Gulyás: Az egyetemek akkor kerülnek alapítványi fenntartásba, ha ezt ők maguk is akarják

2021. január 14. – 10:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Először tartott kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 2021-ben. A tájékoztatót itt követhette élőben.

Gulyás nem válaszolt arra a kérdésre, hogy hány egyetem esetében tervezik azt, hogy alapítványi fenntartásba kerüljön. Lényegében megismételte a korábbi válaszát, miszerint a kormány jó néhány egyetemnél az átalakítást megtette, mert ezt hatékonyabb működésnek tartja. Ha ezt az egyetem vezetése, szenátusa a modellváltást nem támogatja, ők nem erőltetik. „A kezdeményező félnek az egyetemnek kell lennie” – mondta.

Az amerikai és az európai vakcinagyártókkal az EU-s megállapodás alapján nem lehet külön tárgyalni, csak azt tudjuk tenni, hogy az EU-s tárgyalásoknak drukkolunk – mondta Gulyás.

A magyar kormány felelőssége ezért nem Nyugat felé áll fenn, Oroszországból és Kínából van lehetőségünk az EU nélkül vakcinát szerezni. Szerinte az Európai Bizottságot joggal bírálják azért, hogy ártárgyalásokat folytatott, és lassú volt az engedélyezési eljárás is. A kormány álláspontja szerint ugyanakkor a válsághelyzetben még a bizottságnak is inkább bizalmat kell adni a miniszter szerint.

Feltéve, hogy már be lenne oltva, és véget érnének a koronavírus miatt bevezetett korlátozások. Szentkirályi Alexandra ezenkívül koncertre is menne. Gulyás Gergely azt mondta, szívesen beülne már egy jó étterembe, amikor arról kaptak kérdést a kormányszóvivővel, hogy mit szeretnének először csinálni a lockdown végeztével.

Kapott a magyar államtól, avagy a Honvédelmi Minisztériumtól ösztöndíjat Orbán Gáspár a brit Sandhurst Királyi Katonai Akadémián folytatott tanulmányaira? Ha igen, mivel indokolják, hogy a három szerencsés fiatal közül az egyik a miniszterelnök gyermeke volt, aki tavaly ebben az ösztöndíjban részesülhetett? A kormányfő nem tartja összeférhetetlennek a 34 millió forintos képzési költség állami térítését a saját rokonai esetében?

– ezeket a kérdéseket tette fel a Telex. (A kérdések beküldése után egyébként megtaláltuk Orbán Gáspár nevét azon a nyilvános listán, ahol a brit katonai elit iskola tavaly végzett diákjait sorolták fel.)

Szentkirályi Alexandra ugyanakkor nem olvasta be a kérdéseinket, csak azt közölte, hogy érdeklődtünk a témában. Szerinte: az adatgazda a Honvédelmi Minisztérium, személyes adatokat nem közölhetnek.

Az összeférhetetlenségre nem reagált a kormányszóvivő.

A Honvédelmi Minisztérium adott tájékoztatást, ami szerint több mint 160 magyar katona vett részt külföldi kiképzéseken, ezek többsége tengerentúli volt – egészítette ki Gulyás Szentkirályit. Arra, hogy Orbán Viktor fiának nevét a HM sem közölte, nem tért ki a miniszter.

A turisztikai ügynökség jelenleg az edzőtermek tulajdonosaival egyeztet. Tavaly a fesztiválszervezőkkel is egyeztettek, erre idén is nyitottak. Mivel egyelőre nem tudják, hogy tudnak-e megfelelő mennyiségű oltóanyagot szerezni, ezért nehéz felelősséggel nyilatkozni a nyári fesztiválszezonról.

„Első kézből tudom mondani, hogy ez álhír, amivel újságírók magukat szórakoztatják” – kommentálta Gulyás az innovációs miniszter lemondásáról szóló hírt.

