Ez történt szerda délután az orosz–ukrán háborúban

2022. március 9. – 16:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hat helyen jelentettek be tűzszünetet szerdára, hogy humanitárius folyosókon kimenekíthessék a civileket. A helyzet felemás, Irpinyből például sokan eljutottak Kijev belvárosába, a mariupoli folyosót viszont folyamatosan ágyúzzák az oroszok.
  • Az ukrán atomenergetikai vállalat szerint Csernobil összes nukleáris létesítménye áramellátás nélkül maradt. Bekapcsolták a vészhelyzeti dízelgenerátorokat, de az üzemanyag csak 48 óra folyamatos működésre elegendő. Az ukrán külügyminiszter tűzszünetet akar, hogy helyreállítsák az áramellátást. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a történtek nincsenek kritikus hatással az atomerőműre.
  • Még nem teljesen biztos, de úgy tűnik, megtartják az orosz és az ukrán külügyminiszter csütörtöki törökországi találkozóját. A háború kirobbanása óta ez lehet a legmagasabb szintű diplomáciai megbeszélés, még ha Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nem is fűz sok reményt a megbeszéléshez.
  • Az orosz erők eddigi legnagyobb sikere a Krím és Odessza között félúton fekvő Herszon elfoglalása, ahol mindennaposak az ukránok tüntetései.
  • A napokban felmerült, hogy Lengyelország Mig-29-es vadászgépekkel segítené Ukrajnát, a NATO vezetői és most Németország sem tartja ezt túl jó ötletnek.
  • Az Európai Unió újabb szankciókat fogadott el Oroszország ellen, a szankciók 160 oligarchát és felsőházi tagot, három belarusz bankot, a tengerészeti technológiák exportját és a kriptovalutákat érintik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!