A választás, amin a Fidesz kétharmada múlik

Legfontosabb

2020. október 8. – 10:19

frissítve

A választás, amin a Fidesz kétharmada múlik

Másolás

Vágólapra másolva

Október 11-én országgyűlési képviselőt választanak Borsodban. A tét nem kisebb, mint a Fidesz-KDNP parlamenti kétharmada. A kormánypártok a motorbalesetben meghalt Koncz Ferenc lányát, Zsófiát indították, akivel magasrangú fideszes politikusok sora állt be egy-egy fotóra. Egy esélyes kihívója akadt, a jobbikos, összellenzéki támogatottságú Bíró László. A kampányban krumpli, laptopok, évekkel ezelőtti antiszemita megnyilvánulások is előkerültek, Szerencsen és környékén pedig úgy tűnik, a propaganda be is válhat.

„Ez a választás már el van döntve. Nem is megyek szavazni. Bár a szüleim mondják, hogy de a Lacit kéne támogatni” – mondja egy fiatal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcalon. Alig pár nappal vagyunk az október 11-i időközi választás előtt, amikor is országgyűlési képviselőt választanak Borsod 6-os számú választókerületében.

Az alig két-háromezres település utcáin csak néhány emberrel találkozunk, közülük is a legtöbb közmunkás. Nem is akarnak nagyon szóba állni velünk, amikor az indulókról vagy a helyi kampányról kérdezzük őket, pedig az ellenzék közös jelöltje, Bíró László itt él velük a faluban. Aki pedig mégis leáll velünk, az is csak annyit mond, nem tud semmit, nem hallott vagy látott semmit. Ahogy a legtöbb kis faluban, úgy itt is láthatóan papírszerűen működik a közmunkások és a polgármesteri hivatal alá-fölérendeltségi viszonya: nem nyilatkoznak, mert féltik magukat és a munkájukat.

Itt olvashatja a Telex legfrissebb híreit.

Tudják, hogy nagy a tét

A választókerület országgyűlési képviselője korábban a fideszes Koncz Ferenc volt, aki júliusban halt meg egy motorbalesetben. Haláláról még Orbán Viktor is megemlékezett a Facebookján egy közös fotóval, amihez ezt írta: „Drága barátom, Isten veled.” Így aztán időközi választással új képviselőt kell a helyére választani, és a tét nem kicsi: szimbolikusan ugyanis ezen múlik a Fidesz-KDNP kétharmada a parlamentben.

A kétharmadhoz a kormánypártok parlamenti többsége kell, 199 képviselőből 133 szavazata. Koncz halálával viszont 198 képviselőből most 132 szavazatuk van, így technikailag nem lesz meg a többségük, ha az ellenzék nyeri a mostani választást.

Ha a kormánypártok veszítenek, akkor kompromisszumra kényszerülnének a parlamentben. De még akkor sem feltétlenül az ellenzéki pártokkal, mert ott van még a német nemzetiségi képviselő és a Mi Hazánk Mozgalom képviselői, akik bár ellenzékinek mondják magukat, gyakran működnek a Fidesz baráti pártjaként.

A Fidesz alig egy hónappal Koncz Ferenc halála után jelentette be, hogy a megüresedett parlamenti helyére az elhunyt képviselő lányát, a gyászoló Koncz Zsófiát indítják a választásokon.

Washingtonból a borsodi plakátokra

Koncz Zsófia harmincéves, jogász végzettségű, a jelöléséig pedig nem mellesleg Washingtonban élt, és a választások miatt jött haza.

„Folytassuk együtt a megkezdett munkát” – mutatkozott be augusztus elején egy rövid videóban. Ebben arról is beszélt, hogy ő Szerencsen nőtt fel, és már tizenegy éves korában is az apjával járta a választókerületet, ezek a gyerekkori élmények pedig „nagyon jó lehetőséget adtak arra, hogy megismerjem az itt élő embereket, a mindennapjaikat”. Koncz szerint ő a „helyes utat” választotta azzal, hogy elindult a választásokon apja posztjáért.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Bár az utóbbi években nem Magyarországon élt, Koncz neve nem most lett ismert az országos politikában. Még egyetemistaként lépett be a Fidelitasba, aminek aztán az alelnöke is lett. 2015-ben aztán kitalálták, hogy csinálnak egy „provokátorfigyelőt”, ahova azokat a neveket gyűjtötték volna, akik szerintük szándékosan megzavarják az állami rendezvényeket. Ez az ellenzéknek, de a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak sem tetszett, és az egészet jogsértőnek minősítették. Ezután a washingtoni nagykövetségre került külpolitikai munkatársként, innen tért vissza Magyarországra és a borsodi plakátokra.

