A szegedi orvosok nagy része csak május 31-ig írta alá a szerződését

Legfontosabb

2021. március 1. – 20:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A betegellátás érdekeit szem előtt tartva a szegedi orvosok jelentős része olyan záradékkal ellátva írta alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződését, hogy ha május 31-ig nem teljesítik feltételeiket, akkor felmondanak – derül ki a klinikák egészségügyi dolgozóinak közössége által küldött levélből.

Mint megírtuk, Szegeden közel 300 orvos nem kívánta aláírni a közalkalmazotti jogviszonyt felváltó, új státuszról szóló szerződését. Ugyan alapbérük jelentősen emelkedne, az ügyeleti díjakról és pótlékokról a klinikák vezetése nem tudott megnyugtató válaszokat adni az orvosoknak. Hiába tette lehetővé az Országos Kórházi Főigazgatóság az ügyeleti díjak 100-120, illetve 150-180 százalékra emelését, a szegedi egyetem arra hivatkozott, hogy finanszírozás hiányában ők csak a törvényi minimumot jelentő 70-90 százalékos órabért tudják megadni.

A tiltakozó orvosok ma értekezletet tartottak az egészségügyi jogviszonnyal kapcsolatos szerződés megkötésének feltételeiről. A Sebészeti Klinika, Urológiai Klinika, Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály, Idegsebészeti Klinika, Pszichiátriai Klinika, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet és Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika egészségügyi dolgozói által küldött nyilatkozata szerint a médiában megjelent egyes hírekkel ellentétben a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ nem kötött semmilyen megállapodást az egészségügyi dolgozókkal.

A fenti előzmények után sajnos a mai napon is számos kolléga döntött úgy, hogy nem köti meg a szerződést. Az értekezlet résztvevőinek többsége – a betegellátás érdekeit szem előtt tartva – a mai napon szerződését egy záradékot jelentő nyilatkozattal látta el, ebben rögzítve, hogy amennyiben 2021. május 31-ig a Klinikai Központ és az Egyetem vezetése nem teljesíti az elvárt feltételeket, akkor a kollektíva él a munkaviszony felmondásának lehetőségével.

Mivel az egyetem vezetése az egészségügyi dolgozók kéréseit azzal az indokkal hárította el, hogy a fenntartó minisztérium a klinikai központot a többi egyetemi centrumhoz képest elmaradó mértékben finanszírozza, és a különbséget az alkalmazottak bérezéséből gazdálkodják ki, az állami finanszírozás mielőbbi rendezését várjuk el – olvasható a nyilatkozatban.

A tisztázatlan feltételek miatt más városokban sem írták alá a szerződésüket orvosok és szakdolgozók, így március elsejétől többen távoznak az állami egészségügyből. A távozások mértéke egyelőre nem látható, így az sem, hogy ez okoz-e fennakadásokat a betegellátásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!