Telex Neked #52: Elnökválasztás, háború, brutális infláció, 400 forintos euró, egyéves Telex-hírlevél

2022. március 11. – 05:06

Másolás

Vágólapra másolva
Kollégánk, Barnóczki Brigitta, az aktuális hírlevél szerkesztője
Kollégánk, Barnóczki Brigitta, az aktuális hírlevél szerkesztője

Ez itt a Telex heti hírlevele a március 3. és március 9. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok, Barnóczki Brigitta vagyok, októberben jöttem a Telex newsroom rovatához, ahol rövid, aktuális híreket írok mindennap a legkülönbözőbb témákban. Két hete a fókusz az orosz–ukrán háború közvetítésére irányul, amibe ha kell, én is beszállok, de többségében az egyéb hazai és külföldi hírekkel foglalkozom.

Napi egy vagy több levelet biztos küldök valamelyik minisztériumnak, hivatalnak vagy a kormánynak. A héten például azt próbáltam kideríteni, hogyan adhatott 4 milliárd forintnyi hitelt euróbanMarine Le Pen szélsőjobboldali francia elnökjelöltnek az MKB Bank. Havonta kb. 15-20 levelet küldök, de átlagosan csak az esetek ötödében kapok választ, pedig a közpénzből, közügyeken dolgozó hivataloknak kötelességük lenne válaszolni, miután a legtöbb téma sok embert érint. Mindenesetre én továbbra is kérdezek, nem adom fel. :D

„Szabadidőmben” három kisfiú logisztikai, étkeztetési és egészségügyi felelőse, egyszóval jólléti mamataxija vagyok, és hol velük, hol egyedül ezt csinálom a kocsiban vezetés közben:

És most jöjjenek az elmúlt hét legfontosabb történései:

1.Új államfőt választott a parlament

Ha választani kell, a női egyenjogúság témája áll hozzám a legközelebb, így a sors furcsa játéka, hogy én írom az egyébként éppen ma egyéves hírlevelet, amikor a parlamenti képviselők megválasztották Magyarország első női köztársasági elnökét. Bejött a papírforma, és a fideszes kétharmad a megfelelő helyre húzta be az ikszet, a kormánypártok jelöltje, így lett a 44 éves Novák Katalin a rendszerváltás utáni legfiatalabb államfő. Ellenzéki kihívója Róna Péter közgazdász volt. A Fidesz-tagságáról lemondott volt családügyi miniszter, Novák Katalin államfőként tettekre készül, de aktív lesz a közösségi médiában, és hétköznapi életvitelt tervez, például kakaós csigát süt majd.

Bár úgy tűnhet, Novák jelölésével nagyot lép a kormány a női egyenjogúság irányába, ettől még továbbra is fájóan alacsony a nők aránya a férfiakéhoz képest a magyar közéletben, a helyzetet pedig jól jellemzi az is, hogy nőnapon a köztévében hat férfi beszélgetett a nőkről úgy, hogy egyetlen nő sem volt jelen.

A férfiak és a nők közötti fizetéskülönbséget még az ismert emberek is megérzik, erről Ördög Nóra műsorvezető is részletesen beszélt a héten, aki elárulta, az RTL-nél mennyivel kevesebbet keresett, mint férfi kollégái.

2. Brutális infláció, 400 forintos euró

Hétfőn rohamos gyengülés után 400 forintba is került egy euró az orosz–ukrán háború miatt, aztán kedden kijött az inflációs adat, ami 15 éve nem volt ilyen magas: 8,3 százalékkal drágult az élet egy év alatt. És hogy mit jelent ez a magyaroknak? Például azt, hogy kevesebbet ér a fizetésünk. Az ellenzék ezek után ismertette programját, köztük azt is, hogy öt éven belül bevezetné az eurót.

3. Ez történt az orosz–ukrán háborúban

Hat helyen jelentettek be tűzszünetet szerdára, hogy humanitárius folyosókon kimenekíthessék a civileket. A helyzet felemás: Irpinyből sokan eljutottak Kijevbe, a mariupoli folyosót viszont ágyúzzák az oroszok, és egy szülészeti klinikát is találat ért. Az ukrán külügyminiszter tűzszünetet akar, hogy helyreállítsák a csernobili atomerőmű áramellátását. Az USA betiltotta az orosz olaj és földgáz importját; az EU pedig már idén kétharmadával visszavágná a behozott orosz gázt. De mi lesz ennek az ára?

4. Járvány: a kormány lazított a korlátozásokon

Hétfő óta nem kell maszkot viselni zárt térben, sem a tömegközlekedési eszközökön, sem az állomásokon; eltörölték a látogatási tilalmat a kórházakban, az egészségügyi ellátásokban is visszaáll a normális rend. A munkáltatók már nem írhatják elő a kötelező oltást; megszűnik minden olyan korlátozás, ami védettségi igazolványhoz kötődött.

5. A hét cukisága: Sanyi, a pingvin

Kedd éjszaka egy szabálytalanul közlekedő járókelőt találtak a budapesti Dózsa György úton a zuglói rendőrök: Sanyi, a féléves pingvin a fővárosi állatkertből szökött meg, és majdnem egy kilométert kóborolt a négysávos úton. Amíg befogták, megállították a forgalmat, majd egy takaróba csavarva visszavitték az állatkertbe.

6. A múlt hét legolvasottabb cikke a percről percre tudósításunk volt, amiben az orosz ukrán háború pénteki napját követtük végig.

7. A hét képe

Minden héten Barakonyi Szabolcs választja ki a hét képét, ezen a héten először kommentár nélkül:

2022. március 08. Irpiny, Ukrajna Fotó: EMIN SANSAR / 2022 Anadolu Agency
2022. március 08. Irpiny, Ukrajna Fotó: EMIN SANSAR / 2022 Anadolu Agency

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, és hogy milyen érzés volt pár nappal az orosz-ukrán háború kitörése után Kárpátalján dolgozni, akkor itt tudtok feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!