Amint a választókerületbe érünk, rögtön az ő óriásplakátja köszön vissza ránk, amit aztán még több tucatnyi követ. A fiatal Koncz mindegyiken barátságosan mosolyog, valószínűleg a gyászidőszak miatt fekete ruhában. A Fidesszel a háta mögött láthatóan mindent megtesznek azért, hogy az emberek megismerjék az arcát: bármelyik villanyoszlopra nézel, ott van a plakátja a már jól ismert „folytassuk” mottójával. Kihívói minden bizonnyal kevesebb pénzből gazdálkodnak, így ők alig vagy egyáltalán nem reklámozzák magukat Szerencs környékén.

A megtorpedózott jobbikos

Az országgyűlési képviselői posztért összesen öten indulnak a választókerületben. Ott van Sóváriné Bukta Erika, a Demokrata Párt jelöltje, és még két független induló, Váradi Gábor és Tóth Ádám, aki mögé beállt a Szanyi Tibor-féle ISZOM. Augusztusban dőlt el, hogy az időközi országgyűlési választásokon az ellenzéki pártok közös jelöltet indítanak majd mind a 106 egyéni választókerületben. Borsod 6-os választókerületében ez a jobbikos Bíró László lett.

Bár Bíró 2008 óta tagja a Jobbiknak, a pártjának papíron még sincs köze a jelöléséhez. Ezt még a Fidesz intézte így augusztusban. Az utolsó pillanatban ugyanis megtorpedózták, hogy a Jobbik jelöltet indíthasson, az indok: Jakab Péter formálisan még nem a párt elnöke, így aztán a Jobbik sem lehet jelölőszervezet. Ugyan Jakabot még januárban megválasztották, de az azóta eltelt több mint fél év alatt sem vezették át ezt a változást az online adatbázisban. Kisebb csörte és szóváltások után a Nemzeti Választási Bizottság döntött a Fidesz javára, így a Jobbik nem lehetett jelölőszervezet, a többi ellenzéki párt viszont igen.

Bíró nem először indul az országgyűlési képviselői posztért, 2018-ban egyszer már próbálkozott, de akkor csaknem tízezer szavazattal lemaradva, a szavazatok harminckét százalékával második lett a negyvenkilenc százalékkal nyerő Koncz Ferenc mögött. Igaz, ha a többi nagy ellenzéki párt jelöltjét is az ő eredményéhez adjuk hozzá, akkor a Fidesz és az ellenzék fej-fej melletti küzdelmét hozta 2018.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Koncz mellett még Bíró az, akinek arca kisebb plakátokon virít szerte a választókerületben, a másik három jelöltnek nincs nagy kampánya, még a helyiek sem tudják felsorolni őket.

Azt már a jelöltek indulásánál látni lehetett, hogy a harc inkább a fideszes és a jobbikos induló között dőlhet el, és láthatóan tudják ezt jól ők ketten is, mert mindketten elég erősen megtolták a kampányidőszakot.

„Zsófika” és a „Bíró”: a legtöbb helyi, akit leszólítunk, csak így hivatkozik rájuk.

Kampánykrumpli és kampánylaptop

Koncz és a hátszelét adó Fidesz-KDNP kampánya nem állt meg az egyszerű plakátoknál, egy propaganda-füzetecskét is kiadott, igaz, a címlapján magyar helyett az olasz zöld-fehér-piros zászlóval. Közben a Facebookon rendre az apjával és eredményeivel kampányol, például:

  • „Édesapám nagyon-nagyon sokat dolgozott azon, hogy a 37-es út kétszer kétsávossá bővítése megvalósuljon – én pedig minden követ megmozgatok azért, hogy a megkezdett munka folytatódjon!”
  • „A polgárőrség intézményét édesapám is nagyra becsülte. Hazafias gondolkodása és civil szerepvállalása számomra is követendő példa.”
  • „Az Állatok Világnapja alkalmából meglátogattam a Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítványt – innen fogadta örökbe a pulikutyánkat még édesapám”.
  • „Édesapám négy évre kapott felhatalmazást a választóktól, és az Ő munkájának a folytatásáról szól ez a voksolás.”

Koncz tehát már az indulása óta arra épít, hogy az apja nyomdokaiban akar majd dolgozni, ami célba is ért: a Telexnek több helyi is azt mondta, pont ezért szavaz rá.

