Újra működik az időpontfoglaló, Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinára lehet jelentkezni

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat reggelre megjavult az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén elérhető oltási időpontfoglaló rendszer, újra be lehet jelentkezni különféle vakcinákra – igaz, ez jelenleg csak kétféle vakcinát: a Sinopharmét és az AstraZenecáét jelenti.

A rendszer azután vált elérhetetlenné péntek kora reggel, hogy hajnalban kiderült: már Pfizer–BioNTech-vakcinákra is lehet időpontot foglalni, de csak és kizárólag a pénteki napra. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után előbb az időpontfoglaló halt le, majd az oltópontoknál alakultak ki hosszú sorok, miután több helyen elterjedt, majd be is bizonyosodott, hogy akkor is meg lehet kapni az oltást, ha valakinek nem sikerült időpontot foglalnia, de egyébként már regisztrált az oltásra. A kaotikus helyzetről itt írtunk részletesen.

Az időpontfoglaló rendszer elérhetetlenné válásakor a kormány túlterheléses támadásra hivatkozott – megint –, ezt elvileg már pénteken sikerült elhárítani, de a gyakorlatban az oldal még péntek este is elérhetetlen volt, majd később ki is derült, hogy végül szombat reggeltől lehet majd újra foglalni. A foglalható Pfizer–BioNTech-vakcinák azonban tegnap elfogytak, ezért a kínai Sinopharm és az AstraZeneca vakcinájára lehet jelenleg bejelentkezni.

A pénteki káoszra azért lehetett szükség, hogy még aznap meglegyen az előre beharangozott 4 millió beoltott, és ez végül estére meg is történt, azaz ennyien kapták meg a részleges védettséget jelentő első oltást.

Mi változik most?

A kormány már hétfő reggel véglegesítette az újabb enyhítéseket, amik a négymilliomodik beoltottól érvényesek. Eszerint szombattól:

  • 11 óráról éjfélre módosul a kijárási tilalom;
  • az üzletek este 11-ig maradhatnak nyitva;
  • védettségi igazolvánnyal látogathatók lesznek: a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények (pl. állatkert, múzeum, mozi, színház, könyvtár és a kaszinók);
  • bent a vendéglátóhelyeken csak az asztalnál ülve nem kell maszkot viselni, mert például a pultoknál vagy a mosdóban keverednek majd az oltottak a nem oltottakkal;
  • edzőterembe, uszodába a védettek és versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, illetve versenyre készülő igazolt sportolók mehetnek majd;
  • látogathatók lesznek a sportrendezvények, szintén igazolvánnyal;
  • a védettségi igazolvánnyal rendelkezők ezekre a helyekre magukkal vihetik kiskorú gyerekeiket is;
  • a sport- és kulturális rendezvényeken pedig nem kell maszkot viselniük a védetteknek és a kiskorúaknak sem.

A Magyar Közlönyben részletesen megjelent erről a rendelet, ebben már kitértek arra, hogy a „zenés-táncos rendezvények nem minősülnek kulturális rendezvénynek”, így a vendéglátóhelyeken sem lehet ilyeneket rendezni. Az utcán, tömegközlekedésen és a boltokban továbbra is kötelező a maszk, és „az egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk”. Maradnak a magán- és családi rendezvények korlátozásai is, vagyis tíz embernél több nem jöhet össze egyszerre.

Írja meg nekünk az ugyelet@telex.hu címre, hogy mit tapasztal a szombati lazítások hatására!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!