Ezt mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A kormány arra készül, hogy a következő országgyűlési választások előtt „külföldről pénzelt médiumok, NGO-k, önmagukat társadalminak nevező szervezetek” próbálják majd a kormányt lejáratni. Ilyen értelemben minden eddiginél erősebb lehetnek a külföldi beavatkozási kísérletek Gulyás szerint.

Annak idején Magyarország is vállalta, hogy majd bevezeti az eurót, de az euró zónába való belépés mindenhol árdrágulással járt, véli a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint így „semmi nem sürget bennünket”.

A legrosszabb forgatókönyvvel kell számolni, de a legjobb forgatókönyvért kell mindent megtenni – válaszolta a Gulyás a kormányinfón feltett kérdésre. Szerinte az a reális, de legrosszabb forgatókönyv jelenleg, hogy nyár előtt nem lehet turisztikai célból külföldre utazni. Ahhoz, hogy korábbi lehessen az újranyitás, arra lenne szükség, hogy ne csak az EU-ra támaszkodva tudjunk vakcinát szerezni.

Nem tudják, hogy a Szegedi Tudományegyetem átalakul-e, vagy sem. Gulyás szerint ugyan az alapítványi működési modell egy sokkal jobb működési modell, de senkivel szemben nem kívánnak olyan döntést hozni, ami az ő érdekeikkel ellentétes. Ha van ilyen igény a modellváltásra Szeged esetében, akkor állnak elébe.

Ezért aztán nem is tudott információt adni arról, hogy Novák Katalin a Szegedi Tudományegyetem kuratóriumi tag lehet a Szegedi Tudományegyetemen.

Mivel jelenleg az államok vásárolnak vakcinákat, ezért nulla az esélye annak, hogy cégek értékesítenének védőoltásokat, ezért Gulyás mindenkit arra kért, aki ilyennel találkozik, forduljon a rendőrséghez.

Az oltás önkéntes, ezért jelentkezni kell, ennek pedig a regisztráció a módja, közölte Szentkirályi Alexandra. Külön tájékoztatást csak azok kapnak emailen, akik ezt a regisztrációkor kérték; akik az erre vonatkozó rubrikát nem pipálták ki, csak akkor kapnak levelet, ha az oltási terv alapján rájuk kerül a sor.

Magyarországon nincs olyan település, ahol ne lenne internet, akinek nincs internetelérése, és nem idős (azaz nem jelentkezhetett levélben), az a település jegyzőjénél vagy önkormányzatánál kérheti, hogy segítsenek neki a regisztrációhoz internetelérést biztosítani – mondta a kormányszóvivő.

A önkormányzati megszorításokkal kapcsolatban Gulyás azt mondta, hogy „nyitottak arra, hogy tárgyaljanak a fővárossal vagy más városokkal”. Emlékeztetett arra is, hogy a fővárosnak saját elmondásuk szerint más bevételszerzési lehetőségei is vannak, igen drágán tart fenn egy brüsszeli irodát, és annak érdekében fejt ki komoly lobbitevékenységet, hogy az Európai Unióból juthasson közvetlen forrásokhoz, ami egyébként közös érdek, „és örülünk neki, ha közvetlenül lehívható forrásokat tud szerezni”, mondta Gulyás.

„Ha a kormány fejlesztési forrásokkal tud segíteni a fővárosnak, akkor tárgyaljunk róla!” – mondta. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint,

az ország leggazdagabb városa Budapest, mint ahogy az elmúlt évek fejlesztéseinek a legnagyobb nyertese a főváros.

A Momentum javaslatára, miszerint kapjanak 100 ezer forintot azok, akik beoltatják magukat, Gulyás úgy reagált, hogy Fekete-Győr Andrásnak először inkább elnézést kellene kérni a rendőrségtől, mert füstgránátot dobott rájuk, és ez a mai napig nem történt meg. „Ha az Amerikai Egyesült Államokban lenne, börtönben lenne, jobb esetben, mert láttunk azért szigorúbb fellépéseket is az elmúlt hetekben”, mondta.

