Úgy tűnik, tényleg megtartják az orosz és az ukrán külügyminiszter törökországi találkozóját

2022. március 9. – 13:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán egy moszkvai sajtótájékoztatón elmondta, Kijev megerősítette, hogy megtartják Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter antalyai találkozóját, ezért Moszkva is arra számít, hogy a tárgyalás megvalósul. Az orosz külügyminisztérium hétfőn erősítette meg, hogy Lavrov és Kuleba találkoznak majd, most pedig újabb garancia érkezett arra, hogy ez tényleg így is lesz.

Zaharova hozzátette, hogy az orosz fél azért hisz különösen a találkozó létrejöttében, mert az antalyai diplomáciai fórumot megrendező Törökország volt a kezdeményezője, elsőként pedig Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter nyilatkozott róla, aki szintén jelen lesz az eseményen. A szóvivő elmondta, hogy Lavrov az antalyai tanácskozáson felszólalva ki fogja fejteni a nemzetközi ügyekkel kapcsolatos orosz álláspontot.

Ha tényleg megvalósul, ez lesz az első találkozó a két külügyminiszter között azóta, hogy az oroszok lerohanták Ukrajnát.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerdán azt mondta, reméli, hogy a találkozó megnyithatja az utat egy „végleges tűzszünethez”. Törökország ugyan tagja a NATO-nak, de nem egészen úgy reagált a helyzetre, ahogy a legtöbb nyugati ország – az inváziót elítélték, de hasonlóképpen nyilatkoztak az oroszok elleni szankciókról is, melyeket boszorkányüldözésként írtak le. Példaként Valerij Gergijev orosz sztárkarmester Müncheni Filharmonikusoktól történő kirúgását hozták fel, amit Erdoğan nevetségesnek nevezett.

A törökök mellett egyébként Izrael is komolyan dolgozik azon mediátorként, hogy megoldódjon a konfliktus. Az Axios cikke szerint a tárgyalásokra rálátó izraeli tisztviselők úgy látják, hogy mindkét fél enyhített a saját követelésein – az oroszok állítólag már csak a Donbaszt akarják demilitarizálni, Zelenszkij pedig az ABC Newsnak egy hétfő este leadott interjúban azt nyilatkozta, hogy nem ragaszkodik a NATO-tagsághoz, mert a szövetség nem áll készen arra, hogy befogadja az országát. Az izraeli források szerint Zelenszkij nehezen tudná elfogadni Putyin jelenlegi ajánlatát, de mint kiderült, az ukránok ennél extrémebb követelésekre számítottak az orosz fél részéről. Az oroszok jelen állás szerint már nem akarják leváltani az ukrán rezsimet, és Ukrajna megőrizhetné a szuverenitását is. Az ukrán elnöknek így most választania kell:

  • elfogadja az így is nagyon kemény orosz követeléseket, de megőrzi országa függetlenségét, és véget vet a háborúnak;
  • vagy visszautasítja azt, ezzel kockáztatva a helyzet további eszkalálódását, ami Zelenszkij és Ukrajna számára is katasztrofális következményekkel járhat.

Az izraeli diplomaták szerint a nyugati országok nem akarják semelyik irányba sem befolyásolni Zelenszkijt, de aggodalmukat fejezték ki arra az esetre, ha a tárgyalások kútba esnek. Ebben az esetben a háború új, erőszakosabb szakaszba léphet, Putyin ajánlata lekerül a napirendről, és valószínűleg nem is lesz többé lehetséges diplomáciával rendezni a konfliktust.

Ukrán katonák egy ellenőrző ponton Szitnyakiban március 3-án – Fotó: Marcus Yam / Los Angeles Times / Getty Images
Ukrán katonák egy ellenőrző ponton Szitnyakiban március 3-án – Fotó: Marcus Yam / Los Angeles Times / Getty Images
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!