Akkora a tét, hogy a minisztérium nekiállt laptopokat osztani a fideszes jelölt kampányában

2020. október 08. – 16:26

frissítve

Akkora a tét, hogy a minisztérium nekiállt laptopokat osztani a fideszes jelölt kampányában

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap időközi választást tartanak Szerencsen, a tét pedig nem kevesebb, mint hogy megmarad-e a Fidesz-KDNP kétharmada a parlamentben. Néhány nappal a voksolás előtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára elment a borsodi városba, ahol a digitális oktatási stratégiáról beszélt, majd pedig laptopokat osztott.

Solymár Balázs államtitkár nem is titkolta, hogy a minisztérium szervezésében kampányrendezvényt tartottak, ugyanis „Hajrá, Zsófi” feliratú fideszes maszkban jelent meg a sajtótájékoztatón.

A helyettes államtitkár az MTI beszámolója szerint kitért a digitális összefogás programra, amelyet – mint mondta – a koronavírus-járvány okozta nehézségek enyhítésére indított el az ITM, hogy segítse a diákokokat, az otthonról dolgozókat és az időseket.

Hozzátette: a járvány miatt gyakran otthonról, a digitális távoktatás keretében kell tanulniuk a fiataloknak, és ehhez nem mindenkinek áll rendelkezésére megfelelő eszköz. A program lényege, hogy vállalkozások, nonprofit szervezetek felajánlásokat tehetnek, és így rászorulók számítógépes eszközökhöz, laptopokhoz, tabletekhez juthatnak. A felajánlásokból a tankerületnek 32 laptop jut, Solymár Károly Balázs a kollégiumban egy laptopot adott át.

A rendezvényen az állami hírügynökség szerint felszólalt Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje – aki az október 11-i időközi választáson indul a képviselői posztért – azt mondta: a magyar oktatás a járvány ellenére „fantasztikusan, gördülékenyen” teljesít, az online oktatásra azonban szükség van, a digitalizációs fejlesztések ezt a célt is szolgálják.

A kormány eléggé bedobja magát Koncz kampányába, a napokban Palkovics László és Varga Judit miniszterek is „Hajrá, Zsófi” maszkokban jelentek meg a választókerületben.

Borsod megye 6-os számú választókerületében (Tiszaújváros-Szerencs) azért kell időközi országgyűlési képviselő-választást tartani, mert az eddigi képviselő, a fideszes Koncz Ferenc motorbalesetben meghalt. Az időközi választás tétje az, hogy a Fidesz-KDNP-nek megmarad-e a kétharmados többsége a Parlamentben.

A Fidesz a politikus lányát, Koncz Zsófiát indítja az október 11-ei választáson. Az ellenzék közös jelöltje a jobbikos Bíró László – azonban az NVB döntése szerint, melyet a Kúria is helybenhagyott, a Jobbik logója nem lehet ott a szavazólapon, mivel a párt mint jelölőszervezet bejelentését egy olyan képviselő intézte, akinek erre már nem volt érvényes megbízatása.

Miután kiderült, hogy az ellenzék közös jelöltje Bíró László lesz, Setét Jenő roma jogvédő aktivista nyilvánosságra hozta a jobbikos politikus alig egy évvel ezelőtti facebookos kommentjeit, amikben kirekesztő megjegyzéseket tesz a zsidókra és a cigányokra. Bíró nem ismerte el, hogy a kommenteket ő írta volna, de általánosságban bocsánatot kért vállalhatatlan kijelentései miatt. A kormánypártok többször számon kérték az ellenzéken a jelölt személyét, kettős mércével vádolva a jelölő pártokat.

A kampányban téma volt, hogy Koncz Zsófia egy szerencsi játszótér-felújításról gyerekekkel készített fényképet tett közzé a közösségi oldalán, amiről egy kifogást követően a tiszaújvárosi oevb megállapította, hogy Koncz megsértette a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség választási alapelvét. A határozat ellen fellebbezést nyújtottak be, amit a Nemzeti Választási Bizottság bírált el megváltoztatva a korábbi döntést, eszerint mivel nem köznevelési intézményben készült a fotó, nem volt jogszabálysértő Koncz fotója. Az ellenzék kifogásolta azt is, hogy egy héttel a választás előtt a Fidesz akciós zöldségvásárt tart Tiszaújvárosban, ahol például a krumplit 100, a hagymát 133 forintért lehet megvásárolni.

Kép: Vajda János/MTI

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől