Ellenzéki pártok: Orbán a tanárokra és a szülőkre hárítja a felelősséget

2021. április 16. – 10:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Felszólítjuk a kormányt: ne játsszon több százezer magyar életével! Vonja vissza az óvodák és iskolák hétfői nyitását, és arról ne politikai alapon vagy telt házas focimeccseket kergető álmok miatt, hanem az aktuális járványadatok alapján döntsön, azután, hogy minden azt kérő pedagógus megkapta a második oltást, és eltelt a védettség kialakulásához szükséges idő.”

Közös közleményben reagált a szövetségre lépett hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) Orbán reggeli interjújára. Hétfőn kinyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, Orbán szerint meg kellett tenni ezt a lépést, hogy a szülők mihamarabb vissza tudjanak térni a munkába.

Az ellenzéki pártok közleményükben ugyanakkor azt írják, sokkal nagyobb az esélye a vírus terjedésének, ha úgy nyitnak ki az óvodák és iskolák, hogy a pedagógusoknak még nem megfelelő a védettségi szintjük. Az ellenzék megjegyzi, folyamatosan csökken a betegek és a kórházban ápoltak átlagéletkora, és egyre több fiatal kapja el a betegséget. Az iskolák nyitásával ráadásul a szülők is sokkal kitettebbek lesznek a fertőzésnek, mert sok esetben még nem kapták meg az oltást.

Maruzsa Zoltán szerint az a megoldás, hogy az intézményvezetők engedélyezhetik a gyerekek távollétét, ha a szülők tartanak attól, hogy gyermekük az iskolából hazaviheti a vírust. Ez azonban hazárdjáték – állítják az ellenzéki pártok, akik szerint Orbán Viktor a tanárokra és a szülőkre hárítja a felelősséget. „A fertőzöttek és a halottak magas száma miatt a kormánynak kellene döntenie az online oktatás teljes körű fenntartásáról.

Orbán Viktor azonban nem nyújt segítséget, csak a magának megrendelt közvélemény-kutatások alapján hozza meg járványügyi intézkedéseit.”

A miniszterelnök péntek reggel elismerte a Kossuth rádióban, hogy mindig nehéz újraindítani az iskolákat, mert van, aki már dolgozni szeretne, más pedig még ellenzi a nyitást. A döntésnél figyelembe vették a bölcsődékben tapasztaltakat és a kórházi adatokat is.

A hét elején jött ki egy felmérés, amiből az derült ki, hogy a tanárok nagy része fél a tantermi oktatástól, nem érezné magát és tanítványait biztonságban, ha vissza kell térni az iskolába. Pedagógus-szakszervezetek, diákmozgalmak, szülői közösségek tiltakoztak a nyitás ellen, de csak részsikert értek el azzal, hogy a felső osztályosok digitális oktatását meghosszabbították május 10-ig. A Pedagógusok Szakszervezete szerint aggasztó, hogy éppen azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, amelyeknél a legkevésbé lehet távolságot tartani, és szerintük a kormánynak kell vállalnia a felelősséget a veszélyeztetés miatt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!