Nincs pontos, naprakész adata, közölte a miniszter, de szerinte közeledünk a másfél millió regisztrálthoz. Gulyás arról is beszélt, jó lenne, ha minél többen regisztrálnának, mert a fiataloknál is jobb, ha nem kapják el ezt a betegséget. A miniszter azt is elmondta a kormányinfón, hogy oltási terv szerint a rendvédelmi szervek dolgozóit megelőzik az idős emberek.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslata nem ördögtől való, hiszen amikor elfogadták az egészségügyi törvényt, a kormány is kivételt tettek a szülész-nőgyógyászok esetében.

Jogos igény, hogy minden nő annál az orvosnál szülhessen, aki korábban kezelte. A jelenlegi helyzetben mindenki választhat szülész-nőgyógyászt, és annál szüljön, akinél szeretne, ezt a jövőben is biztosítani kell. „Keressük azt a megoldást, ami nem feszíti szét az új szabályozás egyébként helyes kereteit, amely a hálapénzt megtiltja, de lehetőséget ad arra, hogy ellentételezni lehessen, ha egy szülész-nőgyógyász éjjel-nappal készenlétben áll”, mondta Gulyás.

Sokan élnek a hitelmoratóriummal: pillanatnyilag majdnem másfél millió ember és 48 ezer vállalkozás – közölte Gulyás Gergely.

A kormány próbál bértámogatásokkal is segíteni a vendéglátásban, a szálláshely-szolgáltatásba, illetve a sporttal, szórakoztatással és szabadidős tevékenységekkel foglalkozó vállalkozásokban dolgozók több mint kétharmada kétharmada kapja meg az állami támogatást.

„A foglakoztatási adatok reménykedésre adnak okot, annál kevesebb kárt okoz a gazdaságban a vírus, minél hamarabb tudunk nyitni, ezért a kormány legfontosabb törekvése az, hogy vakcinát szerezzen” – mondta a kormányinfón Gulyás.

Az M1 Hadházy Ákos Facebook-bejegyzéseire kérdezett rá, így a szentendrei halottasház esetére is. Gulyás tragikusnak tarja, hogy egy önkormányzati képviselő olyan képeket készít, amelyek, amellett, hogy kegyeletsértő, még jogsértő tevékenység is, ráadásul a konkrét esetben önleleplezés is történt, hiszen Szentendrén ellenzéki a polgármester.

Ha lenne elég oltóanyag, akkor Gulyás szerint az ország képes lenne arra, hogy

egy nap alatt félmillió embert oltsanak be Magyarországon.

Hangsúlyozta, hogy az oltás önkéntes, a kormány ezt nem teszi kötelezővé, arra jelentkezni kell, és mindenkit erre biztatnak. Hozzátette, hogy a jövőben kampányt is indítanak majd, hogy minél többen jelentkezzenek az oltásra.

Két lehetőség van arra, hogy a kormány enyhítsen a szigorú járványügyi intézkedéseken:

  • ha a járványgörbe lefelé tart,
  • ha sikerül az átoltottságot olyan mértékben garantálni, hogy a legkockázatosabb csoportok tagjai megkapják a védőoltást.

A kormány azon dolgozik, hogy legyen vakcina. Jó esély van arra, hogy Kínából is szerezzenek vakcinát, ami egyértelműen hatékony védettséget nyújt. „A Sinopharmmal megállapodtak, már csak a szállítás időpontja kérdéses”, közölte Gulyás.

Magyarország eddig 19 700 oltóanyagot kötött le öt gyártónál az Európai Uniónál. A szállítás lassú, ezért Brüsszelt éles kritikák érték, Finnországtól Németországig éles kritikákat fogalmaztak meg.

A szerdai kormányülés témáit Gulyás Gergely ismertette a kormányinfón. Először arról beszélt, hogy a koronavírus miatt bevezetett korlátozásoknak köszönhetően a járvány visszaszorulóban van, túl vagyunk a második hullámon.

