Republikon: Kétharmados a Fudan Egyetem budapesti kampuszának elutasítottsága a magyarok körében

2021. június 1. – 10:43

Republikon: Kétharmados a Fudan Egyetem budapesti kampuszának elutasítottsága a magyarok körében
Kétharmados ellenzéke van a tervnek a Republikon kutatása szerint Forrás: Republikon Intézet

Másolás

Vágólapra másolva

Még a kormánypárti szavazók majdnem egyharmada is elutasítja a kampusszal kapcsolatos terveket.

Nem támogatják a választók a Fudan Egyetem budapesti kampuszának megépítését – derül ki a Republikon Intézet gyorselemzéséből. A kutatócég azt írja, a Fudan Egyetemmel kapcsolatos terveket a megkérdezettek nagy többsége ismeri, ami jól mutatja a kérdés fontosságát a politikai közbeszédben.

A kormány tervét azonban a válaszadók kétharmada ellenzi.

Politikai preferencia szerint vizsgálva kiderül, hogy a kampusz megépítését még a kormánypárti szavazók egyharmada is ellenzi, a többi társadalmi csoportban pedig egyértelmű az elutasítottsága.

A válaszadók 63 százaléka, azaz csaknem kétharmada értesült a kormány Fudan Egyetemmel kapcsolatos terveiről. Ez az arány viszonylag magasnak számít, írja a Republikon, amelynek második kérdése a kutatásban az volt, hogy aki ismeri, az támogatja-e a kormány idevágó döntését.

A kérdésre adott válaszokból kiderül, hogy a Fudan Egyetem budapesti megépülése általánosan elutasított a magyar társadalomban. Miközben a válaszadók nagy többsége, kétharmada (66 százaléka) inkább elutasítja a kampusz megépülését, a támogatók aránya mindössze 27 százalék. A nagy elutasítottságért feltehetően a beruházás egyéb körülményei is okolhatók, mint például az építkezés magas ára, az a tény, hogy nagyrészt kínai hitelből valósul meg, kínai alapanyagok és beruházók bevetésével, írták.

Kissé más a képlet a válaszadók pártpreferenciáit vizsgálva. Az ellenzéki összefogás szavazói egyértelműen ellenzik a kampusz megépülését, túlnyomó többségük, 89 százalékuk nyilatkozta ezt. A Fidesz-KDNP szavazói esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet: miközben 60 százalékuk támogatja a tervet, még a kormánypárti szavazók majdnem egyharmada is elutasítja a kampusszal kapcsolatos terveket.

„Látszik tehát, hogy a kormány terve saját szavazóinak körében sem arat osztatlan sikert”

– állapította meg kutatóintézet.

Érdekes, hogy a pártkötődéssel nem rendelkező szavazók ebben a kérdésben szinte ugyanúgy gondolkodnak, mint az ellenzékiek: négyötödük (79%) elutasítja a kormány tervét, eközben pedig mindössze 15 százalékuk támogatja. Az egyéb pártok (minden olyan formáció, amelyik nem tagja a hatpárti ellenzéki összefogásnak, illetve nem kormánypárt) szavazói álláspontjukban nagyjából leképezik a teljes társadalomban látott arányokat, 65 százalékuk ellenzi, 25 támogatja a beruházást. O

A kutatás 1000 fő személyes megkérdezésével készült, május 10-15. között. Az adatfelvételt a Závecz Research végezte, az eredmények reprezentatívak Magyarország felnőtt népességére nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint.

Mint ismert, a kormányzati tervek szerint a kínai egyetem a Ferencvárosban, a Rákóczi híd pesti oldalán épülne fel azon a 200 hektáros területen, ahol Budapest önkormányzata a Déli Városkapu program diákváros projektjét szeretné megvalósítani. A Fudan kampusz a diákvárosnak szánt terület jelentős részét elfoglalná, és a kormány terve szerint nagyjából 440 milliárd (vagy korábbi adatok szerint 540 milliárd) forintból épülne, melynek oroszlánrészét kínai hitelből valósítanák meg. Ezt az ellenzéki pártok és politikusok egyértelműen ellenzik.

A tervek szerint hatezer diákja lesz majd a kampusznak, egy részük Magyarországról, a többiek Európa más országaiból. Az oktatók nagyjából 500-600-an lesznek, és globálisan keresnek tanárokat, mert a globális verseny szereplőivé szeretnének válni. Ez lesz a második legnagyobb kínai kampusz Kínán kívül (beleértve a Fudanon kívül minden másik kínai egyetemet is), a legnagyobb Malajziában lesz, Európában pedig egyelőre ez lesz az egyetlen.

A kínai Fudan egyetem első külföldi campusát 2020 utolsó Magyar Közlönyében jelentették be. Az első hivatalos közlés szerint 821 millió forint állami támogatással készülő egyetem helyszíne év végén még ismeretlen volt. Idén tavaszra azonban már az is kiderült, hogy a Fudan a ferencvárosi Diákváros-projekt helyszínén fog megépülni, a korábban ellenzéki és kormánypárti politikusok által elismert terv gyakorlatilag mehetett a kukába a kínai egyetem miatt. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely akkor úgy reagált, hogy „nem akarjuk, hogy a magyar fiatalok Diákvárosa helyett fallal körülvett kínai elit kampusz épüljön.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!