A K-Monitor megszerezte a járvány településszintű halálozási adatait

2021. május 28. – 20:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A K-Monitor közérdekű adatigényléssel jutott hozzá ahhoz az adatsorhoz, amely megmutatja, hogy az egyes magyarországi településeken hány áldozata volt a koronavírusnak március 4-ig.

Az operatív törzset és a Nemzeti Népegészségügyi Központot maguk a települések, de a sajtó is rendszeresen kérte arra, hogy a sikeres járványügyi védekezés miatt is, közöljék a településszintű adatokat a koronavírussal kapcsolatban.

Erre nem került sor, a koronavirus.gov.hu-n csak a budapesti adatokról lehetett naponta tájékozódni, de most, ha visszamenőlegesen is, elérhetővé váltak a járványügyi adatok. Igaz, nem a járvány teljes időtartamára.

A K-Monitor azt írja Facebook-posztjában, hogy február végén adatigényléssel fordultak az NNK-hoz. Végül a törvényben előírt maximális idő, 90 nap után kaptak egy dokumentumot, amelyben a járvány kezdetétől 2021. március 4-ig jelenítették meg a települések veszteségeit.

Hogy ne legyen könnyű dolguk az újságíróknak, az NNK egy géppel olvashatatlan, beszkennelt dokumentumot küldött ki. Ebből gyártottak aztán a K-Monitornál egy kezelhető, táblázatos változatot, amit itt ön is elérhet.

Mi az adatok alapján térképre tettünk néhány olyan nagyobb települést, ahol a közölt adatok szerint 2021. március 4-ig 80-nál több koronavírusos áldozat volt, majd lakosságarányosan, 10 ezer főre vetítve ábrázoltuk:

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom