Jakab Péter: Miniszterelnök úr, ön megőrült!

2020. november 16. – 15:25

frissítve

Jakab Péter: Miniszterelnök úr, ön megőrült!
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az azonnali kérdések órájában a képviselők Orbán Viktort is kérdezték hétfőn a parlamentben.

A miniszterelnök egy órán keresztül válaszolt a kérdésekre.

Orbán Viktor egy órán át köteles válaszolni a képviselők kérdéseire az azonnali kérdések órájában, ez letelt, így percről percre tudósításunkat lezárjuk.

Dúró Dóra is kérdezte Orbán Viktort. A képviselőnő arról beszélt, hogy 16 éve csatlakozott az ország az Európai Unióhoz, és érdemes mérleget vonni. Szerinte már a csatlakozást megelőző kampány is félrevezető volt, de azóta még közelebb kerültünk az Európai Egyesült Államokhoz, miközben „mézes mázos ígéretek nem teljesültek”. Majd feltette a kérdést:

„Magyarországnak feltétlenül és minden körülmények között az unió tagjának kell lennie?”

Dúró szerint az Unión kívül is van élet, és 2030-ra készen kell állnia az országnak arra, hogy esetleg ne az Európai Unió tagja legyen. Majd megkérdezte, hajlandóak-e Orbánék úgy módosítani az Alaptörvényt, hogy népszavazást lehessen tartani a kilépésről.

Orbán válaszában azt mondta, így is föl lehet tenni a kérdést, hogy feltétlenül az Unió tagjának kell-e lennünk, de ő máshonnan közelíti meg a kérdést: mi értelme van az Uniónak? És Orbán szerint az, ha a társult nemzetek megmaradnak, addig van értelme, míg a társult országok nemzeteinek megmaradását segíti.

„Hogy ezer év múlva is itt állhassunk, és vitatkozhassunk”

– mondta Orbán.

Dúró újra feltette a kérdést az Alaptörvény módosításával kapcsolatban, amire Orbán azt mondta, azt támogatom, hogy az uniós kérdésekről a magyar parlament döntsön.

A jobbikos Stummer János azt kérdezte Orbán Viktortól, ki lesz majd a felelős azért, hogy a kormánypártok a járvány azt tartották a legfontosabbnak, hogy a cserekapus kapjon kompenzációt ahelyett, aki most veszítette el a munkáját?

„Vagyunk páran az országban, aki azt gondolja,a felelősséget magának kell vállalnia. Ennek az országnak erős és bátor vezetőre van szüksége, nem pedig egy gyenge emberre, aki elbújik a felelősség elől. Legyen legalább ön erős, ha már a forint gyenge” – mondta Stummer.

Orbán szerint most a védekezésre van szükség, nem olyan hazugságokra, mint amiket Stummer mondott: 72 százalékra emelték fel az ápolónők bérét, az orvosok pedig 100 százalékos emelést fognak kapni.

Stummer erre visszacsatolt arra az Orbán-interjúra, amikor a miniszterelnök arról beszélt, mindenkit meg fognak menteni, aki elkapja a koronavírust, közben pedig naponta több tucatnyian halnak meg. Orbán szerint ő azt továbbra is tartja, hogy „mindenkit meg fogunk gyógyítani, aki menthető. A menthetetlen betegek gyógyítására vállalkozni nem lehet”.

A párbeszédes Tordai Bence a kormány válságkezelése „gyáva és kaotikus”, és a térségben Magyarországon a legdurvább a gazdasági visszaesés.

Tordai szerint a kormány az ő javaslatukra hozott rendeletbe több javaslatot, most hozna egy újabbat: vezessék be az alapjövedelmet, idén télen sok embernek fog nehézséget okozni a megélhetés.

Orbán Viktor erre úgy reagált, „szeretjük, ha valaki végre jó kedvre derít minket” a mondandójával, de a tények azt mondják, hogy azt nem fogják végrehajtani, hogy ha 500 méteren belül nincs közel hozzájuk bolt, akkor a nyugdíjasok ingyen tömegközlekedhessenek. Orbán szerint az alapjövedelem azt jelenti, hogy azoktól vegyenek el pénzt, akik dolgoznak, és azoknak adják, akik nem dolgoznak, és ő ezt nem fogja támogatni.

Tordai szerint Orbán rosszul értelmezi az alapjövedelem fogalmát, de arra kéri őt, ebben a súlyos gazdasági válságban fontolja meg ezt mégis, majd átnyújtotta Orbánnak a Párbeszéd összeállítását az alapjövedelemről.

Orbán ezután azt mondta, ők mindenkinek megpróbálnak munkát adni, munkára ösztönözni az embereket, nem pedig pénzt adni akkor, ha nem csinálnak semmit, majd elismételte, amit a járvány első hullámában is többször hangoztatott: „nekünk nem segélyalapú-, hanem munka alapú társadalmunk van”.

