Ilyen hülye kormány a rendszerváltás óta nem volt – erős ellenzéki mondatok az egészségügyi felmondási hullám miatt

2021. március 2. – 11:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rengeteget írtunk arról az utóbbi napokban arról, hogy március 1. éjfél a határideje annak, hogy az orvosok és ápolók aláírják a munkaszerződésüket az új törvény szerinti alkalmazási formájukról, beleértve az új törvény szerinti bérezést.

Sokan erre nem hajlandók, felmondási, illetve egészen pontosan alá nem írási hullámok indultak el az egészségügyben, erről például itt és itt és itt olvashatja cikkeinket.

Az ellenzéki politikusok is elkezdtek reagálni a témára, a momentumos Fekete-Győr András például elég erősen indított:

ennyire hülye kormánya a rendszerváltás óta nem volt Magyarországnak,

írta Facebook-bejegyzésében sok egyéb bíráló mondat mellett.

Gyurcsány Ferenc is posztolt: ő azt írta, az egészségügy drámai hónapokat követően most drámai napokat él meg. „Köszönjük meg mindenkinek, aki szolgált bennünket. Védte egészségünket, gyógyítottak bennünket, tartotta bennünk nem csak a lelket, hanem az életet.
Köszönjük. Kár, hogy ezt teszik veletek, velünk. Csináljunk egy olyan kormányt jövőre, amelyik hajlandó közösen vezetni az országot annak polgáraival. Higgyétek el, jobb lesz az a világ”.

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere is a Facebookon fakadt ki, és kérte a miniszter közbelépését.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint fekete napja van az egészségügynek, és a kormány végletekig leépíti az állami rendszert, helyette pedig bevezeti a magánegészségügyet. A képviselő azt írta, hogy a Fidesz egészségügyi reformja a beteget, ápolót és orvost egyaránt a magánszférába terel át. „Az állami kórházakban most felmondó dolgozókat tárt karokkal és jó fizetéssel várják a magánszolgáltatók, a biztosítók már kínálják a jobbnál jobb csomagokat, csak az nem jár jól, akinek nincs pénze megfizetni mindezt. Nekik marad a végletekig lerohasztott, kiürített közkórház. A kormány ezzel egyszerűen felmondta a társadalmi szolidaritást” – írta Hadházy.

Karácsony Gergely azt kérdezi, hogy „Micsoda felelőtlen, ostoba kormánypolitika ez?!” A főpolgármester azt írja, hogy a kormánynak azonnal, lehetőleg még ma vissza kellene vonnia az egészségügyi dolgozókra ráerőszakolt jogállási változásokat. „A járvány harmadik hulláma tombolásba kezdett, miközben érthető módon fogy a türelem. Most kell tehát észnél lenni. Mindannyiunknak. Hát térjen észhez a kormány is, most!”

Gy. Németh Erzsébet azt írta, aki azt mondja, hogy „kizárólag” 4 orvos és 2 rezidens (azaz plusz két orvos) távozik a Szent Imre kórházból az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályról, az cinikus és lelketlen. „Nem tudom megbecsülni, és nem is merem, hogy hat orvos most hány életet jelent, és hány életet jelenthet az a 17 ápolási osztályról távozó, akik szintén elhagyták tegnap a Szent Imre kórházat az új szerződés miatt. Egy élet is számít.”

A párbeszédes Szabó Tímea is nekiment a kormánynak, Fekete-Győrhöz hasonlóan ő is erősen nyit, és az kéri, hogy legalább a járvány idejére függesszék fel a szolgálati jogviszonyról szóló szabályok hatályba léptetését. „Orbán Viktornak elment a maradék esze! Eddig is veszélyben volt a betegellátás, eddig is kóros orvos- és nővérhiány volt, de a káoszkormányzás koronázatlan királya most tudatosan arra készteti a kórházi dolgozókat, hogy tömegesen mondjanak fel a járvány kellős közepén!”

Szabó Tímeához hasonlóan a Momentum Európa Parlamenti képviselője, Cseh Katalin is azt kéri, hogy a kormány halassza el az egészségügyi szolgálati jogviszonyra történő átállás határidejét, tárgyalják a jogviszony feltételeit, és az ápolók és szakdolgozók bérét is emeljék meg.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt írta: súlyos felelőtlenség a járvány közepette kockára tenni az egészségügy működését. Szerinte a kormány a komplett egészségügyet falhoz állította egy zsarolásnak is beillő szerződésaláírási kényszerrel. „Orvosokból, ápolókból és a gyógyító hivatás más képviselőiből hiány van, a tudásuk pedig univerzális, azaz bármikor átvihető egyik országból a másikba. A kényszerszerződések miatt máris látványosan felgyorsult az elvándorlás, amelyet azzal indítottak el, hogy tíz éven keresztül nem voltak hajlandók az egészségügyben versenyképes béreket fizetni.”

Közös ellenzéki kiállás az egészségügyi dolgozók, ápolók és orvosok mellett

Közös közleményt adott ki hat ellenzéki párt, amelyben azt írják: az Orbán-kormány ismét az erőt választotta az igazság helyett: átgondolatlan, az ágazati struktúrát és az egészségügyben dolgozókat hátrányosan érintő, az érintettekkel érdemi egyeztetések nélkül meghozott döntést csak egy reménytelenül alkalmatlan kormányzat képes véghez vinni, ráadásul mindezt egy koronavírus-világjárvány kellős közepén.

Követelik az Orbán-kormánytól, hogy azonnal állítsa helyre az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát, vagy legalábbis mindenképpen halassza el az új szerződések aláírásának határidejét a COVID19-járvány megszűnése utáni időpontra. Emellett kezdjenek érdemi tárgyalást az egészségügyi dolgozókkal és az érdekvédelmüket ellátó szervezetekkel, szólítják fel a kormányt. (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!