Az SZTE kezdeményezte a rasszista és szexista kijelentései miatt bepanaszolt oktató munkaviszonyának megszüntetését

2021. május 5. – 15:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárult a Gulyás László trágár, szexista és rasszista kijelentései miatt indult tényfeltáró vizsgálat, a Szegedi Tudományegyetem ugyanakkor nem hajlandó elárulni sem azt, hogy a vizsgálat mire jutott, sem azt, hogy mi lett a következménye. Szerdán a parlament Kulturális bizottságának viszont ülésén elhangzott, hogy az SZTE kezdeményezte a tanár munkaviszonyának megszüntetését.

Frissítés: A parlament Kulturális bizottságának szerdai ülésén a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Hankó Balázs Zoltán azt mondta a bizottságnak, hogy az SZTE kivizsgálta a professzor ügyét, és arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy a professzort elmarasztalták, munkaviszonyának megszüntetését kezdeményezték – írta a Telexnek Szabó Szabolcs, független országgyűlési képviselő, a bizottság tagja. Ezt megerősítette a Telexnek a jobbikos Ander Balázs, aki szintén bizottsági tag.

Gulyást a Magyarságkutató Intézetből is elbocsájtják, mondta Horváth-Lugossy Gábor főigazgató a Népszavának szerdán. Indokolása szerint „a Magyarságkutató Intézet világos értékrendjére való tekintettel mi sem tudunk közösséget vállalni a magát vállalhatatlan megnyilvánulásokra ragadtató egyetemi tanárral, ezért a mai napon kezdeményeztem munkaviszonyának megszüntetését. (…) A hazai konzervatív történetírás egyik legjelesebb képviselőjének további kutatómunkájához, amelyet a jövőben már intézetünk kereteink kívül fejt majd ki, sok sikert kívánunk”.

Korábban írtuk: A Hvg.hu kedden nem hivatalos értesülések alapján azt írta, hogy megválik a botrányos kijelentései miatt elhíresült történész professzortól, Gulyás Lászlótól a Szegedi Tudományegyetem rektora. A lap szerint a felmentése már szerdától hatályos, a kurzusait más oktatók veszik át.

A Szegedi Tudományegyetem ezután a hír után kiadott egy szűkszavú közleményt, amelyben csak a vizsgálat lezárulásának tényéről számoltak be. Ezen kívül annyit írtak, hogy

„mint a munkáltatói jogkör gyakorlója, a Szegedi Tudományegyetem értékrendjével összhangban, meghozta a szükséges munkáltatói intézkedést”.

Arról, hogy ez mit jelent pontosan, először Döbör Andrásnál, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánjánál érdeklődtünk, itt tanít vagy tanított ugyanis a történész. Döbör a személyes adatok védelmére hivatkozva tagadta meg a válaszadást, és az egyetem Rektorához irányított bennünket a kérdéseinkkel. Azonban hiába küldtük el a kérdéseinket Rovó László rektornak és hiába jeleztük telefonon az egyetem sajtóosztályának, hogy a tegnap már kiadott sajtóközlemény nem válaszolja meg azt, hogy valóban felmentették-e Gulyás Lászlót, a rketornak küldött megkeresésünkre csak annyit közöltek, hogy

„A Szegedi Tudományegyetem tegnap kiadott közleményében minden kiadható információt a sajtó rendelkezésére bocsátott. A közlemény az egyetem honlapján megtekinthető.”

Trágár, rasszista és szexista kijelentések

Április elején derült ki, hogy hallgatói panasz alapján vizsgálat indult Gulyás László egyetemi tanár trágár, szexista és rasszista kijelentései miatt, Gulyás egyebek mellett arról beszélt, hogy az ember színe fehér.

A hallgatói panasz után közel egy hónapra rendelt el belső vizsgálatot a SZTE rektora, Rovó László. A vizsgálat első köre le is zárult, de ekkor még a rektor utasítására kiegészítő vizsgálatot rendeltek el. Ez a vizsgálat is lezárult, majd ismét a rektornak kellett döntenie, aki a Hvg szerint végül kedden tudatta a döntést a pedagógusképző kar érintettjeivel.

A hallgatók szerint a Szegedi Tudományegyetem oktatója évek óta ismert volt hasonló megnyilatkozásairól. Igaz, van, akinek éppen ez a szabadszájúság jött be, más esetleg katasztrófaturizmusból maradt az órán, ahol niggerekről, nemzetpusztító Soros-tervről, női szájjal tőrbe csalt Borkai Zsoltról hallhattak. Volt, aki Gulyás védelmére kelt, mondván, nem kell egyetérteni az egyetemi tanárral, de az ellene tett panasz nem több, mint a vélemények ütköztetését ellehetetlenítő cancel culture hazai megjelenése. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Korábban Áder János, és Gulyás Gergely is elhatárolódott a szegedi oktató kijelentéseitől, aki egyébként éppen az idén tavasszal kapott állami kitüntetést a „magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” elismeréseként.

„A Fidesz nem engedi, hogy az államfő visszavehesse a szegedi botrányprofesszor kitüntetését”

„A Fidesz ma tartózkodással akadályozta meg, hogy a parlament napirendre vehesse az állami kitüntetések visszavonhatóságára vonatkozó javaslatomat” – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő. „Miközben versenyt sajnálkozott a kormány és a köztársasági elnök amiatt, hogy a rasszista és szexista megjegyzéseiről elhíresült Gulyás László állami kitüntetést kapott március 15-én, az ennek visszavonását lehetővé tevő törvényjavaslatot már nem támogatták. Most Áder Jánoshoz fordulok, hogy ha tényleg minősíthetetlennek tartja a botrányprof kijelentéseit, éljen a törvénykezdeményezés jogával, és nyújtsa be a javaslatomat” – tette hozzá, majd így folytatta:

„Az sem tudjuk a mai napig, hogy egyáltalán hogy kaphatta meg a kitüntetést Gulyás László. A diákok panasza már február 23-án a szegedi rektor asztalán volt, a tényfeltáró belső vizsgálat viszont csak a kitüntetés után, március 17-én indult.”

„Hogy mi történt abban a három hétben, és a rektor miért nem jelezte a felterjesztő minisztérium felé a panaszt, nem tudjuk, mert Rovó László nem válaszol a kérdéseimre” – írta Szél Bernadett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!