Parlamenti ülést kezdeményez az ellenzék a Klubrádió és az orosz vakcinák ügyében

2021. január 26. – 16:10

frissítve

Parlamenti ülést kezdeményez az ellenzék a Klubrádió és az orosz vakcinák ügyében
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Február 1-jére, azaz jövő hétfőre rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik az ellenzéki pártok, jelentette be a hatpárti ellenzéki szövetség kedden a Parlament előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd frakciói már hétfőn bejelentették, hogy a vakcinabeszerzéseket és a kormány gazdasági lépéseit is ellenőrző vizsgálóbizottságokat hoznának létre. Erről, valamint a médiaszolgáltatók közötti hátrányos megkülönböztetést célzó törvényjavaslatról beszéltek most bővebben a Momentummal kiegészülve.

„Látható, hogy a kormányzati intézkedések nem elégségesek – sem gazdasági, sem egészségügyi szempontok szerint. A vakcinabeszerzés körül kialakult helyzettel, és a gazdasági válság kezelésére tett intézkedésekkel a kormány csak tovább rontott az amúgy is rendkívüli helyzeten”

– mondta a jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita. – „Válaszokat követelünk a kormánytól, mert az egy éve járványkezelés címén tett intézkedéseik nem váltották be a reményeket. Most az idő a legkevesebb, cselekvésre van szükség. Reméljük, hogy a kormánypárti képviselők tiszteletüket teszik a munkahelyükön, és részt vesznek a rendkívüli ülésen.”

Potocskáné Kőrösi Anita felszólalása az ellenzéki pártok sajtótájékoztatójánForrás: Demokratikus Koalíció / Facebook
Potocskáné Kőrösi Anita felszólalása az ellenzéki pártok sajtótájékoztatójánForrás: Demokratikus Koalíció / Facebook

„Az ellenzéki együttműködés pártjai elkötelezettek abban, hogy számonkérjék a kormányt, mégis mit csinált az elmúlt egy évben” – mondta Csárdi Antal, az LMP képviselője. Szerinte azért van szükség a gazdasági vizsgálóbizottságok létrehozására, hogy kivizsgálják, valóban a magyar állampolgárok érdekeit nézte-e a kormány a bevezetett gazdaságvédelmi intézkedéseknél:

„Míg a kormány főleg az oligarcháit támogatja, és átvállalja a győri Audi-gyár veszteségeinek nagy részét, a kis- és középvállalkozások a lét és nemlét határán billegnek. Egy ilyen bizottságnak javaslatokat kell tennie arra, milyen intézkedésekkel lehet jobb helyzetet teremteni – erre több példát is lehetne hozni Nyugat-Európából” – mondta Csárdi.

Felelnie kell a kormánynak az ígéreteiért

„Kíváncsian várjuk, hogy a fideszes képviselők csak akkor hajlandóak-e dolgozni, ha a Budapest–Belgrád vasútvonal szerződéseit kell titkosítani, vagy akkor is, ha valóban az állampolgárok érdekeiért kell cselekedni” – mondta a Párbeszéd képviselője, Kocsis-Cake Olivio. Szerinte a kormányfő több meggondolatlan kijelentést tett nyár óta, amiért felelnie kell: „Nyáron azt mondta a miniszterelnök, teljesen fel vannak készülve – miközben kiderült, hogy a szűrési kapacitás sem volt elégséges, a szűrési protokoll nem volt felállítva, nem volt elég szűrőhely, és nem volt elég ember, aki ezeket a szűréseket csinálja.”

„Ősszel azt ígérte a kormány, emberéletekben méri a járvány elleni védekezést. Azóta sajnos 12 ezer honfitársunk hunyt el, ami lakosságarányosan az egyik legrosszabb adat Európában – erről is beszélnünk kellene.”

