hogy megmutassuk, nem a miniszterelnöknek van országa, hanem az országnak van miniszterelnöke. A politikus azt mondta, az a cél, hogy olyan elszántság vezesse őket a 2022-es választásokig, mint a Tienanmen téri fiút. Szerinte nekik szerencsére nem kell a tankok elé állni.

A kormány sokkal gyengébb, mint amilyennek látszik. Aki erőszakos, az soha nem lehet erős

– jelentette ki Karácsony, aki végül arra kérte az összegyűlteket, hogy vegyenek részt Fudanról szól konzultáción, vegyenek részt az előválasztáson, menjenek el szavazatszámlálónak, hogy „a legkisebb falvakban se lehessen elcsalni a választást”, majd pedig menjenek el szavazni 2022-ben.

Karácsony Gergely szerint a Kossuth téren összegyűlt tüntetők olyanok, mint a Tienanmen téri kamasz fiú, aki két szatyorral a kezében megállította a tankokat.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy nem a kínai emberek, nem is Kína, és pláne nem a Budapesten élő kínaiak ellen tüntetnek. A mai demonstráción a Diákváros mellett, és a Fudan egyetem ellen tüntetnek. „Amit akarunk, az a Diákváros, amit pedig nem akarunk, az az 500 milliárd forintból megépülő kínai elitegyetem; ilyen egyszerű ez” – mondta Karácsony.

Szerinte 500 milliárd forintból „csodálatos dolgokat lehetne csinál Magyarországon”, például „egyszer és mindenkorra fel lehetne számolni a gyermekszegénységet”, vagy „Jakab Péter ötvenezerszer mondhatná Kövér Lászlónak azt, hogy ficsúr a parlamentben”.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága – jelentette ki a politikus. Szerinte a Fudan-ügy „leleplezi azt, hogy minden szavuk hazugság”, és hogy a Fidesznek semmi sem szent.

Előbb Szabó Benedek adott elő két számot, majd pedig Henri Gonzó jött a Fran Palermóból, másodiknak Cseh Tamás Kamasz című dalát énekelte el.

Baranyi Krisztina szerint sokan kérdezik, miért megy bele a kormány egy ilyen üzletbe. A polgármester szerint a kínai fél 340 milliárdos ajánlatot tett, Palkovicsék mégis 550 milliárd forintból építenék meg a Fudant; a köztes összeg alkotmányos költség, amit zsebre akarnak tenni.

A polgármester Orbán Viktor szavazói hoz is szólt, Baranyi furcsállja, hogy a fideszesek Orbánt a pálfordulásai ellenére is támogatják. Felemlegette, hogy míg Orbánék szerint Gyurcsány és Bajnai főbűne az ország eladósítása volt, ehhez képest a Budapest-Belgrád vasútvonal és a Fudan megépítéséhez annyi kínai hitelt vennének fel, ami kisebb országokat képes adósrabszolgaságba taszítani. Ha megvalósul a terv, a kormány 1200 milliárd hitelt venne fel Kínától.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Baranyi szerint Orbán minden képzeletet felülmúló vagyonnal a zsebében fog megbukni. Ugyanazt játssza el, mint 1990-ban az állampárt tagjai. A polgármester szerint Orbán számít a vereségre, ezért kell neki a Fudan is. A IX. kerület vezetője arra kérte az embereket, vegyenek részt a Fudan Egyetem elleni konzultáción.

Üzenjünk Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják

– zárta beszédét Baranyi.

Nem csak Jámbor felszólalásában volt hangsúlyos a lakhatási kérdés, a következő egyetemista és lakhatási aktivista felszólalók is alapvetően eköré fűzték fel a mondanivalójukat. Beszélték a fiatalok lakhatási költségeiről, felszólították a Fidesz, hogy vonják vissza a bérlakások privatizálásáról szóló javaslatot, és helyette inkább építsenek szociális bérlakásokat. „Lakhatást, demokráciát, jogállamot!” – zárta a felszólalását Gede Márton és Őze Sándor aktivisták. Előttük Bereczki Áron (Hallgatói Szakszervezet) mondta el, hogy nem ritka, hogy egy egyetemista a bevételeinek felét lakhatásra költse, sokaknak pedig nem marad más lehetősége, mint hogy hazaköltözzenek a szüleikhez.

