A Telex ezeket a kérdéseket tette fel

2021. január 14. – 09:43

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányinfót még mindig online tartják, ezért a kérdéseinket előzetesen, írásban kell elküldeni. Ezután pedig csak reménykedhetünk abban, hogy a tájékoztatón az előre feltett kérdéseink közül legalább néhányat felolvas Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az élő adásban. Ezen a héten az alábbiakra szeretnénk választ kapni:

  • Kapott a magyar államtól, avagy a Honvédelmi Minisztériumtól ösztöndíjat Orbán Gáspár a brit Sandhurst Királyi Katonai Akadémián folytatott tanulmányaira? Ha igen, mivel indokolják, hogy a három szerencsés fiatal közül az egyik a miniszterelnök gyermeke volt, aki tavaly ebben az ösztöndíjban részesülhetett? A kormányfő nem tartja összeférhetetlennek a 34 millió forintos képzési költség állami térítését a saját rokonai esetében
  • Ha kötelező – amennyiben tényleg kötelező – a koronavírus elleni beoltáshoz a regisztráció, miért mondta például Orbán Viktor, hogy „Azért kell regisztrálni, hogy fel tudjuk mérni, hogy mégis az önkéntes vakcinára mekkora lesz a kereslet, ki akarja, és ki nem”, Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig azt, hogy „A regisztráció egyfajta információ felénk. Szeretnénk tudni azt, hogy a magyar lakosságban milyen igény mutatkozik a vakcina iránt”? Ezek a kijelentések nem ellentétesek azzal az üzenettel, hogy ha nem regisztrálsz, nem kapsz oltást?
  • A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint „Mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát...”, a Nemzeti Népegészségügyi Központ jogi osztálya szerint viszont a vakcinainfo.gov.hu-n történő regisztráció nélkül is lesz lehetőség az oltás igénylésére. Melyik az igaz a két, látszólag ellentmondó állítás közül? Kell-e mindenképp regisztrálni, hogy valaki kapjon oltást, vagy kaphat azt regisztráció nélkül is?
  • A vakcinainfón az oltásra jelentkezők közül van, aki kap visszajelzést emailben a regisztrációról, van, aki viszont nem. Mi ennek az oka?
  • „A járványügyi intézkedéseket az oltás időtartama alatt is fenntartjuk, addig, amíg az átoltottság kellő mértékű nem lesz” – mondta Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb adásában. Mely intézkedéseket kell mindenképpen fenntartani, és mit jelent a kellő mértékű átoltottság – tehát a lakosság hány százalékának beoltásáig lesz például érvényben a veszélyhelyzet, vagy egyes korlátozó intézkedések?
  • A Fidesz szándékában áll marani az Európai Néppártban akkor is, ha a kormánypárt európai parlamenti (EP) delegációját kizárják az EPP EP-s képviselő-csoportjából?