Magyarországon is megjelent a brit vírusmutáció

2021. január 13. – 12:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán is megtartották az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóját, ahol először György István területi közigazgatásért felelős államtitkár beszélt az oltási tervről, így arról is, hogy még folyik az egészségügyi dolgozók oltása, de ezzel párhuzamosan elkezdődött az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is. Kitért a Moderna- és a Pfizer–BioNTech-vakcina közötti különbségekre, így például arra is, hogy előbbi esetében 28 napnak kell eltelnie a két oltás között. Valamint újból felhívta a figyelmet arra, hogy a szociális alapellátásban dolgozók – így például a gyermekvédelemben, a hajléktalanellátásban dolgozók, a szociális munkások, a falugondnokok – ezen a hétvégén ingyenesen teszteltethetik magukat, amennyiben arra előzetesen regisztrálnak.

Ezután Csákó Ibolya, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának kiemelt főreferense beszélt arról, hogy a bűnözők az interneten próbálnak hamis vakcinákat eladni,

ennek ne dőljön be senki!

Hozzátette, hogy a rendőrség folyamatosan monitorozza az internetes felületeket, eddig azonban nem találtak olyan hirdetéseket, amelyek hamis védőoltást árultak volna.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ma is részletes adatokat sorolt arról, hogy az elmúlt egy napban hányszor kellett a rendőröknek intézkedniük a rendeletek be nem tartása miatt, így például hány üzletben nem viseltek maszkot, hányszor találkoztak olyan emberrel, akiken a közterületen vagy a tömegközlekedési eszközökön nem volt maszk, és felsorolta, hányszor intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt.

Végül pedig Müller Cecília országos tisztifőorvos ismételte el a napi adatokat, melyeket ebben a cikkünkben foglaltunk össze. Úgy véli, a járványügyi adatok napok óta „kedvező tendenciát” mutatnak, de ez mégsem ad okot a szabályok lazítására. Ehhez kapcsolódva közölte azt is, hogy

a koronavírus halálos áldozatainak mindössze három százalékáról mondható el az, hogy nem volt semmilyen más alapbetegségük.

Megismételte, hogy kedd estig az összes oltóanyagot felhasználták, tegnap viszont újabb szállítmány érkezett, amivel további 51 ezer embert lehet majd beoltani, és elmondta azt is, hogy január 18-tól elkezdődik a második oltások beadása is.

Müller a mai tájékoztatón azt is közölte, hogy mára

három beteg mintájában azonosították a brit vírusmutációját.

„Nyilvánvaló volt, hogy Magyarországot sem kerülheti el ez a variáns. Tudjuk róla, hogy rendkívül gyors terjedésre képes, és a megbetegítőképessége jóval magasabb, 50-70 százalékkal több, mint a koronavírusnak, amelyet a kezdet kezdetén azonosítottunk” – mondta. Hozzátette, hogy „a vakcinagyártók mindegyike állítja, hogy az alkalmazott vakcinák hatékonyak az új mutánssal szemben is”.

A tájékoztató végén ezúttal is felolvasták az előre kiválogatott újságírói kérdéseket. A válaszok közül a legfontosabbak:

  • A magyar lakosság védettsége akkor alakul majd ki, ha elég nagy számban megkapták az emberek a védőoltást. Ugyanakkor még hosszú ideig kell hordani a maszkokat és betartani a higiéniás szabályokat.
  • Az összes védőoltást beadták, ami a rendelkezésükre állt. A szállításnak megfelelően azok a vakcinák érkeznek Magyarországra, amelyeket az EU engedélyezett. Tudnának és szeretnének is oltani többet. A magyar kormány mindenkivel tárgyal, ahonnan hatékony és biztonságos vakcinát tudnak beszerezni.
  • Ahogy kielégítik egy-egy kockázati csoport igényét, folyamatosan lép be a következő csoport, hiszen a cél az, hogy az összes vakcinát, ami rendelkezésre áll, gyorsan és széles körben eloltsák. Minden csoport oltására készülnek, ez viszont nem egyszerű logisztikai feladat.

70 százalékkal gyorsabban terjed

A vírus Angliában megjelent új mutációja ugyan nem okoz súlyosabb betegséget, mint az eddigiek, de 50-70 százalékkal fertőzőképesebb, ezért az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel fogják elkapni és terjeszteni azt. Az új vírus miatt a brit kórházak jelenleg is nagyobb nyomás alatt vannak, mint a világjárvány kezdete óta bármikor, ráadásul a mutáció világszerte már több mint harminc országban megjelent; múlt héten Szlovákiában is kimutatták.

Rusvai Miklós virológus korábban arról beszélt, hogy a mutáns vírus jobban kötődik a sejtekhez, nagyobb számban termelődik, így könnyebben terjed. Ha például egy zsúfolt üzletben eddig el tudtuk kerülni a fertőzést, ezután nem biztos, hogy azonos körülmények között megússzuk

„Ha nálunk is elterjedne a mutáció, az keresztülhúzza a várakozásokat, azaz a jelenlegi korlátozások mellett is csak lassabban csökkenhet a fertőzések, a betegek és a halálesetek száma”

– mondta szakember. Ő egyébként múlt héten azt is nyilatkozta: biztos benne, hogy a mutáció már itt van nálunk is, csak eddig nem mutatták ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!