A virológus szerint biztos, hogy már Magyarországon is jelen van a koronavírus brit mutációja

Másolás

Vágólapra másolva

„Biztos vagyok benne, hogy már itt van nálunk is, csak eddig nem mutatták ki” – mondta Rusvai Miklós virológus a Blikknek. A szakember emlékeztetett, a mutáns vírus azért veszélyesebb a korábbinál, mert 70 százalékkal gyorsabban terjed. Kedden már Szlovákiában is kimutatták az eddiginél sokkal fertőzőbb koronavírus-mutációt. Ez az a vírus, amelynek agresszív terjedése miatt Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn este az egész országra szigorú zárlatot rendelt el.

A vírus Angliában megjelent új mutációja ugyan nem okoz súlyosabb betegséget, mint az eddigiek, de 50-70 százalékkal fertőzőképesebb, ezért az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel fogják elkapni és terjeszteni azt. Az új vírus miatt a brit kórházak jelenleg nagyobb nyomás alatt vannak, mint a világjárvány kezdete óta bármikor, ráadásul a mutáció világszerte már több mint harminc országban megjelent.

Rusvai Miklós szerint a mutáns vírus jobban kötődik a sejtekhez, nagyobb számban termelődik, így könnyebben terjed. Ha például egy zsúfolt üzletben eddig el tudtuk kerülni a fertőzést, ezután nem biztos, hogy azonos körülmények között megússzuk

„Ha nálunk is elterjedne a mutáció, az keresztülhúzza a várakozásokat, azaz a jelenlegi korlátozások mellett is csak lassabban csökkenhet a fertőzések, a betegek és a halálesetek száma”

– jelentette ki a Blikknek a szakember.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>