Cigány hős nevét viseli ezentúl a Nyugati tér egy része

2021. március 26. – 17:53

frissítve

Cigány hős nevét viseli ezentúl a Nyugati tér egy része
Puczi Béla emléktáblája a fővárosi Nyugati pályaudvar falán Fotó: Wikipédia

Másolás

Vágólapra másolva

Az Idetartozunk Egyesület kezdeményezésére új nevet kap a Nyugati tér közvetlenül a pályaudvar mellett elterülő része, közölte Kerepl-Fronius Gábor a Facebook-oldalán. A főpolgármester-helyettes bejelentette, a tér Puczi Béla nevét viseli majd, akinek emlékét egy kis tábla őrizte eddig mindössze a pályaudvar oldalában.

„Alig néhányan tudtak a tábláról, ahogy alig néhányan ismerik az embert is, akinek a nevét a tér e része viselni fogja. Büszke vagyok arra, hogy előterjesztőként én jegyezhetem ezt az előterjesztést, miként arra is, hogy olyan városvezetésnek vagyok tagja, amelyben ez a kezdeményezés természetes támogatásra talál”

– írta Kerpel-Fronius.

A főpolgármester-helyettes felidézte, 1990. március 20-án, a romániai forradalom győzelmét követően néhány, a hatalom és a sajtó által heteken át módszeresen felszított etnikai konfliktus brutális összecsapásba torkolt. A román túlerővel szemben a magyarokat egy később a helyszínre érkező, magyar cigányokból álló önkéntes csoport mentette meg. A közismert elbeszélések szerint a magyarok védelmére kelő romák azt kiáltották: „Ne féljetek, magyarok, mert itt vannak a cigányok!”

E csoport egyik tagja Puczi Béla volt. Puczit az összecsapás után súlyosan megsebesülve börtönbe zárták, ahol további zaklatások és bántalmazások érték. „A börtönből szabadulva sem jutott jobb sors neki, mint örök vándorlás és küzdelem a reménytelenségben”, írta Kerpel-Fronius.

„Egy ember sorsa, személye cáfol rá megannyi közhelyre, sunyin elharapott félmondatra, odavetett megalázó megjegyzésre. Arról is szól, hogy miként is vagyunk mi egymással: cigányok és magyarok. Puczi Béla részvételével, halált megvető bátorsággal és természetességgel, magukat nem kímélve vetették bele magukat a harcokba cigány honfitársaink és bizonyították be: nincsenek cigányok és magyarok, csakis magyar cigányok vannak. Akiknek sorsa egy a mi sorsunkkal, igazsága egy a mi igazságunkkal, ha a közös veszélyben küzdeni kell.”

Kerpel-Fronius felhívta ugyanakkor a figyelmet Puczi hányattatott sorsára, és arra: „nem lehet ez a tér a nyugodt emlékezés helyszíne, csak a dühösé, a bele nem nyugvóé, a meg nem alkuvóé. Olyan helyszínnek kell lennie, ahol a magyarságunkat, történelmünket végre nyers valójában gondoljuk végig, nem olcsó pátosszal. Ahogy a szolidaritás, összetartás, nemzeti egység sokszor unalomig koptatott kifejezéseit is. Erre emlékeztessen bennünket Puczi Béla tere.”

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől