Egy évekkel ezelőtti ígéret lehet a Bajnokok Ligája-döntő nagy sztorija

Legfontosabb

2021. május 29. – 15:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sergio Agüero 2011 júliusában, Európa Liga- és UEFA Szuperkupa-győzelemmel a zsebében érkezett Manchesterbe. A City szurkolói hamar a szívükbe zárták az ekkor 23 éves argentin fiatalt: az első évében 30 gólig jutó futballista a Premier League utolsó fordulójában, egy 94. percben szerzett találattal juttatta bajnoki címhez Roberto Mancini csapatát, 44 év után. Az angol bajnokcsapat azonban elbukott a Bajnokok Ligája csoportkörében, az utolsó helyet szerezte meg a Dortmund, Real Madrid, Ajax mögött. A Bajnokok Ligája 2013-2014-es kiírása sem tartogatott sokkal több sikert a manchesterieknek: a Bayern München társaságában még sikerült a továbbjutás a csoportból, de a legjobb 16 között a Barcelona már megoldhatatlan feladatot jelentett. A következő szezon sem indult jobban, vereség a Bayern ellen, döntetlen a Rómával és a CSZKA Moszkvával, majd vereség hazai pályán az orosz ellenféllel szemben. A hazai sikerek és a keleti tőkeinjekció ellenére nem jöttek az eredmények. Ekkor, 2014 novemberében egy kellemetlen újságírói kérdésre Agüero így felelt:

„Addig nem hagyom el a Manchester City-t, amíg nem nyerjük meg a Bajnokok Ligáját!”

Sergio Agüero most az utolsó mérkőzésére készül, tíz felejthetetlen manchesteri év után. Öt angol bajnoki cím, egy FA-kupa siker és hat Ligakupa-győzelemmel a háta mögött betarthatja ígéretét.

Az BL-döntőben a Premier League 2020-21-es kiírásának győztese, a Manchester City, a bajnokság negyedik helyén végzett Chelsea ellen lép pályára szombat este a portoi Estádio de Dragao stadionban. A mai meccs lesz a harmadik alkalom, amikor angol házidöntőt láthatnak a szurkolók: 2008-ban a Manchester Uniteddel találkozott és maradt alul tizenegyesekkel a Chelsea, két évvel ezelőtt pedig Madridban csaphatott össze a Liverpool a Tottenhammel. Az elmúlt három évben a City kétszer is találkozott angol csapattal a BL negyeddöntőjében, de mind a Liverpool, mind a Spurs ellenében kiesett. A Manchester City emellett a kilencedik olyan angol csapat, ami a Bajnokok Ligája döntőjébe jut, ezzel a szigetországból érte el a legtöbb klubcsapat a finálét.

Egy furcsa év Bajnokok Ligája-döntője

Furcsa egy év volt. Soha nem láttunk ennyi üres stadiont, ilyen sok sérülést, betegséggel töltött napokat a futballpályákon sem. A vírushelyzet rányomta bélyegét a labdarúgásra is.

A szezon később kezdődött, mérhetetlen mennyiségű mérkőzés került a versenynaptárba, a játékosoknak hazai, nemzetközi és válogatott szinten is bizonyítani kellett hétről-hétre úgy, hogy szigorú szabályoknak megfelelve, pihenés nélkül, elszeparáltan, sokszor a szeretteiktől távol kellett teljesíteniük. Az angol bajnokság utolsó fordulóiban például a Manchester Unitednek öt nap alatt háromszor is pályára kellett lépnie.

Az ilyen körülményekhez nehéz alkalmazkodni. Sokszor azt sem tudta szakvezető a mérkőzések előtt, hogy kit fog a csapatba állítani a tesztelések után, megtartják-e egyáltalán a hétvégi meccset az esetleges pozitív eredmények hatására. A Manchester City azonban kiválóan vette az akadályokat, remekül alkalmazkodott az extrém körülményekhez. A kezdeti nehézségek és a hazai, Leicester elleni 2-5-ös vereség után fokozatosan vették át az irányítást a hazai bajnokságban. Novemberben elszenvedték második vereségüket a José Mourinho által irányított Tottenhamtől, majd hihetetlen menetelésbe kezdtek: a következő 28 mérkőzésükön (közte 19 bajnoki találkozón) nem találtak legyőzőre, 17 Premier League-győzelmükből 15-öt megszakítás nélkül értek el. A karácsonykor még csak nyolcadik helyen álló csapat ezzel a szériával behozhatatlan előnyt szerzett a bajnokságban a városi rivális Manchester Uniteddel szemben.

