Az Operettszínház igazgatója, Kiss-B. Attila is tagja lesz az SZFE új szenátusának

2021. május 29. – 20:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megnevezték a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új szenátusának leendő tagjait. Köztük van Kiss-B. Attila, az Operettszínház igazgatója is. „A jelölő értekezletek május 27-én sikeresen és érvényesen lezajlottak” – írja az SZFE honlapja.

Az egyetem szenátusába feltehetőleg Erdélyi Gábort, Baska Barbarát, Kiss-B. Atillát, Pataki Andrást, Dr. Bódi Zoltánt, Lajos Sándort, Dr. Golden Dánielt, Dr. Káposztáné Jáger Évát és Bagány Mártont delegálják. Az SZFE szenátusi választását június 8-án tartják.

Az SZFE-sztori

Ahogy korábban írtuk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói tavaly augusztus 31-én azután foglalták el az egyetem épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit.

Eszerint nem dönthettek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át. A hallgatók erre barikádot, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe.

Az SZFE Vas utcai épülete – Fotó: Bődey János / Telex
Az SZFE Vas utcai épülete – Fotó: Bődey János / Telex

Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes november 6-án felfüggesztette az egyetem őszi félévét. A hallgatók elutasították a tanév rendjének módosítását, és a Fővárosi Törvényszék szerint sem tekinthető semmisnek az őszi félév.

A hallgatók a bevezetett új járványügyi rendelet miatt végül november 10-én hagyták el az egyetem elfoglalt épületeit. Másnap Vidnyánszky Attila, SZFE fölé rakott alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette, hogy februártól új helyszínen folytatódik az oktatás. A nyilvánosságra került nevek alapján többnyire a közmédiából ismert embereket kértek fel oktatónak.

Január 19-én jelentették be az SZFE tiltakozó hallgatói, hogy új alkotóműhelyt, egyesületet hoznak létre. A Freeszfe Egyesületet az SZFE volt és jelenlegi diákjai, tanulói alapították azért, hogy a megváltoztatott egyetem eredeti szellemiségét megőrizzék. De eközben egy nagyobb dobásuk is volt: külföldi egyetemekkel állapodtak meg egy diplomamentő akció keretében. A titokban zajlott folyamatról videót is forgattunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!