Meghalt Jankovics Marcell

2021. május 29. – 11:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Életének 80. évében meghalt Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke, a nemzet művésze, rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész – közölte az MMA szombaton az MTI-vel. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotót szombat reggel érte a halál. Jankovics Marcellt a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

Jankovics Marcell népszerűségét – a mindenki által ismert animációs filmjei mellett – közösségépítő, pozitív lelkiségének is köszönheti. Oldott előadói stílusa és magabiztos szakmai tudása miatt méltán lett közkedvelt, a magyar kultúra meghatározó személyisége – olvasható az MMA méltatásában.

Jankovics Marcell vizuális művész, közéleti ember, népmesekutató, reneszánsz műveltségű gondolkodó volt, akinek munkássága páratlanul sokszínű és szerteágazó. Életműve meghatározó része marad a magyar kultúrának – írják a közleményben.

Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke beszédet mond a Szent István-díj ünnepélyes átadásán a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma koronatermében 2020. szeptember 26-án. Fotó: MTI/Kovács Attila
Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke beszédet mond a Szent István-díj ünnepélyes átadásán a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma koronatermében 2020. szeptember 26-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

Jankovics Marcell 1941. október 21-én született Budapesten, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett, később a Pannónia Filmvállalatnál kezdett dolgozni fázisrajzolóként, hogy néhány év múlva már rendezőnek nevezzék ki. Érettségi után bár kétszer is jelentkezett a Budapesti Műszaki Egyetemre, édesapja miatt nem vették fel, így a Pannónia Filmvállalat előtt segédmunkásként is dolgozott.

A hetvenes években a Kisképzőben, majd 1981-től az Iparművészeti Főiskolán tanított animációt. 1994-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagja, két évvel később a Pannóniafilm Kft. ügyvezető igazgatója lett. Volt a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának, illetve a Magyar Művelődési Társaság elnöke is. 2003-tól a Fidesz Kulturális Tagozatának elnökségi tagja lett.

Első egészestés rajzfilmje, a János vitéz 1973-ban készült el, majd1981-ben mutatták be a másodikat, a Fehérlófiát.

1975-ben Oscar-díjra jelölték Sisyphus c. filmjét, Küzdők c. alkotása pedig elnyerte a cannes-i fesztivál legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálma-díját 1977-ben. Az ember tragédiája c. Madách‑műnek a rajzfilmváltozatáért a Magyar Újságírók Országos Szövetségének díját kapta meg 2012-ben.

Jankovics Marcell élete során a Balázs Béla-díjat, a Kossuth-díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is megkapta.

A Magyar Művészeti Akadémia hosszabb írásban emlékezik meg Jankovics Marcellről. „Jankovics Marcell gyerekéveit beárnyékolta a családját ért meghurcoltatás, a kitelepítés, a nélkülözés, az apa hiánya, nővére méltatlan életkörülményei, majd emigrálása, bűnhődhetett ő is – mint annyian – olyan bűnökért, amelyeket soha nem követett el. Rajztehetsége és szerencsés adottsága mentette meg: képes volt minden körülmények között derűsnek maradni, életigenlő humorral kezelni a megpróbáltatásokat is” – írják többek között.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!