Csütörtökön találkozik az orosz és az ukrán külügyminiszter

2022. március 7. – 13:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön találkozik az orosz és az ukrán külügyminiszter, erősítette meg az orosz külügyminisztérium.

Szergej Lavrov és Dmitro Kuleba Törökországban, Antalyában találkozik majd, és a találkozón ott lesz a török külügyminiszter is, aki szerint a találkozó „Erdoğan elnök kezdeményezésére és intenzív diplomáciai erőfeszítéseink nyomán” jöhet létre az egyébként évente megrendezett antalyai diplomáciai fórumon.

„Reméljük, hogy ez a találkozó fordulópont lesz. Azt szeretnénk, ha ez a találkozó fontos lépés lenne a béke és a stabilitás útján. A tartós békéért és stabilitásért fogunk dolgozni” – mondta a török külügyminiszter. Putyin és Erdoğan egyébként vasárnap egy órán keresztül telefonált.

Pár napja az ENSZ Leszerelési Konferenciáján Lavrov arról beszélt, meg kell akadályozni, hogy Ukrajna atomfegyverekhez jusson, ugyanezen az ülésen az ukrán külügyminiszter háborús bűnökkel vádolta meg Oroszországot az országa elleni bombázások miatt.

Közben hétfőn sor kerül a béketárgyalások harmadik körére az ukránok és oroszok között Belaruszban. Az Interfax orosz hírügynökség szerint a béketárgyalás moszkvai idő szerint délután 3-kor, azaz itteni idő szerint 1-kor kezdődik, ugyanott, ahol az első is volt, a lengyel–belarusz határon lévő Białowieża-erdő egyik vadászházában.

A béketárgyalások első két köre nem sok eredményt hozott. Csütörtökön, a második fordulóban sikerült megegyezni egy ideiglenes tűzszünetről és humanitárius folyosók létrehozásáról, de ukrán források szerint az oroszok megszegték a tűzszünetet, így több helyen elmaradt a civil lakosság evakuálása.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!