Megint probléma volt az EESZT rendszerével, a patikák nem tudtak receptre felírt gyógyszereket kiadni

2021. május 12. – 09:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több olvasónk is jelezte, hogy szerda reggel a patikákban nem lehetett eReceptet kiváltani, mert valami gond volt az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) rendszerével.

Frissítés 11:50-kor: Az Országos Kórházi Főigazgatóság a cikkünk megjelenése után reagált a Telex kérdéseire. Azt közölték, hogy átmeneti technikai probléma volt a rendszerrel, de ez csak rövid ideig tartott, azóta pedig ismét ki lehet váltani minden felírt receptet.

Korábban írtuk: Az oldalra lakossági profillal szerda reggel 9 óra előtt még be tudtunk jelentkezni, ugyanakkor több patika is megerősítette kérdésünkre, hogy jelenleg nem tudnak eReceptre felírt gyógyszereket kiadni, mert ismét nem lehet egészségügyi szolgáltatóként bejelentkezni a rendszerbe. A megkeresésünkre több gyógyszertárban is azt mondták, nem volt előre betervezve karbantartás.

A rendszergazda szerint országos hibáról van szó

– írta a Telexnek egy névtelenséget kérő gyógyszerész. Azt, hogy mikor áll helyre a rendszer, a patikusok egyelőre nem tudják.

A rendszer legutóbb másfél hete állt le, de a legismertebb összeomlása április végén történt, amikor bejelentették, hogy a Pfizer–BioNTech-vakcinákra is lehet időpontot foglalni, de csak és kizárólag egyetlen napra. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után előbb az időpontfoglaló halt le, majd az oltópontoknál alakultak ki hosszú sorok, miután több helyen elterjedt, majd be is bizonyosodott, hogy akkor is meg lehet kapni az oltást, ha valakinek nem sikerült időpontot foglalnia, de egyébként már regisztrált az oltásra. A kaotikus helyzetről itt írtunk részletesen.

Az időpontfoglaló rendszer elérhetetlenné válásakor a kormány túlterheléses támadásra hivatkozott – megint –, ezt elvileg már pénteken sikerült elhárítani, de a gyakorlatban az oldal még péntek este is elérhetetlen volt. Másnap reggelre aztán újraindult, ekkor már csak Sinopharm és AstraZeneca volt foglalható. Az április végi káosz napján kellett meglennie az előre beharangozott 4 millió beoltottnak, ez végül estére meg is történt, azaz ennyien kapták meg a részleges védettséget jelentő első oltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!