350 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 19 koronavírusos beteg

2021. május 30. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 350 (az előző naphoz képest -115)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 19 (az előző naphoz képest -8)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 965 (az előző naphoz képest -59)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 114 (az előző naphoz képest 0)
  • Napi mintavételek száma: 15 242 (az előző naphoz képest +297)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 137 031 (az előző naphoz képest +16 922)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 3 582 547 (az előző naphoz képest +42 679)

Tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése Magyarországon a vasárnap közölt adatok szerint. Jó hír, hogy újra ezer alá csökkent a kórházban ápolt betegek száma – a lélegeztetőgépre szorulóké viszont nem csökkent szombaton óta, és hogy már kevesebb mint tízezer ember van karanténban. A gyógyultak száma eközben 696 029 főre nőtt.

Pénteken jelentette be az operatív törzs, hogy az indiai vírusvariáns már Magyarországon is megjelent, a típust két betegnél azonosították – egyikük már meg is gyógyult, miután enyhe tüneteket produkált, a másik beteg viszont még mindig kórházban van, de már a rehabilitációja felé halad, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Itt szedtünk össze mindent, amit az indiai dupla mutánsról és a magyarországi megjelenéséről tudni kell.

Korábban arról tájékoztatott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, hogy a május 30-i gyereknapi rendezvényeken a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülők, felnőttek és a velük lévő 18 év alatti gyerekek, fiatalok vehetnek részt. Mint azt Szentkirályi elmondta, azért is fontos az idei gyereknap, mert az elmúlt másfél év nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyermekeknek is megpróbáltatást jelentett, hiszen távol voltak a barátaiktól, elmaradtak a közös játékok, a szülinapok, a programok.

Pénteki hír, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte a Pfizer-BioNTech-vakcina használatát a 12-15 évesek körében is, a vakcina alkalmazásában ugyanakkor a tagállamoknak és az Európai Bizottságnak kell meghozniuk a végső döntést. Németország már korábban bejelentette, hogy június 7-étől már 12 éves kor felett lehet regisztrálni oltásra. A Pfizer vakcináját korábban már Kanada és az Egyesült Államok is engedélyezte a 12-15 évesek körében.

A K-Monitor közérdekű adatigényléssel jutott hozzá ahhoz az adatsorhoz, amely megmutatja, hogy az egyes magyarországi településeken hány áldozata volt a koronavírusnak március 4-ig. Mi az adatok alapján térképre tettünk néhány olyan nagyobb települést, ahol a közölt adatok szerint 2021. március 4-ig 80-nál több koronavírusos áldozat volt, majd lakosságarányosan, 10 ezer főre vetítve ábrázoltuk, ezt itt nézhetik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!