Nem akarja felkészületlenül kezdeni a hetet? Ezek voltak a hétvége legfontosabb hírei

2021. május 30. – 19:10

Másolás

Vágólapra másolva

Gyorsan összefoglaljuk az elmúlt két nap legfontosabb történéseit, hogy a jövő hétre rákanyarodva felkészült lehessen a világ dolgaiból.

Meghalt Jankovics Marcell

Életének 80. évében meghalt Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke, a nemzet művésze, rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész. A munkásságáról, a jelentőségéről ebben a cikkünkben írtunk bővebben >>>.

A Chelsea nyerte a BL-t

Szombat este játszotta le a Chelsea és a Manchester City a Bajnokok Ligája döntőjét. A meccset a Chelsea nyerte 1-0-ra. A szezon közben kinevezett német edző, Thomas Tuchel tavaly elbukta a finálét, most nem, és a Chelsea másodedzője Lőw Zsolt, ő a negyedik magyar edző, aki a kezébe vehette a trófeát. Az összefoglalónkat a mérkőzésről erre találja meg >>>.

A Chelsea csapata 2021. május 29-én, miután megnyerte a Bajnokok Ligáját – Fotó: Alexander Hassenstein – UEFA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
A Chelsea csapata 2021. május 29-én, miután megnyerte a Bajnokok Ligáját – Fotó: Alexander Hassenstein – UEFA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A Chelsea győztes gólját a 21 éves német játékos, Kai Havertz rúgta, aki a Chelsea történetének második legdrágább igazolása volt tavaly a 71 millió fontos (28 milliárd forint) árával. A meccs utáni interjúban megkérdezték tőle azt is, hogy mit szól ahhoz, hogy ő volt a csapat történetének egyik legdrágább igazolása. „Őszintén szólva pont leszarom, most nyertem meg a kibaszott Bajnokok Ligáját.” – felelte a riporter kérdésére a játékos. A róla szóló portrénkat itt olvashatja el >>>.

Továbbra is javulnak a járványügyi adatok

Tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése Magyarországon a vasárnap közölt adatok szerint. Jó hír, hogy újra ezer alá csökkent a kórházban ápolt betegek száma.

Bővebben a járványügyi adatokról erre >>>.

Vádemelést javasolnak Nerbot ellen

„A rendőrség nyomozást folytatott információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, aki 2020 szeptemberében támadást kísérelt meg végrehajtani a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultációnak otthont adó weboldal ellen” – írta szombaton a rendőrség a szokásos könnyen érthető stílusában.

A rendőrök azonosították a videót feltöltő, és egyben a programot készítő embert, akinek lakcímén 2020. december 16-án kutatást tartottak, majd gyanúsítottként hallgatták ki. Mára a nyomozást befejezték és az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldték az illetékes ügyészségnek.

Az illető minden bizonnyal a Nerbot nevű felhasználó lesz, aki annak idején a Telexnél is jelentkezett, amikor az ügy kipattant. Hadházy Ákos egy Nerbot nevű felhasználó YouTube-profilját osztotta meg annak idején, amelyen több órányi képernyőfelvétel látható arról, ahogy az online nemzeti konzultációt egy bot (automata program) tölti ki több ezres nagyságrendben, hamis adatokkal. A konzultációs honlapról már korábban kiderült, hogy bármilyen – akár teljesen kamu – adatokkal is kitölthető újra és újra, a Nerbot esete pedig azt is megmutatta, milyen gyatrán sikerült a weboldal fejlesztése. Az esetről és a nyomozásról bővebben erre >>>.

Hrutka János csatlakozott a Telexhez

Hrutka János – Fotó: Németh Sz. Péter/Telex
Hrutka János – Fotó: Németh Sz. Péter/Telex

Fontos hétvégi történés volt a Telex életében, hogy a BL-döntő alatt Hrutka János is bemutatkozott a Telex színeiben. A volt válogatott labdarúgó szakkommentárként tűnt fel a meccsről szóló közvetítésünkben, a jövőben pedig külsős szerzőként csatlakozik a stábunkhoz, nemcsak sport, de közéleti témákban is találkozhatnak majd az írásaival az olvasóink. Az első elemzését természetesen a BL-döntő felvezetéséhez írta, ezt itt találhatják meg. Hogy miként került kapcsolatba egymással a Telex és Hrutka János, arról a képletes igazolásról szóló közleményünkben olvashat bővebben >>>.

A Lánchídról csimpaszkodott egy férfi, aztán a Dunába ugrott

Szombat este fél nyolc körül az Európa nevű rendezvényhajó egyik férfi utasa belecsimpaszkodott a Lánchíd állványzatába, amikor a hajó áthaladt a híd alatt. Az illető túl sokáig kapaszkodott a hídba, ezalatt a hajó kiúszott alóla, ő pedig a Dunába ugrott – tudtuk meg olvasónktól.

Az Európa rendezvényhajó, valamint a Lánchídra csimpaszkodó utasa 2021. május 29-én – Olvasói fotó
Az Európa rendezvényhajó, valamint a Lánchídra csimpaszkodó utasa 2021. május 29-én – Olvasói fotó

„A férfit egy közelben lévő hajó legénysége kimentette, és átadták a vízirendészeknek. A férfi nem sérült meg, orvosi ellátást nem kért. A rendőrök garázdaság miatt szabálysértési feljelentést tettek ellene” – írta a rendőrség a megkeresésünkre. Bővebben >>>

Kétezren buliztak szombat este a Budapest Parkban

Ez volt az első hétvége a kijárási korlátozás eltörlése óta, és most már lehet nagy zenés-táncos bulikat is tartani közel hét hónap után. Péntek este a Budapest Parkban tartották az egyik legnagyobb budapesti bulit, 2200 fővel, megnéztük, milyen volt a hangulat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!