A Manchester City játékosai az angol bajnoki címet ünneplik – Fotó: AFP
A Manchester City játékosai az angol bajnoki címet ünneplik – Fotó: AFP

A kimagasló teljesítmény a kupákban is megmutatkozott. Az FA-kupa elődöntőig menetelt a City, ahol szombat esti ellenfele, a Chelsea állította meg, a Ligakupát viszont sorozatban negyedszer sikerült behúznia a Citynek.

A Bajnokok Ligája csoportkörének első három mérkőzésének mindegyikén háromszor találtak be, majd öt győzelem és egy döntetlen mellett magabiztosan jutottak tovább a kieséses szakaszba, ahol a Mönchengladbach, a Dortmund és a Paris Saint Germain sem jelentett akadályt, így összességében 11 győzelemmel, 1 döntetlennel, vereség nélkül, mindösszesen 4 gólt kapva utazhattak a BL-döntőbe. Mindeközben 790 percen keresztül nem lőttek gólt Ederson kapusnak az ellenfelek, ennél eddig csak egyszer jegyeztek jobb mutatót, a 2005-2006-os kiírásban az Arsenal 995 percen keresztül úszta meg kapott gól nélkül a sorozatban.

A Manchester City lehetőségei páratlanok voltak

A számok és mutatók mögött hihetetlen emberi teljesítmények húzódnak. Elsőként mindenképp Ruben Dias személyét kell kiemelni, a portugál belső védőt szeptember utolsó napjaiban szerezte meg a City 68 millió euróért a Benficától. Az újságírók által az év legjobbjának választott futballista érkezése alapjaiban változtatta meg a manchesteriek játékát, az eddig nyomasztó labdabirtoklásáról, dinamikus letámadásairól, számos helyzetkialakításáról ismert csapat egy új arcát ismerhettük meg általa. A feladat tökéletes végrehajtásához védőtársra is lelt John Stones személyében, az ő kimagasló teljesítményük vezetett oda, hogy mind a Bajnokok Ligájában, mind a Premier League-ben a Manchester City kapta a legkevesebb gólt, és gyűjtötte a legtöbb kapott gól nélküli mérkőzést a hazai bajnokságban.

Nem mehetünk el szó nélkül Ilkay Gündogan idei statisztikái mellet sem. A német középpályás élete legjobb szezonját és számait produkálta, elnyerte a házi gólkirályi címet, 2021-ben 19 bajnoki mérkőzésén tizenegy találatot szerzett. Kevin De Bruyne a sérülése ellenére is jó szezont futott, tőle megszokott módon gyűjtötte be az első helyet a gólpasszok terén, mégsem tőle volt hangos az angol média. Az idősebb játékosok elől idén egy húszéves játékos lopta el a showt: Phil Foden 49 mérkőzésen is bizonyítási esélyt kapott Guardiolától, és élt is azzal. Tizenhat gólja mellett tíz gólpasszt is jegyzett, és bemutatkozott az angol válogatottban is.

Phil Foden – Fotó: WOLFGANG RATTAY / AFP
Phil Foden – Fotó: WOLFGANG RATTAY / AFP

Bár a Citynél is voltak megbetegedések, pozitív teszteredmények, sérülések, leginkább a támadószekcióban kellett alternatív megoldásokhoz nyúlnia Pep Guardiolának. A helyzet orvoslására csatárok hiányában többször alkalmazott középpályásokat hamis kilences pozícióban, ami a ma esti döntőben is egy elképzelhető forgatókönyv. A védelem felállásához csak ritkán nyúlt a kezdőcsapatán a legtöbbet változtató szakvezető, háromszor fordult elő az egész szezon alatt, hogy háromvédős rendszerben állt fel a City. A hátsó alakzat újítása Cancelo bal oldalon szerepeltetése volt, a portugál jobbhátvéd, Mendyt és Zinchenkot is a kispadra szorítva adott nem kevés pluszt a manchesteri csapat támadójátékához. A bajnokság második felére mindenki felépült, rendelkezésre állt, és ez nagy segítséget jelentett a több fronton is teljesítő csapatnak.

Pep Guardiola sokszor nyolc-kilenc embert is cserélve tudott hasonló erősségű csapatokat a pályára küldeni a sorozatterhelés alatt, megfelelő pihenőidőt adva a keret minden tagjának.

A City lehetőségei ezen a téren páratlanok, a legerősebb kerettel ők rendelkeznek pillanatnyilag a mezőnyben.