„Zsófiára szavazunk, mert a Ferenc megcsinálta az utat az utcánkban”, vagy „Zsófikára szavazok, mert folytatni akarja az apja munkáját”

– mondták. De tartott már krumpliosztást Tarcalon, „Magyarország kormánya”, állt a zsákon egy helyi szerint. Máskor a tiszaújvárosi Fidesz tartott akciós zöldségvásárt, alig két héttel a választások előtt, ahol például a krumplit 100, a hagymát 133 forintért lehetett venni, végül az Innovációs és Technológiai Minisztérium már laptopokat kezdett el osztogatni Szerencsen, ahol Solymár Balázs államtitkár nem is titkolta, hogy ez egy kampányrendezvény, ugyanis „Hajrá, Zsófia” maszkban jelent meg.

De a kampányban elmaradhatatlan gyerekfotók sem hiányozhattak: egy szerencsi játszótér felújításánál fotózkodott velük. Az egyik jelölt, Tóth Ádám ezt kifogásolta, mire a Nemzeti Választási Bizottság kimondta: nem volt jogsértő, hogy Koncz a gyerekekkel kampányolt, mert szerintük a rendezvény – bár azon gyerekek voltak jelen – nem köznevelési intézményben történt, így az nem ütközik jogszabályba.

De Koncz az igazi nagyágyúkat is bevetette: Varga Judit igazságügyi miniszter, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, Nagy István agrárminiszter, Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Varga Mihály pénzügyminiszter, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Szijjártó Péter külügyminiszter mind-mind elment hozzá Borsodba, hogy egy-egy közös fotóval segítsék a kampányát. Pénteken pedig Vastag Csaba szereplésével tett fel egy videót a Facebookra a kampány „legszebb pillanatairól”.

Működik a propaganda

A kormánylapok pedig rendre támadják ellenfelét, Bíró Lászlót. „A Bíró László, az egy mocsok” – ilyen vehemenciával válaszol egy háza előtt álldogáló idős nő Szerencsen a kérdésünkre, mit gondol az időközi választás jelöltjeiről és kampányukról. Gyorsan kiderül, a nő nem jár sehova, csak a tévéből informálódik. Ott hallotta a „varrónő-sztorit” is, ahogy több másik szerencsi lakos pont ugyanezt mondta.

A jobbikos Bíró 2016 májusáig ugyanis egy varroda igazgatója volt a Hegyalja Mix Szociális Szövetkezetnél. Most szeptember elején a Hír tv-nek több korábbi alkalmazott arról beszélt, hogy a politikus állítólag többször nem fizette ki a bérüket, volt, akinek több százezer forinttal tartozott. A csatorna szerint amikor az egyikőjük ezt szóvá tette Bírónak, akkor ő azt mondta nekik, hozza a puskáját, és menekülhetnek. Erről Bíró azt mondja a Telexnek,

„vegytiszta hazugságokkal támadnak. Ha én csődbe vittem volna a varrodát, és nem fizettem volna ki a dolgozókat, akkor miért nem hozták ezt elő 2018-ban, amikor indultam? Miért akkor, amikor tétje van ennek a választásnak? Ez mutatja azt, hogy mennyire fontos a Fidesznek ez az egyetlen mandátum is”.

Bíró azt is mondja, az ügyet a bíróságra viszi.

Bíró László a Telexnek adott interjúja közbenFotó: Bődey János / Telex
Bíró László a Telexnek adott interjúja közbenFotó: Bődey János / Telex

Egy másik ügyet is elővettek, pontosabban egy két évvel ezelőtti Facebook-kommentjét, amiben Budapestet „judapestnek” nevezte („A Szent Koronára letett eskü meg smafu. Mifelénk két új alapszervezet is alakult, engem ez jobban érdekel, mint judapest.”), és a lengyel, orosz és izraeli zsidó szállodavendégekre utalva meg azt írta: „A kutyám majd megveszik amikor a »tetűcsúzdások« elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják mi a helyzet.” Bíró a Telexnek azt mondja, amikor összellenzéki jelölt lett, rájött, hogy felelősség van rajta, ezért saját magától kért bocsánatot a kijelentései miatt, amiket azután tett, hogy a Fidesz harmadszorra is megszerezte a kétharmadot a választásokon.

„Nagyon-nagyon a Facebook mélységeiben kezdtek el kutatni, és ott találták ezeket a kvázi majdnem privát beszélgetés formájában elhangzó dolgokat. Akkor az apátia engem is rendesen áthatott, és a gyűlölet mocsara, amibe a Fidesz 2018-ban újra beletaposta az embereket, sajnos rám is átragadt” – mondja erről a Telexnek. „Őszinte bocsánatkérést keresztény emberként tettem, és hiszek a megbocsátás erejében. Azok, akik ezt nem fogadják el, adjanak lehetőséget, hogy ezt bizonyítsam a parlamentben.”