„Az oltási programról pedig azt mondta Orbán, hogy akár egy hétvége alatt le tudnak oltani mindenkit – holott még most sincs olyan konkrét oltási terv, amiből minden magyar állampolgár megtudhatná, mikor kapja meg a védőoltását” – mondta Kocsis-Cake, aki szerint nemcsak Orbán Viktornak, de a teljes kormánynak jelen kell lennie a parlamenti ülésen – köztük Kásler Miklós egészségügyért felelős miniszternek is, aki a koronavírus-járvány helyett az utóbbi napokban Mátyás király csontvázáról nyilatkozik a sajtóban.

Bizalmatlanságot kelt az orosz vakcinabiznisz

„A közvélemény tele van aggodalommal – éppen ezért kell jönnie a kormánynak, hogy oszlassa el az aggodalmakat, ne az ellenzék, hanem az egész ország számára” – mondta a DK-s Arató Gergely, aki szerint ha nincs a kormánynak takargatnivalója, adjon számot a vakcinahelyzetről az ország nyilvánossága előtt. „Szeretnénk tudni, ki, milyen körülmények között, milyen szerződésekkel szerzi be ezeket a vakcinákat. Az európai vakcinákkal kapcsolatban tudjuk ezt, de az orosz és kínai oltóanyagokról nem.”

Arató szerint a kormánypárti sajtó „azt hazudja, hogy az ellenzék oltásellenes – mi viszont csak átláthatóságot követelünk, mert a kormány bizalmatlanságot kelt a vakcinákkal szemben”.

„Minden olyan parlamenti és parlamenten kívüli eszközt támogatunk, ami a közpénzek útját vizsgálja” – mondta a parlamenten kívüli Momentum képviseletében Orosz Anna, aki szerint „a kormánynak számos intézkedése volt, ami megkérdőjelezi azt, hogy a saját állampolgárai érdekét tartja szem előtt, vagy a gazdasági elitjéét”.

„Jó példa erre Mészáros Lőrinc szállodaláncának megsegítése, az orosz vakcina beszerzése körüli átláthatatlanság, vagy a használhatatlan lélegeztetőgépek biznisze.” A Momentum politikusa szerint ha a kormány „nem kreált ellenségképek ellen” akar küzdeni, akkor támogatnia kell a vizsgálóbizottságok felállítását: „Arra kérjük a kormányt, hogy az emberek jólétével, és ne a lopással foglalkozzanak.”

Meghosszabbítanák a Klubrádió engedélyét

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese kollégáitól eltérően viszont nem a koronavírus-válsággal kapcsolatban szólalt fel: „A Klubrádió elhallgattatása is napirendre kell kerüljön, mert a most hatályos médiajogi szabályozás szerint a rádiónak február 15-én el kell hallgatnia” – mondta Harangozó.

Még múlt héten számoltunk be arról, hogy felfüggesztette a Médiatanács a budapesti 92,9 MHz-es frekvencia rádiós pályáztatását, mert az ATV tulajdonosi köréhez tartozó Spirit FM működtetője megfellebbezte a pályázatának kizárását. Mivel a pályáztatás várhatóan csak a bíróság jogerős döntése után folytatódhat, így kérdéses, hogy a február 14-ig szóló engedélyének lejárta után tovább szólhat-e a Klubrádió a 92,9-en.

„Nehéz azt feltételezni, hogy ez nem egy újabb pitiáner jogi eszköz a kritikus hangok elhallgattatására” – mondta Harangozó, szerinte ugyanis „a törvény betűjéből az következik, hogy el fogják veszíteni a frekvenciát, és mire a bírósági eljárás véget ér, addigra se híre, se hamva nem lesz a Klubrádiónak”. Éppen ezért terjesztenék az Országgyűlés elé a médiatörvény módosítását, hogy lehetővé tegyék a rádió további sugárzását:

„A Fidesz tagozataként működő Médiatanács rossz döntéseit meg kell akadályozni. Sok százezer ember kedveli, szereti a rádiót, megbízik benne, és normális demokratikus országban ilyet nem lehetne megcsinálni egy médiummal.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!