Marki-Zay Péter is kint van a tüntetésen, azt mondta a Telexnek, hogy a kedvenc táblája a tüntetésen egy kínai írásjelekkel felírt „szabad egyetem” felirat volt; ezt a táblát tartó tüntető mondta a polgármester és miniszterelnök-jelöltnek. Márki-Zay azért ment ki a tüntetésre, mert szerinte nem a nemzet érdeke, hogy a kínai kommunista diktatúra egyeteme Budapestre jöjjön, mint ahogyan az sem szolgálta a nemzeti érdeket, hogy Orbánék elüldözték a CEU-t az országból.

A tüntetés bejelentője azzal kezdte, hogy tapsot kért az aktivistáknak és szervezőknek, akik a szabadidejüket áldozták azért, hogy kicselezzék a kormányt. Szerinte több mint tízezren jöttek össze a Kossuth téren.

Jámbor arról beszélt, hogy lakhatási válság van Magyarországon, milliók élnek nagyon rossz körülmények között.

A képviselő-jelölt szerint bármilyen eszközzel, de meg fogják akadályozni, hogy a kormány a Diákváros rovására hozza a Fudant Budapestre.

Jámbor András beszél a Kossuth téren – Fotó: Huszti István / Telex
Jámbor András beszél a Kossuth téren – Fotó: Huszti István / Telex

Tisztességes megélhetést, biztos lakhatást mindenkinek – ez Jámborék álma, szerinte erről kellene szólnia a politikának. A politikus arra kérte a megjelenteket, hogy csatlakozzanak az előválasztási kampányokhoz, és menjenek majd el szavazni.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, civil miniszterelnök-jelölt is a Kossuth téren.

Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Fotó: Bozzay Balázs / Telex

Miután Baranyi Krisztina konzultációt indított a Fudan Egyetemről, Palkovics megkerete a polgármestert, hogy szerinte nem jók a kérdések – árulta el a Baranyi a Telexnek. A miniszternek voltak ötletei, milyen jellegű kérdéseket kellene feltenni inkább, mondott is egy példát: „akarja-e ön, hogy a világ 35. legjobb egyeteme Budapestre jöjjön?”.

Baranyi szerint nincs kitűzött dátum még a következő konzultációra közte, Palkovics és Karácsony között. A politikus – aki Csárdi Antallal sétált épp, amikor megszólítottuk – reméli, hogy a tüntetéssel el tudnak érni valamit a kormánynál, ha nem így lenne, nem csinálnák.

Egyelőre még gyűlik a tömeg a Kossuth téren, itt nézhetik videón a történéseket.

Tudósítóink szerint három ponton lehet bejutni a Kossuth térre a védettségi igazolvány felmutatásával. Viszonylag kis költségvetésűnek tűnik a tüntetés infrastruktúrája, van egy kis színpad, a hangosítás viszont állítólag brutális. A menet eleje mostanában ért a parlamenthez.

Fotó: Thüringer Barbara / Telex
Fotó: Thüringer Barbara / Telex

A menetről egy kis hangulat:

De nyugalom, még nem a budapesti események jelentek meg az MTI hírfolyamában, hanem egy tunéziai kormányellenes demonstráció. 1,5 órával a kezdés után az MTI még nem adott hírt a magyar fővárosban zajló tüntetésről, persze csak ha leszámítjuk, hogy kinyomták, hogyan értékelte a rendezvényt az ITM államtitkára.

Fotók: Huszti István / Telex Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex

A Budapestre tervezett intézmény a Kínai Kommunista Párt szigorúan kontrollált káderképző központja, amelyben nyoma sincs az akadémiai szabadságnak – írja a Telexen szombaton megjelent véleménycikkében Sükösd Miklós szociológus.

