Az orvosok távozása miatt működésképtelenné vált a Jahn Ferenc kórház egyik belgyógyászati osztálya

Legfontosabb

2021. március 1. – 21:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház II. számú belgyógyászatán a 15 orvosból csak 3 írta alá a március elsejétől érvényes szerződését, ezért a kórház főigazgatója a Nemzeti Népegészségügyi Központnál bejelentette: az osztály működésképtelenné vált. Nem tudják vállalni a gasztroenterológiai és vérző ellátást, és a peremterületek mellett a XVIII. kerület általános belgyógyászati ellátását sem – derül ki a Telex birtokába jutott levélből. Ez az első hivatalos jele annak, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyra való átállás ellátási problémákat okoz.

Mint megírtuk, az orvosoknak hétfő éjfélig kellett aláírniuk a közalkalmazotti jogviszonyt felváltó egészségügyi szolgálati jogviszonyra való áttérésről szóló szerződéseket. Ugyan ez jelentősen emeli az orvosok alapilletményét, az ügyeleti díjak és egyéb bérkiegészítések sok helyen tisztázatlanok, így pedig az orvosok egy része nem hajlandó szerződni. Az orvosok kiesése ellátási problémákat okozhat.

A Telex birtokába jutott levélben Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház orvosigazgatója, a főigazgató általános helyettese arról értesíti a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetőjét, hogy egyik osztályuk működésképtelenné vált.

„2021. március 01. napjával a II. Belgyógyászati Osztály szakorvosainak 20%-a (azaz 3 orvos) írja alá az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt, így a II. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai osztály működésképtelenné vált/válik.”

Dobosi azt írja: tekintettel a 400 ezer fős területi ellátási kötelezettségükre, valamint az ezen a területen élő lakosság igen rossz egészségi állapotára, az eddigi terhelésen felül extrém teher hárul az I. és III. belgyógyászati osztályra.

„Ennek tudatában a mai nappal kénytelenek vagyunk lemondani a teljes gasztroenterológiai és vérző ellátást, valamint a perem területek mellett Budapest Főváros XVIII. kerületének általános belgyógyászati ellátását is. Kérem kérésem támogatását.”

A Szegedi Tudományegyetemen Klinikai Központjában a szerződés ellen tiltakozó közel 300 orvos nagy része azzal a feltétellel volt csak hajlandó szerződni, hogy ha május 31-ig nem teljesítik feltételeiket, akkor felmondanak.

A tisztázatlan feltételek miatt más városokban sem írták alá a szerződésüket orvosok és szakdolgozók, így március elsejétől többen távoznak az állami egészségügyből. A távozások mértéke egyelőre nem látható, így az sem, hogy ez országos szinten milyen fennakadásokat okoz a betegellátásban.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos problémákról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!