Vasárnap este egy időre elérhetetlen volt az EESZT oldala

2021. május 2. – 21:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Az oldal 11 óra után nem sokkal látszólag helyreállt.

Ahogy azt több olvasónk is jelezte felénk, vasárnap este a péntekihez hasonlóan elérhetetlenné vált az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) oldala, ahol többek között a koronavírus elleni oltásokra lehet időpontot foglalni. Az oldal jelenleg azt írja, hogy

„A kért szolgáltatás jelenleg nem elérhető. Kérjük látogasson vissza később!”

A rendszer legismertebb összeomlása péntek kora reggel történt, miután már Pfizer–BioNTech-vakcinákra is lehet időpontot foglalni, de csak és kizárólag a pénteki napra. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után előbb az időpontfoglaló halt le, majd az oltópontoknál alakultak ki hosszú sorok, miután több helyen elterjedt, majd be is bizonyosodott, hogy akkor is meg lehet kapni az oltást, ha valakinek nem sikerült időpontot foglalnia, de egyébként már regisztrált az oltásra. A kaotikus helyzetről itt írtunk részletesen.

Az időpontfoglaló rendszer elérhetetlenné válásakor a kormány túlterheléses támadásra hivatkozott – megint –, ezt elvileg már pénteken sikerült elhárítani, de a gyakorlatban az oldal még péntek este is elérhetetlen volt. Szombat reggelre újraindult, ekkor már csak Sinophram és AstraZeneca volt foglalható. A pénteki káoszra azért lehetett szükség, hogy még aznap meglegyen az előre beharangozott 4 millió beoltott, és ez végül estére meg is történt, azaz ennyien kapták meg a részleges védettséget jelentő első oltást.

Az EESZT pénteki összeomlása megbénította a háziorvosok rendszerét is, így receptet, beutalót, leletet sem lehet feltölteni a rendszerbe. Információnk szerint az EESZT leállása miatt néhol a gyógyszertári rendszerek összeomlottak, így egyes gyógyszertárakban nem fértek hozzá a receptekhez, a gyógyszereket sem tudták kiadni.

A mostani leállás okáról egyelőre többet nem tudni, olvasóink jelzése alapján pár órája tarthat, de a visszalátogatást kérő hibaüzenetet jóval az összeomlás kezdete után rakhatták ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!