Abortuszellenes koalíciót hozott létre Magyarország olyan államokkal, mint Belarusz vagy Szaúd-Arábia

2020. október 22. – 22:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Abortuszellenes koalíciót hozott létre Magyarország 31 másik állammal, írja a Guardian. A Genfi Konszenzus Nyilatkozatot hat ország kezdeményezte, Magyarország mellett az Egyesült Államok, Brazília, és olyan autoriter országok, mint Egyiptom, Indonézia és Uganda. Az aláírók között ott van az emberi- és női jogok tekintetében elmaradottnak számító Bahrein, Szudán, Líbia, Szaúd-Arábia, Irak, Líbia, Szudán és Dél-Szudán is. Az európai kontinensről Magyarország mellett csak Lengyelország és Belarusz írta alá a kezdeményezést.

A Guardian megjegyzi, hogy olyan országok kerültek közös nevezőre, ahol illiberális vagy egyenesen autoriter politikai berendezkedés van. Több olyan ország is található az aláírók között, amelyek a Women, Peace and Security Index szerint a legkevésbé veszik figyelembe a női jogokat. Az Egyesült Államok pedig úgy került az aláírók közé, hogy benne vannak abban a húsz országban, ahol leginkább a figyelembe veszik a nők jogait.

Lengyelországban most csütörtökön szigorított az alkotmánybíróság az abortusztörvényen, és alkotmányellenesnek nyilvánították a beteg magzatok abortuszát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!