Gulyás elnézést kért Ádertől a rasszista megnyilatkozásokról elhíresült szegedi professzor kitüntetése miatt

2021. április 15. – 12:53

frissítve

Gulyás elnézést kért Ádertől a rasszista megnyilatkozásokról elhíresült szegedi professzor kitüntetése miatt
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) átveszi a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2018. május 18-án – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Másolás

Vágólapra másolva

Áder János után a kormány nevében Gulyás Gergely is elhatárolódott azoktól a rasszista kijelentésektől, amelyek miatt vizsgálat indult a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán az egyik egyetemi tanár, Gulyás László történészprofesszor ellen. A csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta:

A kormány értékrendjével is ellentétesek Gulyás László rasszista megnyilvánulásai.

Gulyás László ellen azután indult vizsgálat, hogy hallgatók panaszt tettek egy februári előadása után, ahol állítólag elhangzott, hogy „én utálom a cigányokat”, illetve hogy „a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak”. Kamala Harris amerikai alelnökről pedig azt mondta: „Én csak fekete ribancnak szólítom.” Ugyanakkor a Telexnek arról számoltak be az egyetem hallgatói, hogy a történész évek óta ismert volt hasonló megnyilatkozásairól.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy a kormány ezekről a kijelentésekről korábban nem tudott, és ha tudtak volna, akkor nem terjesztették volna fel kitüntetésre a történészt. A miniszter emiatt most elnézést is kért Áder Jánostól.

Gulyás Lászlót ugyanis március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel adományozta meg a köztársasági elnök a „magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” elismeréseként. Mikor a hét elején erről kérdezték, Áder az SZTE-professzor szexista, rasszista kijelentéseiről azt mondta:

„Ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható, az minősíthetetlen.”

A parlamentben néhány órával korábban még nem határolódott el ilyen egyértelműen a kormánypárt a rasszista kijelentésektől. Hétfőn Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) beszélt arról az Országgyűlésben, hogy a szegedi professzor által „az óráin régóta összehordott sok butaság” szóra sem lenne érdemes, ha a Fidesz-kormány nem a közelmúltban tüntette volna ki a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével Gulyás Lászlót.

Kocsis-Cake szerint ez a kitüntetés azt üzeni, hogy a rasszista megnyilvánulásai miatt a hírekbe kerülő egyetemi oktató – aki saját bevallása szerint „csak a nemzeti, polgári, konzervatív értékeket” képviseli – a hatalom embere, a munkásságát pedig példaértékűnek tartja a kormány. A Párbeszéd politikusa felszólalásában azt is mondta: olyan Magyarországra van szükség, ahol nem az kap kitüntetést, aki megosztja a nemzetet, hanem aki életeket ment – ezzel utalva arra, hogy néhány hete egy cigány hős, Puczi Béla nevét viseli a Nyugati tér egy része.

Erre a felszólalásra akkor Rétvári Bence reagált a kormány részéről. Abban egyetértett az ellenzéki képviselővel, hogy jó és fontos dolog a cigány hősökről való megemlékezés. A fideszes államtitkár azonban ekkor még nem bírálta Gulyás László kijelentéseit, és nem beszélt arról sem, hogy a szegedi professzor kitüntetése problémás volna azok ismeretében. Azt viszont beleszőtte a válaszába, hogy Kocsis-Cake felszólalása szerinte akkor lenne hiteles, ha akkor is szót emelt volna, amikor a 100 Tagú Cigányzenekart kirakták a gyakorlóhelyéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!