Márki-Zay Péter: Orbán leváltását veszélyezteti, hogy összepártozzák a civil jelölteket

Legfontosabb

2021. március 1. – 16:38

Márki-Zay Péter: Orbán leváltását veszélyezteti, hogy összepártozzák a civil jelölteket
Márki-Zay Péter felszólal egy budapesti tüntetésén 2018. május 1-jén – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nem örül Márki-Zay Péter, hogy az előválasztáson induló civileknek előre el kell döntenie, melyik frakcióba ülnének megválasztásuk esetén a parlamentben. A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje szerint ez jelentősen rontja ellenzék esélyeit a kritikus körzetekben, ezért azt javasolja, hogy csak a jövő évi választások után hozzák nyilvánosságra, a független jelöltek mögött melyik párt áll.

Vasárnap közös közleményben jelentette be az ellenzéki együttműködésben résztvevő hat párt (Párbeszéd, DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP), hogy mind a 106 körzetben lesz előválasztás, és nem csak a pártok jelöltjei, hanem civilek is indulhatnak majd. Feltételként kötötték ki, hogy „a hatékony közös kormányzás érdekében” a civileknek előre jelezniük kell, a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni megválasztásuk esetén.

Márki-Zay Péter megkeresésünkre kifejtette, hogy ő sokáig harcolt az ellen, hogy a civil jelölteket „összepártozzák”. A civil jelölteket támogató Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) miniszterelnök-jelöltje szerint ez a döntés Orbán Viktor leváltását veszélyezteti, és állítja, a kritikus, billegő körzetekben egy pártfüggetlen civilnek nagyobb esélye lenne. „Nekem Lázár Jánost kell legyőznöm ezen a választáson, és ebben egyáltalán nem segítenek a pártok, csak nehezítik a helyzetem” – fogalmazott a Telexnek.

A választási eredményig titkolná, jelöltjeik mögött melyik párt áll

A hódmezővásárhelyi polgármester még nem választott pártot, de állítása szerint nem is keresték. „Több más, hozzám hasonló független, civil közéleti szereplővel együtt én se szeretnénk választani a hat párt közül, hanem felajánljuk, hogy ők válasszanak. Azt szeretnénk, hogy beszéljék meg egymás között, hogy melyik frakcióba üljünk” – mondta az MMM elnöke.

Hozzátette, ő mind a hat párt felé nyitott, természetesen van, amelyik közelebb áll hozzá, és van, amelyik kevésbé, de úgy gondolja, a legkisebb elutasítottsággal rendelkező párttal járna a legjobban. „Azt kell megérteni, hogy

egy pártlogó nem hoz szavazatokat, hanem inkább elvesz. Egy független jelölt sokkal több szavazatra számíthat, mintha összepártozzák.

Ha én azt mondanám, hogy a DK-t választom, a vásárhelyi körzetemben a szavazók fele szerintem egyből ugrana. Ha pedig a Jobbikot mondanám, akkor sok cigány szavazót vesztenék.”

A háttérben hónapok óta folynak a tárgyalások az előválasztás menetéről, Márki-Zay elfogadta a feltételeket, két fő kérése volt a pártok felé.

  • Azt szeretné, hogy a pártok válasszák a civil jelölteket, és ne fordítva, mert így szerinte sokkal jobban deklarálható a függetlenségük.
  • Azt is kérte, hogy ne hozzák nyilvánosságra a jövő évi választásokig, hogy ki mögött melyik párt áll. Így szerinte könnyebb lenne megakadályozni, hogy beskatulyázzák a civil jelölteket.

Ezekben a kérdésekben nem született még egyezség, Márki-Zay szerint egyelőre nem képesek a pártok elfogadni, hogy hátrébb kell húzódniuk a győzelem érdekében.

Az ellenzéki pártok beárazták a vereségüket

Azzal győzték meg a pártok, hogy frakcióhoz kössék a civilek indulását, hogy így nem vesznek majd el a töredékszavazatok. „Én azt preferáltam volna, ha a hat párt egy frakcióba ül be, de úgy látom, nem arra építik a stratégiájukat, hogy biztosan győzni fognak” – mondja a miniszterelnök-jelölt.

Szerinte az ellenzéki pártok már beárazták a vereségüket, és felmérték, hogy akkor jutnak a legtöbb pénzhez, ha minél több frakciót tudnak alakítani a választás után.

Ezért nem mindegy nekik, hogy az előválasztásokon nyertes civil jelöltek hová ülnek. A pártok frakciónként kapnak állami támogatást a parlamenti munka során, így valóban súlyos pénzekről van szó.

A Mindenki Magyarországa Mozgalomról megosztott fotó Márki-Zay Péter Facebookjáról az előválasztás bejelentésének napjáról
A Mindenki Magyarországa Mozgalomról megosztott fotó Márki-Zay Péter Facebookjáról az előválasztás bejelentésének napjáról

Lapunknak azt is elmondta, hogy az MMM több tagját is megkeresték már az ellenzéki pártok, és folynak az egyeztetések. Őt még nem keresték, de neki annyiból speciálisabb a helyzete, mert nemcsak Csongrád-Csanád megye 4. körzetében indul az előválasztáson, hanem miniszterelnök-jelöltként is megméretteti magát.

Annak örül, hogy mind a 106 körzetben lesz előválasztás, a pártok vasárnapi bejelentését mozgalma győzelmének is tekinti egyúttal, mert ő állítása szerint több mint egy éve küzd ezért. Az MMM a DK-hoz és a Momentumhoz hasonlóan minden körzetben támogat majd valakit. Lesznek olyan választókerületek, ahol valamelyik párt jelöltje mögé állnak be, míg vannak olyan „egyértelmű” körzetek is, ahol csak azért indítanak el valakit, hogy legyen előválasztás.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom eddig 23 körzetben nevezte meg, hogy kit támogat az előválasztáson. Többek közt Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Szabó Szabolcs, Mellár Tamás és Bana Tibor országgyűlési képviselők szerepel a listájukon, de Csordás Anettet és Lakatos Bélát, Ács volt polgármesterét is támogatják.

Az ellenzéki pártok vasárnapi közleménye alapján azt is lehet már tudni, hogy a járvány miatt csak augusztus közepétől indul az előválasztás, és több hétig tart majd. Az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelöltet pedig két fordulóban választják ki. Miniszterelnök-jelöltként biztosan elindul Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum) és Márki-Zay Péter (MMM) az előválasztáson, de nagy valószínűséggel Karácsony Gergely főpolgármester is ott lesz a jelöltek között, míg a DK-s Dobrev Klára indulása továbbra is kérdéses.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!