A Chelsea-nél bejött a klublegenda menesztése

A Chelsea-nél sem telt eseménytelenül a 2020-21-es szezon. Az eltiltás után rekordösszegekért, összesen 247 millió euróért igazoló londoniak rosszul kezdték a szezont: az első hat fordulóban csupán két győzelmet szereztek. A Bajnokok Ligája felüdülést jelentett a Chelsea szurkolói számára, különösen Olivier Giroud teljesítménye és négy találata idegenben a Sevilla ellen, azonban hazai pályán még szívatóval sem akart beindulni a döcögő motor. Rövid időn belül vereséget szenvedtek az Everton, a Wolverhampton, az Arsenal, majd a City ellen, így Frank Lampard klublegenda iránt egyre többeknél fogyott a türelem. A Leicester elleni vereség pedig a klubvezetést is tettekre ösztönözte, és a Paris Saint Germainnel előző évben bajnoki címet szerző, Bajnokok Ligája-döntőt játszó Thomas Tuchel érkezett Londonba, méghozzá Lőw Zsolt társaságában. Az új seprű pedig tökéletesen kezdett seperni.

A két csapat idei teljesítménye a bajnokságban

Manchester City
Szerzett gólok száma: 83 (2,18 / mérkőzés)
Kísérletek száma: 599
Kaput eltaláló kísérletek: 218
Nagy helyzetek kialakítása: 79
Passzok száma átlagosan: 675 / mérkőzés
Passzhatékonyság: 89%
Kapott gól nélküli mérkőzések száma: 19
Kapott gólok száma: 32 (0,84 / mérkőzés)
Legtöbb gólt szerző játékosok: Gündogan 13, Sterling 10, Mahrez-Foden-Jesus 9-9
Legtöbb gólpassz: De Bruyne 12, Sterling 7, Bernardo Silva-Mahrez 6-6
Jelenlegi forma: utolsó 10 mérkőzés / 7győzelem – 3 vereség

Chelsea FC
Szerzett gólok száma: 58 (1,53 / mérkőzés)
Kísérletek száma: 556
Kaput eltaláló kísérletek: 210
Nagy helyzetek kialakítása: 63
Passzok száma átlagosan: 633 / mérkőzés
Passzhatékonyság: 87%
Kapott gól nélküli mérkőzések száma: 18
Kapott gólok száma: 36 (0,95 / mérkőzés)
Legtöbb gólt szerző játékosok: Jorginho 7, Mount-Werner-Abraham 6-6, Zouma 5
Legtöbb gólpassz: Werner 8, Mount-Chilwell 5-5
Jelenlegi forma: utolsó 10 mérkőzés / 5 győzelem – 2 döntetlen – 3 vereség

A német edzővel az első tizennégy mérkőzésen nem találtak legyőzőre, ráadásul ebből tizenkét meccsen gólt sem kaptak. A Manchester City elleni két győzelem, a BL-indulást jelentő bajnoki helyezés, az angol kupadöntő és a Real Madrid elleni döntőbe jutás a Bajnokok Ligájában egy pillanat alatt feledtette a szezon első felének botlásait.

A Chelsea átállt háromvédős rendszerre, újra lehetőséget kaptak olyan játékosok, akik Lampard alatt már nem számíthattak túl sok játékpercre, a német edző remekül rotált, osztotta be erőforrásait.

Az idei félév kiemelkedő teljesítményét egy trófea koronázhatná meg, azonban a kupadöntőkben eddig nem igazán ment Tuchelnek. 2020. augusztus 23-án vereséget szenvedett a Paris Saint Germainnel Lisszabonban a Bayern München ellen, két hete pedig az FA-kupa döntőjében sem sikerült nyerni az esélytelenebbnek tartott Leicester Cityvel szemben. Figyelemreméltó az a tény is, hogy 1911 óta először a Chelsea lett az a csapat, mely az angol bajnokság első négy helyén végzett úgy, hogy egy játékosa sem tudta elérni a tíz bajnoki gólt. Ez magyarázatként is szolgálhatna arra, hogy a londoni csapat miért szerzett huszonöt góllal kevesebbet szombati ellenfelénél, az okok azonban sokkal inkább keresendőek az egyének, új szerzemények formaingadozásában. Sem Ziyech, sem Havertz, sem Werner nem tudta folyamatosan azt nyújtani, amit a Chelsea szurkolói elvártak volna. Mindent elmond a támadó alakzat sikerességéről, hogy Jorginho végzett hét találattal a házi góllövőlista élén védekező középpályásként, igaz, mind a hét gólját tizenegyesből szerezte.

A Chelsea futballistája, Jorginho – Fotó: Glyn KIRK / POOL / AFP
A Chelsea futballistája, Jorginho – Fotó: Glyn KIRK / POOL / AFP

Azonban a Chelsea-nél is találunk olyan labdarúgókat, akik nem keveset tettek hozzá az összességében sikeresnek mondható szezonhoz. Edouard Mendy szeptember végi leigazolása és az érte kifizetett 24 millió euró kiváló döntésnek bizonyult. A bajnoki remeklés és gólnélküli találkozók mellett a Bajnokok Ligájában ő tartja a legtöbb kapott gól nélküli mérkőzés rekordját idén, eddig nyolc meccsen nem találtak be neki. A kapus és csapata eddig négyszer kapott gólt, így ezen a téren hasonló mutatóval rendelkezik, mint Ederson a másik oldalon.

