Az SZFE kancellárja a magyar jogszabályok tiszteletben tartására kérné a távozó hallgatók átvételére készülő egyetemeket

2021. április 7. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellárja levelet készül írni annak az öt külföldi egyetemnek, amelyek átvennék a távozó diákokat, értesült a kormányhoz közel álló Magyar Nemzet. Szarka Gábor szerint „hazug, pártpolitikai célú támadások érték az egyetem legitim, új vezetését”.

Szarka arra figyelmeztetné az intézményvezetőket, hogy „a hallgatók átvételére csak akkor van mód, ha ezek a képzések a magyar állam által akkreditáltak, működésük, kurzusaik és kiadott diplomáik a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak”.

Szarka Gábor kancellár – Fotó: Telex/Huszti István
Szarka Gábor kancellár – Fotó: Telex/Huszti István

A lap úgy tudja, Szarka Gábor megírná, hogy az ilyen nemzetközi együttműködések kialakítása hónapokig, akár évekig is tarthat. Szerinte az SZFE vezetése készen áll arra, hogy együttműködjön a külföldi intézményekkel, melyet nagyra tart és tisztel, „ám az együttműködés azonban csak a hatályos jogszabályok alapján történhet”.

Mi történt eddig?

Ahogy korábban írtuk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én azután foglalták el az egyetem épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Eszerint nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

A hallgatók erre barikádot, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe. Végül a járványügyi korlátozások vetettek véget a hallgatók blokádjának. Az egyetemfoglalás két és fél hónapjáról készült fotóriportunkat itt nézheti meg.

Az SZFE új kancellárja, Szarka Gábor és Novák Emil általános rektorhelyettes november 6-án függesztette fel az egyetem őszi félévét. A hallgatók elutasították a tanév rendjének módosítását, és a Fővárosi Törvényszék szerint sem tekinthető semmisnek az őszi félév. A hallgatók a bevezetett új járványügyi rendelet miatt végül november 10-én hagyták el az egyetem elfoglalt épületeit. Másnap Vidnyánszky Attila, az SZFE fölé rakott alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette, hogy februártól új helyszínen fog folytatódni az oktatás. Az eddigi történésekről és a jövőbeli tervekről több hallgatót is kérdeztünk, az erről szóló riportunkat itt olvashatják el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!