Márki-Zay: Nem Gyurcsány az ellenzék vezére

2021. február 25. – 16:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Márki-Zay Péter csütörtökön tartotta meg évértékelőjét annak apropóján, hogy kereken három évvel ezelőtt Hódmezővásárhely polgármestere lett, miután óriási meglepetésre legyőzte a Fidesz jelöltjét Magyarország egyik legfideszesebb városában.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnökjelöltje amellett, hogy beszámolt a városban 2020 során végrehajtott fejlesztésekről, részletesen beszélt a 2022-es választási kampányról és az azt megelőző ellenzéki előválasztásról is.

A kampányindítóként is funkcionáló évértékelőn Márki-Zay elszámoltatást és a korrupció felszámolását ígérte abban az esetben, ha megválasztják ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek, majd miniszterelnöknek, valamint felvázolt egy kilencpontos stratégiát a Fidesz leváltására.

A miniszterelnökjelölt szerint az ellenzék csak akkor fogja tudni legyőzni Orbán Viktort, ha mind a 106 egyéni körzetben előválasztást tartanak, ezután pedig az összes ellenzéki párt beáll az előválasztáson győztes jelölt mögé.

A polgármester saját példájából kiindulva arról beszélt, hogy sok billegő körzetben elképzelhető, hogy civil jelöltek alkalmasabbak lehetnek a Fidesz legyőzésére, mint pártpolitikusok, ezért is fontos a mindenki számára nyitott előválasztás, hogy kiderüljön ki a legmegfelelőbb ellenzéki jelölt.

Márki-Zay szerint az előválasztás ráadásul kitűnő lehetőség a szavazók aktivizálására, az ellenzéki jelöltek ismertségének növelésére, valamint arra, hogy kiszűrjék az olyan jelölteket, mint például a „judapestező” és „tetűcsúszdázó” Bíró László, aki az ellenzék borsodi jelöltje volt októberben.

Komoly viták, nézeteltérések vannak az ellenzéken belül

Ezenkívül Márki-Zay szerint létfontosságú, hogy az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltet (akinek a személyéről szintén muszáj előválasztáson dönteni) és közös listát indítsanak, valamint közös programot hirdessenek. Még akkor is, ha jelenleg még nincs minden kérdésben egyetértés az MSZP-től a Jobbikig igencsak széles spektrumot lefedő pártok között.

Márki-Zay kijelentette, hogy „nagyon fontos, hogy ne lehessen többé Gyurcsánnyal riogatni, hiszen a Fidesz a teljes ellenzéket, mint Gyurcsány Ferenc bábjait állítja be. Nem szomorúan, hanem örömmel jelentem önöknek, hogy az ellenzék bár kifele nagyon helyesen egységes, de befelé hál' istennek komoly viták, nézeteltérések, különbségek vannak. Szó sincs arról, hogy bárki elfogadná azt, hogy a 2010 utáni korrupció leváltásával a 2010 előtti korrupció visszatérjen.”

„Tehát nem lehet többé Gyurcsánnyal riogatni, nem Gyurcsány az ellenzék vezére.”

A Medián szerdán publikált felmérése szerint Márki-Zay Péter a negyedik legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt jelenleg az ellenzéki szavazók körében, 22 százalékos támogatottsággal. Az eddig hivatalosan bejelentett vagy pletykált miniszterelnök-jelöltek közül Karácsony Gergely a legnépszerűbb (39 százalék), utána következik Jakab Péter (32 százalék) és Dobrev Klára (25 százalék). A nemrég bejelentkezett Fekete-Győr András a mérés szerint jelenleg a sereghajtó 10 százalékos támogatottsággal.

Egy másik fontos mutatóban azonban az élen áll a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje. Ő ugyanis a fenti ötös messze legkevésbé elutasított tagja. A megkérdezettek csupán 8 százaléka válaszolta azt, hogy semmiképpen sem szavazna rá, miközben ez a szám Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció feltételezett jelöltje esetén 39 százalék volt.

Ez azért lényeges, mert borítékolható, hogy a jelöltek komoly negatív kampányra számíthatnak majd a kormányoldal felől. Ráadásul nagyban növelheti az ellenzék esélyeit, ha egy olyan jelöltet indítanak, aki mögé az összes szavazójuk be tud állni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!