  • A miniszter szerint ez nem európai tendencia, ezért annak a veszélye továbbra is fennáll, hogy külföldről hozzák be a fertőzéseket.
  • Tavaly 9000-rel volt magasabb az elhunytak száma, mint egy évvel korábban, ez a szám megfelel a koronavírusban elhunytakról közölt adatoknak Gulyás szerint.
  • A magyar intézkedések világosak, következetesek, ezeket kell fenntartani a szakértők véleménye szerint. Ezek betartása a garanciája annak, hogy a járvány második hulláma továbbra is lefelé tartson.
  • Magyarország Európa legjobban teljesítő országainak egyike a munkahelyek megvédése szempontjából – állította Gulyás. 2020 decemberében 4000-rel több ember dolgozott, mint egy évvel korábban, mondta a miniszter, majd hozzátette, igaz, hogy többen dolgoznak részmunkaidőben.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán jelentette be, hogy három beteg mintájában azonosították a brit vírusmutációt. A vírus Angliában megjelent új mutációja ugyan nem okoz súlyosabb betegséget, mint az eddigiek, de 50-70 százalékkal fertőzőképesebb, ezért az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel fogják elkapni és terjeszteni azt.

Csütörtökre 1926 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 347 636 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 118 beteg, így az elhunytak száma 11 066 főre emelkedett. 4689 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormányinfót még mindig online tartják, ezért a kérdéseinket előzetesen, írásban kell elküldeni. Ezután pedig csak reménykedhetünk abban, hogy a tájékoztatón az előre feltett kérdéseink közül legalább néhányat felolvas Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az élő adásban. Ezen a héten az alábbiakra szeretnénk választ kapni:

  • Kapott a magyar államtól, avagy a Honvédelmi Minisztériumtól ösztöndíjat Orbán Gáspár a brit Sandhurst Királyi Katonai Akadémián folytatott tanulmányaira? Ha igen, mivel indokolják, hogy a három szerencsés fiatal közül az egyik a miniszterelnök gyermeke volt, aki tavaly ebben az ösztöndíjban részesülhetett? A kormányfő nem tartja összeférhetetlennek a 34 millió forintos képzési költség állami térítését a saját rokonai esetében
  • Ha kötelező – amennyiben tényleg kötelező – a koronavírus elleni beoltáshoz a regisztráció, miért mondta például Orbán Viktor, hogy „Azért kell regisztrálni, hogy fel tudjuk mérni, hogy mégis az önkéntes vakcinára mekkora lesz a kereslet, ki akarja, és ki nem”, Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig azt, hogy „A regisztráció egyfajta információ felénk. Szeretnénk tudni azt, hogy a magyar lakosságban milyen igény mutatkozik a vakcina iránt”? Ezek a kijelentések nem ellentétesek azzal az üzenettel, hogy ha nem regisztrálsz, nem kapsz oltást?
  • A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint „Mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát...”, a Nemzeti Népegészségügyi Központ jogi osztálya szerint viszont a vakcinainfo.gov.hu-n történő regisztráció nélkül is lesz lehetőség az oltás igénylésére. Melyik az igaz a két, látszólag ellentmondó állítás közül? Kell-e mindenképp regisztrálni, hogy valaki kapjon oltást, vagy kaphat azt regisztráció nélkül is?
  • A vakcinainfón az oltásra jelentkezők közül van, aki kap visszajelzést emailben a regisztrációról, van, aki viszont nem. Mi ennek az oka?
  • „A járványügyi intézkedéseket az oltás időtartama alatt is fenntartjuk, addig, amíg az átoltottság kellő mértékű nem lesz” – mondta Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb adásában. Mely intézkedéseket kell mindenképpen fenntartani, és mit jelent a kellő mértékű átoltottság – tehát a lakosság hány százalékának beoltásáig lesz például érvényben a veszélyhelyzet, vagy egyes korlátozó intézkedések?
  • A Fidesz szándékában áll marani az Európai Néppártban akkor is, ha a kormánypárt európai parlamenti (EP) delegációját kizárják az EPP EP-s képviselő-csoportjából?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!