Az ügyben Orbán Viktor is megszólalt a parlamentben: „A baloldal jobbikos jelöltje 2014 és 2016 között egy szociális szövetkezetet vezetett, ötvenmillió forintos támogatást kapott azért, hogy munkahelyeket teremtsen. A céget végül bedöntötték, a varrónők futhattak a bérük után. Na, ennek kell véget vetni Borsodban.”

Mindezekért Bíró egyébként korábban azt is mondta, nem kér megbocsátást az őt támogató ellenzéki pártoktól, csak azt, hogy a választásokig tegyék félre az ellenszenvüket.

Egy másik fronton is támadták: Setét Jenő roma aktivista beszélt arról, hogy Bíró László rasszista, amiért korábban azt mondta, hogy az országot nemcsak „a Hasszánoktól”, hanem a „Sztojkáktól” is meg kell védeni. Sztojka Iván 2009-ben késelte halálra Marian Cosma kézilabdázót. Bíró a Telexnek azt mondja, ő csak egy Jobbik-közleményt osztott meg, amiből Setét kiragadt pár mondatot. „Ennek a közleménynek elsősorban az volt a mondandója, hogy Polt Péter főügyész hogy engedhet szabadlábra” ilyen bűnözőket.

Azért Koncz Zsófia sem úszta meg a kampányt kínos felvételek nélkül: az öccséről került elő egy felvétel, aki egy hívásközpontban telefonál úgy, mint amikor a választópolgárokat akarják telefonon keresztül szavazásra buzdítani. Ifj. Koncz Ferenc azt kérdezi: „Azt szeretném megkérdezni, hogy Ön a Fidesz-KDNP jelöltjét támogatná-e egy jelenlegi választás esetében? Biztos, hogy nem?” A következő kérdése már ez: „És a büdös jó kurva anyádat támogatnád, kisfiam?”

Később Koncz Zsófia elismerte, hogy az öccse van a felvételen, de szerinte csak egy barátjával viccelődtek még 2018-ban.

„Ez a felvétel egy humbug”

– mondja erről egy nő Szerencsen, miután odalépek hozzá és egy barátnőjéhez. Kiderül, épp a választásokról beszélgetnek, és mindketten Koncznak szurkolnak. Egyikük a helyi választási bizottságban is benne van, el is kell még mennie fodrászhoz a vasárnapi választások előtt.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A várost járva világossá válik, hogy a kormánymédiára a helyiek igencsak fogékonyak: mindent elhisznek, amit a tévében látnak, és amit Konczról vagy Bíróról mondanak a híradásokban. Persze olyannal is találkozunk, aki nem követi a politikát, nem is tudja, kik indulnak, de vasárnap azért elmegy szavazni. Koncz Ferenc nevére viszont ő is felkapja a fejét – a politikus évekig volt Szerencs polgármestere, és nehezen is engedte el a várost, miután országgyűlési képviselő lett, és át kellett adnia a székét másnak.

Ahogy Koncz, úgy Bíró is próbálkozik nagyobb politikai embereket megmozgatni: Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnökök, Karácsony Gergely főpolgármester, Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere, a jobbikos Jakab Péter, Demeter Ágnes LMP-s országgyűlési képviselő, Fekete-Győr András Momentum-elnök, Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök, Varju László DK-s országgyűlési képviselő mind kampányol Bíró mellett.

Még valamiben hasonlít a munkájuk most: a Fidesz és a Jobbik jelöltje is házról házra jár a választókerületben, hogy így próbálják meg meggyőzni az embereket arról, hogy rájuk szavazzanak. Bíró erről a Telexnek azt mondja, „ez a legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz a kezemben. Közel százmilliárd forintból üzemeltetett propagandagépezettel nem tudom, és nem is akarom felvenni a harcot. Folyamatosan tartom a kapcsolatot az emberekkel, nekünk az jön vissza, hogy az aki az óperenciás tengeren túlról visszajön, és úgy gondolja, hogy meg fogja tudni változtatni azt, amit az elmúlt tíz évben nem tudtak megváltoztatni, az kevésbé hiteles számukra”. Bíró és mögötte a Jobbik mindenesetre azt mondja, „októberben ebben a választókerületben és ebben az országban igenis történelmet fogunk írni”.

A Telex kereste Koncz Zsófiát is, és bár üzenetünket látták, arra nem válaszoltak.

(Borítókép: Bődey János / Telex)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!