A Facebook visszaadta Tordai Bence hozzáférését a saját politikusi oldalához

2021. március 4. – 09:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebook először március 30-ig letiltotta a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének, Tordai Bencének a hozzáférését a politikusi oldalához – írta szerdai bejegyzésében a politikus.

Frissítés 16:31: Tordai Facebook-oldala csütörtök délután arról számolt be, hogy a Facebook visszavonta a tiltást, így Tordai újból hozzáfér a nyilvános oldala szerkesztéséhez.

A Facebook rövid indoklása szerint korábban azért tiltották le Tordai hozzáférését, mert többször tett közzé olyan tartalmat, amely sérti a közösségi alapelveiket. Tordai ezzel szemben azt állítja, semmi olyat nem rakott ki, ami sértené a Facebook alapelveit, így szerinte csak az állhatott a tiltás mögött, hogy a fideszes trollok elkezdték tömegesen feljelentgetni.

Azt írta, mióta aláírásgyűjtést indított azért, hogy a II. és III. kerületi orvosi rendelők felújítására szánt pénzt a kormány ne csoportosítsa át többek között egyedi sportberuházásokra, azóta „sorra jönnek a fenyegetések”. Amíg nem járt le az oldalának a felfüggesztése, Tordai a kollégái segítésével tudott posztolni. Ezzel kapcsolatban a Telexnek azt mondta, Facebook a privát fiókját korlátozta, azzal nem tudott hozzáférni az hivatalos, politikusi oldalához.

A Facebook állami szabályozása és extra adóztatása nemcsak Ausztráliában, de az Európai Unióban is aktuális kérdés. A Momentum EP-képviselője, Donáth Anna a múlt hónapban számolt be arról, hogy egy európai Facebook-törvény megalkotásán dolgozik, amellyel terveik szerint arra köteleznék a Facebookot, hogy fizessen a felhasználóknak és a médiavállalatoknak is. Donáth szerint a Facebook mostanra egymaga képes törölni az emberek múltját, ezért az EU-nak lépnie kell, hogy változtasson az ilyen platformok működésén.

A kérdés a magyar államot is foglalkoztatja, nemrég Varga Judit igazságügyi miniszter posztolt arról, hogy tavasszal a minisztériuma törvényjavaslatot nyújt majd be a techóriások, többek között a Facebook szabályozásáról, de erről egyelőre még nem sokat lehet tudni. A miniszter tavaly decemberben amiatt kritizálta a Facebookot, mert szerinte az algoritmusuk megváltoztatásával elérték, hogy a bejegyzéseinek elérése a korábbiakhoz képest a töredékére esett vissza. A Facebook szerint nem nyúltak hozzá Varga Judit oldalához. Hogy mi lehet a kormány célja a Facebook szabályozásával, ebben a videóban mutattuk be részletesen.

Ugyanakkor a Facebook a szigorúbb szabályokat megelőzendő, magától is igyekszik „javulni”. Például független ellenőrző szervet (Oversight Board) hoztak létre, amelyhez tavaly október óta már lehet is fellebbezni. A héten számoltunk be arról, hogy magyar álhírrendőrséget is felállítottak, amelynek a feladata az álhírek kiszűrése lesz. Ebben az AFP hírügynökség a partnerük, aminek a képviselője a Telexnek elárulta, hogy a magyar tényellenőrző csapat a gyakorlatban egy főt jelent, ő azonban az AFP hálózatába ágyazva, az európai csapattal szoros együttműködésben fog dolgozni, és a Facebook algoritmusai is segítik a munkáját.

A cég emellett a mesterséges intelligencia egyre erőteljesebb használatával az emberi moderátorok munkáját is igyekszik megkönnyíteni, és azzal, hogy ők többet foglalkozhatnak a komplexebb ügyekkel, az alulszabályozást és a túlszabályozást is jobban el tudják kerülni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!