Ki kell emelnünk a fiatal Mason Mount teljesítményét is, aki motorja, mozgatórugója az idei Chelsea-nek függetlenül attól, hogy edzője visszavontabban, vagy támadóbb középpályásként küldi őt a pályára. A top 5 európai bajnokságot figyelembe véve a hatodik legtöbb helyzetet alakította ki ebben a szezonban a 22 éves angol válogatott játékos. Idén is meghatározó szerep jutott N’Golo Kanténak: a francia védekező középpályás az egyetlen, aki mind a 12 Bajnokok Ligája mérkőzésén pályára lépett a Chelsea-ben, nem is akárhogy. „N’Goloval a középpályán egy fél játékossal több embered van a pályán” – mondta róla Tuchel. Hihetetlen munkabírásával, a védekezésben, labdaszerzésben elért mutatóival ismét a liga legjobb játékosa lett posztján.

Érdekességek a két edzőről

  • Tomas Tuchel sohasem győzte le addig Guardiola csapatait, amíg a Chelsea-hez nem érkezett (2 döntetlen, 3 vereség, 2:11-es gólkülönbség)
  • a német edző az első, aki két különböző csapattal is a döntőbe jutott egy éven belül
  • Guardiola lehet a hatodik szakember, aki két csapattal is Bajnokok Ligáját nyer
  • Utolsó 10 mérkőzés egymás ellen: 4 Chelsea győzelem, 5 City győzelem, 1 döntetlen (2019 ligakupa-döntő, melyet a Manchester City nyert 11-esekkel)
  • idén háromszor találkoztak egymással a csapatok, januárban a Stamford Bridge-en nyert a City 3-1-re, az áprilisi FA-kupa elődöntőt és a májusi manchesteri meccset a fővárosiak nyerték

Nem ígér sok gólt a döntő

1971-ben a Kupagyőztesek Európa Kupájának elődöntőjében már találkoztak egymással a két klub játékosai, akkor a Chelsea nyert kétszer 1-0-ra. Ahhoz, hogy Sergio Agüero be tudja tartani ígéretét viszont az kell, hogy 10 éves manchesteri pályafutásának utolsó állomásán az esélyesebbnek tartott City nyerjen, de ahogy Thomas Tuchel és Cezar Azpilicueta, a londoniak csapatkapitánya is rávilágított, hiába a Bayern München és a Manchester City a futballvilág két legerősebb csapata napjainkban, fegyelmezett játékkal, maximális koncentrációval kilencven percre el lehet tüntetni az esetleges jobb formát, statisztikai különbségeket.

A nagyon kevés kapott gól, a számtalan kapott gól nélküli mérkőzés nem ígér gólgazdag találkozót Portóban. A kiemelkedő helyzetkialakítási mutatók, a borítékolható letámadás, a gyors és változatos játék viszont akkor is jó szórakozást biztosít este 21 órától, ha nem zördülnek másodpercenként a hálók.

A Manchester City-Chelsea BL-döntőt a Telexen is élőben követheti szombat este kilenctől.

A csapatok útja a döntőig

Manchester City
C csoport
Manchester City – Porto 3-1
Marseille – Manchester City 0-3
Manchester City – Olympiacos 3-0
Olympiacos – Manchester City 0-1
Porto – Manchester City 0-0
Manchester City – Marseille 3-0

nyolcaddöntő
Mönchengladbach – Manchester City 0-2
Manchester City – Mönchengladbach 2-0

negyeddöntő
Manchester City – Dortmund 2-1
Dortmund – Manchester City 1-2

elődöntő
Paris SG – Manchester City 1-2
Manchester City – Paris SG 2-0

Összesen: 12 mérkőzés / 11 győzelem / 1 döntetlen / 25:4-es gólarány

Chelsea FC
E csoport
Chelsea – Sevilla 0-0
Krasnodar – Chelsea 0-4
Chelsea – Rennes 3-0
Rennes – Chelsea 1-2
Sevilla – Chelsea 0-4
Chelsea – Krasnodar 1-1

nyolcaddöntő
Atlético Madrid – Chelsea 0-1
Chelsea – Atlético Madrid 2-0

negyeddöntő
Porto – Chelsea 0-2
Chelsea – Porto 0-1

elődöntő
Real Madrid – Chelsea 1-1
Chelsea – Real Madrid 2-0

Összesen: 12 mérkőzés / 8 győzelem / 3 döntetlen / 1 vereség / 22:4-es gólarány

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!