A tömeg elején haladó, a tüntetést meghirdető Jámbor Andrást támogató Szikra Mozgalom molinóján az a felirat olvasható, hogy „tényleg bérből és fizetésből élők”. A kormányfő egyik legutóbbi rádiós nyilatkozatára reflektálnak ezzel, Orbán magát is a bérből és fizetésből élők közé sorolta, ami kiakasztotta az ellenzéki politikusokat, a mondatról még a parlamentben is szó volt utána.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Tudósítónk szerint a tömeg elején skandálják időnként, hogy „gyertek velünk”, ami önmagában nem nagy újdonság, de ahogy a tüntetéseken lenni szokott, felcsendülnek aktuális ügyekre rezonáló hangok is, mint például a „város-város-Diákváros”, vagy az „Orbán, hol a bérlakás?”. Utóbbit kántáló csoport azt is skandálja, hogy „lakásmaffia”.

Erős micimackós tematika lengi körül a tüntetést tudósítónk szerint, aki helyenként szinte egymás hegyén-hátán áthúzott Micimackókat lát. A dolog szimbolikája, hogy 2018-ban egy kínai blogger Micimackóhoz hasonlította a kínai elnököt, Hszi Csin-pinget, utána pedig betiltották az új, Barátom, Róbert Gida című Disney-filmet.

Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Van külön momentumos, LMP-s és párbeszédes kontingens is. Feltűnt Szabó Tímea mellett Burány Sándor, Szél Bernadett, Fekete-Győr András, Hadházy Ákos és Kendernay János is. Szél egy tibeti zászlóval a hátán vonul.

Hadházy Ákos, Fekete-Győr András és Széll Bernadett a tüntetők között
Hadházy Ákos, Fekete-Győr András és Széll Bernadett a tüntetők között

Négy óra helyett 16:40 körül indult el a tömeg az Andrássy útról a Kossuth tér felé. Eddig folyamatosan gyűltek az emberek, tudósítónk szerint emiatt a csúszás, bevárták az érkezőket. A hangulatra jellemző, hogy induláskor egy fiatal megfújt egy nemzeti színű vuvuzelát.

Politikai hisztériakeltésnek nevezte a kínai Fudan Egyetem elleni szombati tüntetést az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, szerinte alaptalan pletykák és sajtóinformációk miatt tiltakoznak a szervezők.

Schanda Tamás budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a tiltakozásnak azért nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat. Sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, csak 2022 második felében várható, elfogadott tervek birtokában – tette hozzá. (MTI)

Az ellenzékhez közeli Republikon Intézet mérése szerint a kormány Fudannal kapcsolatos tervei széles körben ismertek, azokat pedig a megkérdezettek kétharmada elutasítja. Gyorselemzésük szerint még a kormánypárti szavazóknak is az egyharmada ellenzi a projektet. További részletek ebben a cikkünkben.

Az alábbi, Orbánt hazaárulózó plakát szerzője azt mondta helyszíni tudósítónknak, hogy szerinte az egész Fudan-ügy semmilyen módon nem szolgálja a nemzet érdekeit, és teljesen szembe megy Orbán 2010 előtti politikájával. A tábla készítője biztos benne, hogy ezt sok fideszes szavazó is így gondolja.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A kamera mögött Bakró-Nagy Ferenc. (Ez a közvetítés közben véget ért, de amint elhárítjük a technikai akadályokat, hamarosan jelentkezünk egy újabbal.)

Tudósítónk szerint már néhány ezren vannak a helyszínen, és még folyamatosan érkeznek az emberek. A Kodály körönd és a Hősök tere között közel teljesen tele van az aszfalt, de sokan az árnyékban állnak, mert nagyon meleg van.

Nem leszünk gyarmat – hirdeti a Szabó Tímea és Burány Sándor melletti molinó. Ugyanezzel a szöveggel békemenetelt 2012-ben a CÖF mögött a fideszes tábor is Budapesten.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Helyszíni tudósítónk, Bozzay Balázs jelenti, hogy a tüntetés tervezett útvonalán ilyen táblákat látni.

A helyszínen a beléptetésnél mindenkitől elkérik a védettségi igazolványt, vagy fel kell mutatni az applikációt. A Párbeszéd Szabó Tímea vezetésével már megérkezett, tudósítónk szerint a tervezett indulás előtt nem sokkal egyelőre még nem tolonganak a tüntetők.

Fotók: Bozzay Balázs / Telex
Fotók: Bozzay Balázs / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!