Az államtitkár elmondta, mit tehet az a szülő, aki a járvány miatt jövő héten még nem akarja iskolába engedni a gyerekét

2021. április 15. – 13:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatainak április 19-i nyitása előtt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár elmondta, mit tehetnek azok a szülők, akik a járvány miatt még nem akarják iskolába engedni a gyereküket.

A politikus szerint

  • az intézményvezetők engedélyezhetik a távollétet, erre megvan a felhatalmazásuk;
  • a tanulók nagyobb része részt fog venni a jelenléti oktatásban, de elfogadják, hogy a járványhelyzet miatt távol maradók is lesznek;
  • dupla munka nem várható el a tanároktól, nem lesz olyan, hogy a jelenléti oktatás után egy pedagógus megtartja majd online is az órát;
  • a tanárok a tanulmányi rendszerben kiadják majd a feladatokat, amiket a szülők segítségével otthon feldolgozhatnak a távol maradó gyerekek;
  • aki a tanév során 250 óránál többet hiányzik, év végén osztályozó vizsgával zárhatja eredményesen a tanévet;
  • az a szülő, aki nem engedi még iskolába a gyerekét a járvány miatt, a hiányzást igazolt hiányzásként kérje elismertetni, a kormány ebből nem csinál politikai ügyet.

A témáról korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Maruzsa szerint az oktatási intézmények nyitását üdvözölte a Nemzeti Pedagógus Kar, valamint a Pedagógusok Szakszervezete. Szerda esti cikkünkben azt írtuk: a PSZ és a PDSZ éppen hogy aggasztónak tartja, hogy azokat a korosztályokat küldik iskolába, amelyeknél a legkevésbé lehet távolságot tartani.

Maruzsa azt mondta, hogy az alsósoknál alacsonyabb volt a fertőzési ráta, mint az idősebbeknél, egyébként pedig a korábbi protokollhoz térnek majd vissza az intézményekben, azaz kötelező lesz a hőmérséklet-mérés, a fertőtlenítés és a távolságtartás. Arról is beszélt, hogy az osztályokat nem lehet megfelezni, ehhez kétszer annyi pedagógusra lenne szükség.

A politikus az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a bölcsődéktől a gimnáziumokig 200 ezer oktatási dolgozót oltottak be eddig. Arra kérte a pedagógusokat, bízzanak a kormányban: amikor veszélynek voltak kitéve, hazaküldték őket, most azonban a lassú és óvatos nyitásnak van itt az ideje.

A tájékoztatón Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta, hogy az idősek több mint 90 százaléka megkapta már az oltást. Az aktív korúak, azaz a 18–59 év közöttiek közel fele be van oltva, ugyanakkor a fiatalokat külön is megkérte a regisztrációra. Hozzátette: nincs változás az oltási programban, a hatóságok csak biztonságos és hatásos vakcinákat engedélyeznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!