Csárdi Antal (LMP) azonnali kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz „pálinkát vagy ételt az asztalra?' címmel. Ön szerint megfelel-e a társadalmi igazságosságnak és az emberek szükségleteinek az a döntés, hogy az alapvető élelmiszerek többsége 27%-os áfával rendelkeznek, míg a szállásfoglalások, vagy az éttermi fogyasztások 5%-kal, tette fel a kérdést a képviselő, majd hozzátette, hogy ráadásul az otthon főzött pálinka adómentességéért a falig elmentek Orbánék.

Orbán válaszában azt mondta, úgy tudja, a pálinka 27%-os áfával rendelkezik, de hozzátette

„bár az én fölfogásom szerint a pálinka alapvető élelmiszernek minősül”.

Ezután elsorolta, hogy a kormány a 27%-os szintről 5%-ra csökkentette a baromfi, az élő sertés, a tojás, a hal és tej áfáját, de a gazdasági tejlesítménytől is függ, mennyi terméknek lehet levinni, ráadásul a jövedelmeket a kormány nem szeretné nagyon megadóztatni, és egyszerre nem lehet alacsony a jövedelemadó és az áfa is minden terméknél.

Orbán szerint az éttermi szolgáltatások 5%-os áfája itt munkahelyek megtartásában segít, és nem luxus, amire Csárdi elmondta, hogy ez nem igazán a koronavírussal kapcsolatos döntés, hiszen évekkel korábban hozták meg ezt a döntést.

Majd még megjegyezte Orbán, hogy valószínűleg azért nem értenek egyet sok dologban – lásd pálinka –, mert

„ön egy belvárosi képviselő, mi meg máshonnan jövünk”

mondta Orbán.

A DK-s Vadai Ágnes szerint habár Orbán Viktor úgy beszélt az elmúlt hónapokban, hogy mindenkit meggyógyítanak, aki elkapja a koronavírust, „ilyeneket épeszű ember nem mond. Nincs korlátlan kórházi kapacitás, és nem tudnak mindenkit meggyógyítani. Ön a csillagokat is lehazudta az égről: nem készítették fel az országot és az egészségügyet.”

Vadai szerint „ön lopni tud, kampányolni tud, hazudozni tud, kitalált ellenségekkel szemben hadakozni tud, de kormányozni – főleg válságban – nem tud”.

Orbán erre úgy reagált, van abban valami magabiztosan pikáns, hogy a DK képviselője beszél hazugságról, miközben pont az ellenzéki párt elnöke, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mondta azt a őszödi beszédében, hogy hazudtak délben és este is. Majd a miniszterelnök elismételte, hogy az ország felkészült a járványra, és ha valaki a felkészültséget vonja kétségbe, akkor az az egészségügyi dolgozók felkészültségét is megkérdőjelezi.

Vadai újra válaszolt: „Ember, hát kit érdekel, mi volt tizennégy évvel ezelőtt?” A DK-s politikus szerint a miniszterelnök és a kormány „csak a saját pecsenyéjét sütögeti”, és nem készült fel a második hullámra. Orbán erre úgy reagált, ne rá legyenek dühösek, ha nem tettek volna a szocialista kormány alatt olyan lépéseket, amilyeneket, akkor most nem kéne azokról beszélni, mire Orbán vastapsot kapott.

Azonnali kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz Gurmai Zita MSZP-s képviselő is. Arról beszélt, a magyar kormány kezdeményezője volt egy abortuszellenes koalíciónak, olyan országgal, mint Irak, Szudán vagy Líbia. Időről időre felmerül a Fidesz-kormánynál, hogy be kellene tiltani az abortuszt, fogalmazott a képviselő, majd arra kérte Orbánt, nyugtasson meg mindenkit, nem készül az abortusz betiltására a kormány. Illetve azt kérdezte, hogy mit tesz a kormány a megelőzés érdekében, és hogyan teszik elérhetővé és megfizethetővé a fogamzásgátlást mindenki számára.

„A magyar kormány nem készül az abortusztörvény szigorítására”

– mondta Orbán. Gurmai viszontválaszában a megelőzéssel kapcsolatos kérdését ismételte meg.

Orbán erre csak megismételte a fenti mondatot. A közvetítésünket ide kattintva olvashatják.

Forrás: parlament.hu
Forrás: parlament.hu

„Miniszterelnök úr, ön megőrült” – kezdte a jobbikos Jakab Péter Orbán Viktornak címzett azonnali kérdését hétfőn a parlamentben, de Kövér László házelnök már az elején leállította.

Jakab ezután úgy folytatta, Orbán tudja-e, hogy neki kell megoldania egy válságot, miközben törvényeket módosít, és azt mondja, „Soros az új pókember”.

Orbán Viktor erre úgy reagált, a magyar egészségügy felkészült, a védekezésbe 78 kórházat vontak be, közel 15 ezer orvos és 28 ezer mentőtiszt, valamint szakápoló dolgozik. 2557 negyed- és ötödéves medikust is tudnak mozgósítani, ha kell.

Jakab szerint Orbán „ne szerencsétlenkedjen tovább, jachtozással nem lehet védekezni” a vírus ellen, például az álláskeresési járadékot meg kell emelni, ha valaki 60 év felett elveszíti a munkáját, ne közmunkára küldjék, hanem nyugdíjba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!